Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte D Vitamini Değeri Kaç Olmalı Nelerde Bulunur

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte D Vitamini Değeri Kaç Olmalı Nelerde Bulunur

Hamilelik süresince yeterli miktarda D vitamini almak gerekir. Çünkü D vitamini bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlar. Öte yandan annenin sağlığı bakımından da son derece önemlidir. D vitamini eksikliği, hamilelerde sıklıkla

Hamilelikte D Vitamini Değeri Kaç Olmalı Nelerde Bulunur

Hamilelikte D Vitamini Eksikliği Zararları Tedavisi

Hamilelik süresince yeterli miktarda D vitamini almak gerekir. Çünkü D vitamini bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlar. Öte yandan annenin sağlığı bakımından da son derece önemlidir. D vitamini eksikliği, hamilelerde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Gebelik boyunca alınan günlük D vitamini oranı 600 IU (uluslararası ünite) olmalıdır. Bu ihtiyacın çeşitli besinler ile giderilmesi mümkündür. Ayrıca doktor tarafından önerilen D vitamini ilaçları da gerekli desteği sağlayacaktır.

Güneş en önemli D vitamini kaynaklarındandır. Cildimiz güneş ışığına maruz kaldığında vücudumuz D vitamini üretmeye başlar. Ancak aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmak, kanser oluşumuna ve cilt yaşlanmasına sebep olabilir. Bundan dolayı anne adayları D vitamini gereksinimini, doğal gıdalardan karşılamalıdırlar. Aynı zamanda hamileler için üretilmiş olan vitaminlerin kullanımı da doğru olacaktır.

Hamilelikte D Vitamini Kaç Olmalı?

Hamilelerde D vitamini seviyesinin (25OH D3) saptanması için gerekli kan testleri yapılmalıdır. D vitamini oranının hamilelikte minimum 30'dan daha yüksek olması gerekmektedir.

Hamilelikte D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

D vitamini, hamileler için çok büyük öneme sahiptir ve yetersiz olması durumunda çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Gebelikte D vitamini eksikliğinin belirtilerinden bazıları; uzun süreli mide bulantıları, kendini sürekli çok yorgun ve bitkin hissetmek, baş ağrısı, aşırı derecede kas ve kemik ağrıları, diş çürümesi ve ağrısı, depresyon ve birden bire aşırı kilo almaya başlamaktır. Öte yandan D vitamini eksikliğinin herhangi bir belirti vermemesi de mümkündür.

Hamilelikte D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

Vücudun kalsiyum emilimi, D vitamini sayesinde kolayca gerçekleşir. Bunun yanı sıra D vitamini, kas ve sinir sisteminin sağlığını olumlu etkiler, bağışıklık sisteminin de daha güçlü olmasına yardımcı olur. Böylece vücut, enfeksiyon durumlarına karşı daha dayanıklı hale gelir. D vitamini, anne karnındaki bebek için de çok önemlidir, zira dişlerin ve kemiklerin büyümesini desteklemektedir.

Bu konuda yapılmış olan tıbbi araştırmalarda, hamilelikte D vitamini eksikliği yaşanmasının, düşük doğum ağırlığına yol açtığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı gebelik planlaması yapanlarda ve hamilelerde D vitamini eksikliği saptanırsa, hemen tedavisine başlanmalıdır. Anne adayının D vitamini eksikliğine sahip olması, bebeğinde de bu problemin oluşmasına neden olmaktadır.

Gebelikte D vitamini yetersizliği, çok sayıda hastalığı beraberinde getirmektedir. Bunlardan biri de leğen kemiği ile kalça ağrılarının artmasıdır.

Avustralyalı bir grup araştırmacının ifadesine göre, gebelikte D vitamini yetersizliği mevcutsa, doğan çocukların otizme yakalanma olasılığı yüksektir.

Gebelikte yaşanan D vitamini eksikliğinin; gebelik diyabeti riskini artırma ihtimali vardır. Ayrıca bu problemin, preeklampsiye, sezaryen veya erken doğuma da sebep olması muhtemeldir.

D vitamini eksikliğine sahip anne adayları, sezaryen doğum riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu sorun, gebelik boyunca çeşitli olumsuz durumların ortaya çıkmasına da yol açabilir. D vitamini açığı, bebekte bazı rahatsızlıkların görülmesine sebep olabilir. Örneğin D vitamini eksikliği yaşayan bir annenin bebeğinde, raşitizm yani gelişim geriliğinin oluşma riski fazladır. Ayrıca bebek, başını dik tutmak ve emeklemek konusunda zorlanabilir. Çünkü D vitamininin yetersiz olması, kas gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Öte yandan bu eksikliğe bağlı olarak, ellerde ve bacaklarda şişliklerin meydana geldiği de bilinmektedir.

Bebeklerdeki gelişim geriliğinin en önemli sebeplerinden biri, D vitamini eksikliğidir. Bunun haricinde iskelet sisteminde çeşitli bozukluklar da görülebilir. D vitamini eksikliği, bebeğin doğum ağırlığının da azalmasına sebep olmaktadır. Gebelikte D vitamini eksikliği yaşarsanız, bebeğiniz büyüdüğü zaman kemik erimesi ortaya çıkabilir. Aynı zamanda D vitamininin yetersiz oluşu, gebelik zehirlenmesinin başlıca nedenlerindendir.

Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen bilimsel incelemelerde D vitamini eksikliğinin, hem bireylerin sağlığını hem de doğacak olan çocukların sağlığını olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır. Gebelikte D vitamini eksikliği yaşanmasının, çocuklarda davranışsal sorunları ve DEHB (dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) görülmesiyle yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Hamilelikte D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

  1. Hamilelikte D vitamini eksikliği doktorun verdiği D vitamini ilacı kullanılarak gidirilebilir.
  2. Güneş ışığı yoğunluğunun az olduğu zaman dilimlerinde her gün 15-20 dakika boyunca güneşe çıkmak oldukça yararlıdır.
  3. Hamilelikte yeterli beslenmek de son derece mühimdir. Beslenme programında mutlaka D vitamini içeren yiyeceklere de yer verilmeli, D vitamini eksikliği yaşamamak için gebelik boyunca dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

D vitamini bakımından zengin olan bazı gıdalar ise şunlardır:

  1. Bol miktarda yağ içeren balık türleri (uskumru, somon, sardalye, ton balığı)
  2. Katkı maddesiz meyve suları(portakal suyu ve benzeri)
  3. Balık yağı
  4. Tavuk ciğeri
  5. Süt ve süt ürünleri
  6. Tahıl ürünleri
  7. Yumurta
  8. Yonca
  9. Maydanoz
  10. Isırgan otu

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...