Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte bayılma ve bayılma hissi neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte bayılma ve bayılma hissi neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer?

Bayılma, baş dönmesi ve bayılma hissi erken hamilelik belirtilerindendir. Hamilelikte bayılma hormonlardan kaynaklanan normal bir durumdur, gebeliğin sona ermesiyle bayılma sorunu da geçecektir. Hamilelikte bayılma neden olur? Ne zaman başlar? Bebeğe zarar verir mi? İşte ayrıntılar…

Hamilelikte bayılma ve bayılma hissi neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer?

Hamilelikte vücunuzda yüksek düzeyde progesteron hormonu salgılanır, bu hormon kan damarlarınızı gevşeterek ve genişleterek, bebeğinize giden kan akışını artırır, ancak size giden kan akışını yavaşlatır, bu durum tansiyonunuzu düşürüp baş dönmesine, bayılma hissine ve bayılmaya yol açabilir.

HAMİLELİKTE BAYILMA NEDEN OLUR?

Hamilelik döneminde, progesteron hormonunda artış meydana gelir, bu hormon bebeğinize giden kan akışını arttırır, bu da sizin vücudunuzda kan basıncının yani tansiyonunuzun düşmesine ve beyninize giden kan akışının azalmasına neden olur. Bunun sonucunda baş dönmesi, bayılma hissi hatta bayılma gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz.

Hormonal nedenler dışında tansiyonun yükselmesi, kan şekerinin düşmesi, kalp hastalığı, kansızlık gibi sorunlar da bayılma ve bayılma hissine yol açabilir.

Hamilelikte bayılma ve bayılma hissi neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer?

HAMİLELİKTE BAYILMANIN ve BAYILMA HİSSİNİN DİĞER NEDENLERİ NELERDİR?

  1. Preeklampsi (Hamilelik zehirlenmesi)
  2. Ektopik gebelik ( Dış gebelik)
  3. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması, az su içme alışkanlığı)
  4. Özellikle hamileliğin dördüncü ayından sonra sırt üstü yatmak. Hamileliğin son aylarında sırt üstü yatmak, kanı alt vücuttan kalbe taşıyan damara baskı uygular; bu da baş dönmesine veya bayılmaya yol açabilir.
  5. Postural veya ortostatik hipotansiyon olarak bilinen, özellikle kalkarken aniden pozisyon değiştirmeye bağlı tansiyon düşmesi
  6. Kan şekeri düşüklüğü
  7. Kapalı, havasız bir mekanda uzun zaman geçirme
  8. Uzun süre sıcak havaya maruz kalma, güneşte gezme.

Hamilelikte bayılma ve bayılma hissi neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer?

HAMİLELİKTE BAYILMA ve BAYILMA HİSSİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Gebelikte bayılma ve bayılma hissi hamilelik belirtileri arasında yer alır, genellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde başlar, hamilelik boyunca devam edebilir.

HAMİLELİKTE BAYILMAK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Hamilelikte bayılma ve bayılma hissinin bebeğe zararı hakkında sınırlı sayıda araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında birden fazla bayılma nöbeti geçiren annelerin çocuklarında doğumda (yüzde 4,9), hamilelik sırasında bayılmayan kadınlardan doğan çocuklara göre (yüzde 2,9) daha fazla tıbbi sorun yaşandığı görüldü. Ayrıca bayılan annelerin çocuklarında erken doğum oranının daha yüksek olduğu tespit edildi.

Hamilelikte bayılma ve bayılma hissi neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer?

HAMİLELİKTE BAYILMA ve BAYILMA HİSSİ NASIL ÖNLENİR?

  1. Hamilelikte bayılma hissinden ve bayılma sorunundan muzdaripseniz kadın doğum doktorunuza bu durumu bildirip doktorun önereceği ilaçları kullanmalısınız.
  2. Kansızlık hamilelikte bayılmanın ana nedenlerindendir. Mutlaka kan testi yaptırmalı, kansızlık varsa tedavi olmalıdır.
  3. Tansiyonu kontrol altında tutun: Hamilelikte bayılma hissinin en sık karşılaşılan nedeni tansiyonun düşmesidir. Bunu önlemek için düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün. Tuzlu ayran, zeytin gibi düşük tansiyona iyi gelen, tansiyonunuzu normale döndüren gıdalar tüketin.
  4. Hızlı hareket etmeyin: Otururken veya uzanırken çok hızlı kalkmayın, çünkü hızlı hareket etmek kan basıncınızın düşmesine ve baş dönmesine neden olabilir.
  5. Sağlıklı beslenin: Kan şekerinin ani düşüşleri de bayılma hissine neden olabilir. Kan şekeri düzeylerini sabit tutmak için hamilelik döneminde proteinli ve kompleks karbonhidrat (tam tahıllı ekmek veya makarna gibi) sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Az az ve sık sık yemek de kan şekerinin düşmesini önleyecektir. Yumurta, meyve kurusu, yeşil sebzeler ve tahıllar gibi demir açısından zengin yiyecekler tüketin.
  6. Bol su için: Yeterince su içtiğinizden emin olun, çünkü baş dönmesi ve bayılma hissi dehidrasyon (vücudun susuz kalmasının) belirtisi olabilir. Günde yaklaşık 10-12 bardak su içmeyi hedefleyin.  Hava sıcaksa veya egzersiz yapıyorsanız daha fazla sıvı alın.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...