Büyüyen ceninin tüm besin ihtiyaçları göbek kordonu ile annenin yediklerinden karşılanır. Gebelikte doğru beslenmek bebeği bazı doğumsal sakatlıklardan korur ve bebeğin genel anlamda sağlıklı gelişmesini sağlar. Hamile kadınların gebe olmayan kadınlarda 300 kalori daha fazla kaloriye ihtiyaçları vardır. İşte uzmanların gebelikte tavsiye ettiği bebeğe kilo aldıran ve zekasını geliştiren yiyecekler;
Yumurta
Yumurta, protein ve demir açısından önemli bir kaynaktır, her iki mineralde beyin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Yüksek kolin içeriği ile gebeler için süper yiyeceklerdendir. Kolinin vücutta görevi bellek ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Gebelikte günlük kolin ihtiyacınız 450 mg'dır. Kolin için en güçlü kaynak yumurta sarısıdır. Kolin, çocuğunuzun sinir sistemi gelişiminde daha önemli rol oynamaktadır. Bebeğinizi spina bifida gibi doğum kusurlarından korur. 44 gram bir orta boy yumurta %90'ı sarısından gelmek üzere 100 mg kolin içerir.
Kuruyemişler
Kuruyemişler protein, niasin, tekli doymamış yağ ve folat bakımından zengin yapısıyla, gebelikte beslenme için önemli rol oynayan, anne karnındaki bebeğe kilo aldıran süper aperatif yiyeceklerdendir. Yüksek E vitamini içerikleriyle DHA'yı destekler ve beyin hücre zarlarını korur. Hamilelik sırasında kadınların günlük E vitamini ihtiyacı 15 mg'dır. 30 gram bademde 7.4 mg, 30 gr fındıkta 4.3 mg, 30 gr. ayçiçek çekirdeği 6 mg, 30 gram fıstık 1.9 mg E vitamini içerir. Yalnız dikkatli olmalı kuruyemişlerin kalorisi yüksek olduğundan çabuk kilo yapar.
Hamilelikte Mantar Yemek Zararlı mı? Tıklayınız
Ispanak
Ispanak doğal folat kaynaklarındandır. Folik asit olarak da bilinen folat, DNA'nın üretimi ve hücre metabolizmasını düzenlemek için görevlidir. Ispanak ayrıca bol antioksidan içeriğiyle bebek beyin dokusunu hasar görmekten korur. Gebelikte günlük folat ihtiyacı 500-600 mcg'dir. 1 su bardağı pişmiş ıspanak 263 mcg folat içerir.
Gebelikte Beslenme Listesi İçin 3 Örnek Menü Tıklayınız
Mercimek
Demir, beyin kimyasallarının üretiminde görevlidir, miyelin ismindeki, beyine organlardan gönderilen komutların hızlı ve doğru mesajı için hayati öneme sahip proteinin oluşumundan da sorumludur. Gebelikte düşük demir alımı bebekte zihinsel gelişim geriliğine yol açabilir. Office of Dietary Supplements” (Gıda Takviyeleri Ofisi), hamilelerinde günde 27 mg demir ihtiyacı olduğunu bildiriyor. 1 su bardağı barbunya yemeği 5.2 mg, 1 su bardağı mercimek yemeği ise 6.6 mg, 1 bardağı pişmiş ıspanak 6 mg demir içerir.
Hamileler Ne Yemeli? Tıklayınız
Tahıllar
Gebe kadınların günlük tahıl ihtiyacı 170 gramdır. Örneğin 1 dilim ekmek, yarım su bardağı pişmiş pirinç, tahıl yahut makarna 30 gram tahıl içerir. Sağlıklı bir beslenmede tahılların yarısı kepekli tahıllardan gelmelidir. Kepekli makarna, tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç ve tam yulaf kepekli tahıllara örnektir. Tüm bunlar anne karnındaki bebeğe kilo aldıran besinlerdir.
Hamilelikte Soğan Yemek Ve Faydaları Tıklayınız
Meyve ve sebzeler
Meyve ve sebzeler büyüyen fetüsün vitamin ihtiyacını karşılamakta, bebeğe kilo alımına yardımcı olmakta önemli rol oynar. Hamile kadınlar günde 2.5 su bardağı sebze tüketmelidir. Bunu çiğ olarak yahut salata olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca uzmanlar gebe kadınlara günde 1.5 -2 su bardağı meyve yemeyi öneriyor. Meyve sevmiyorsanız, meyve suyu da olur.
Gebelikte Hurma Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Süt ürünleri
Gebe kadınlar bebeğine kilo aldırmak ve sağlıklı gelişimini sağlamak için günde 3 su bardağı süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Süt ve diğer süt ürünleri bebeğin gelişmekte olan vücudu için gerekli olan kalsiyum, vitamin ve mineral açısından çok zengindir. 3 su bardağından kastettiğimiz mesela günde 3 bardak süt veya 3 bardak yoğur yemek, süt sevmiyorsanız, 1 su bardağı sütteki ihtiyacınızı 45 gram peynir yiyerek de karşılayabilirsiniz.
Hamilelikte Kabak Çekirdeğinin Anne Adayına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Et ve et ürünleri
Gebelikte günde 155 gram et ve et ürünleri tüketerek yeterli protein alabilirsiniz. Protein bebeğin sağlıklı gelişimi ve kilo alımı için asl olan minerallerdendir. Et, tavuk, balık, fındık, yumurta önemli protein kaynaklarıdır.
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız
Hamilelikte Erik Yemenin Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Şeftalinin Faydaları İçin Tıklayınız
Hamilelikte Kuru İncirin Hamile Kadına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Yumurta Yemenin Hamile Kadına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız
66 Yorum
Aysel
15 Eylül 2019, 13:38Hamilelikte sut, peynir, yogurt bilmem daha neler bunlar yasak kendi doktorumdan biliyorum çok fazla yağli da olmaz karin ağrısı yapa bilir Allah korusun
Makbule özşen
07 Eylül 2019, 05:57Çok komik yorumlar doğrusu! Doktora sorulması gereken her şey kimin yazdığı belli olmayan bir sayfada yorum kısmında sorulmuş çok ilginç. Gelişim tablosu beslenme düzeni gibi şeylere bakılması daha doğru bu siteden. Doktorunuzun sizi doğrudan görüp değerlendirmesi daha yararınıza
SONGÜL
03 Haziran 2019, 13:5020 haftalik hamileyim hic halim yok vajinam balon gibi sis yuruyemiyorum ve korkuyorum ne yapmam gerekitor
demet
02 Nisan 2019, 17:1528 haftalik kiz bebege hamileyim.36 haftalik dogum yapiyorum.Bunun için bebege nasil hizli kilo aldirabilirim?
Seda
26 Aralık 2018, 23:02Aktarlar da sabır taşı var ondan alıp toz haline getirip göğsünüze sürün emzikden kesilir
Misafir
10 Aralık 2018, 23:08Ben4 aylik hamileyim 1 yasinda oglum var hala emziriyorum ne yapabilirim kac kere denedm suten kesmek icin ama olmadi ne yapabilirim
ogulgul
24 Kasım 2018, 23:39Cok begendim bu sayfayi
Misafir
25 Ekim 2018, 23:27Ben 26 haftalık gebeyim bebeğim 850gr
Miray
25 Eylül 2018, 16:1930 haftalık hamileym bebegm 1200 gr cok mu zayıf ya nasl kilo aldırcm bebegime :(
Fadime
19 Temmuz 2018, 01:05Ben 30 haftalık hamileyim .bebeğim 1.600 gr doktor 35 cm dedi normalmi bebeğimin küçük olduğunu söyledi sizce normalmi