Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Eklampsi Nedenleri Belirtileri Riskleri Tedavi Yöntemleri

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelikte Eklampsi Nedenleri Belirtileri Riskleri Tedavi Yöntemleri

“Preeklampsi  yani gebelik zehirlenmesi yaşayan hamile kadının kriz geçirmesi durumuna Eklampsi adı verilir. Eklampsi nöbeti aynı epilepsi (sara) nöbetine benzer

Hamilelikte Eklampsi Nedenleri Belirtileri Riskleri Tedavi Yöntemleri

“Preeklampsi  yani gebelik zehirlenmesi yaşayan hamile kadının kriz geçirmesi durumuna eklampsi adı verilir. Eklampsi nöbeti aynı epilepsi (sara) nöbetine benzer. Eklampsi geçiren hamile kadının kol ve bacaklarında kasılmalar, geçici bilinç kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Hastanın tansiyonu yüksektir ve preeklampsinin diğer bulguları da mevcuttur”

Preeklampsi ve eklampsi gebeliğin yirminci haftasına yakın dönemlerde gelişebilen  hamilelerde yüksek tansiyona ve idrarda proteine(proteinüri) yol açan ciddi bir problemdir.

Eklampsi krizlerinin yaklaşık %80’i, doğum esnasında ve doğumun  ardından ilk 2 gün içerisinde görülür. Hamilelik dönemi içerisinde ise 20. Haftanın ardından da görülmektedir.

Preeklampsi yalnızca gebelik döneminde ve genellikle yirminci haftadan sonra ortaya çıkar.Preeklampsi hastası bir kadının tansiyonu yükselir , idrarında protein bulunur ve sıkça bacaklarında,ellerinde yüzünde ya da tüm bedeninde ödemler oluşabilir. Preeklampsi şiddetlendiğinde anne ve fetüs için tehlikeli komplikasyonlara sebep olabilir. Komplikasyonlardan biri olan eklampsi preeklampsi  neden  olarak yaşanan şiddetli nöbetler için kullanılan bir terimdir.

Eklampsi Neden Olur?

Eklampsi genellikle preeklampsiyi takiben ortaya çıkar. Yirminci haftanın ardından yüksek kan basıncı ve idrarda protein bulunmasıyla kendini gösterir. Eğer eklampsiniz ilerleyip beyninizi etkilerse ve nöbetler yaşamanıza sebep olursa bu durum ileri eklampsiye yol açar.

Eklampsi Belirtileri Nelerdir?

Eklampsi oldukça ender görülmekle beraber hamile kadın için hayati tehlike taşıyan bir durumdur. Bazı vakalarda bu risk anne ve çocuk ölümüyle sonuçlanmıştır. Eklampsi belirtileri şunlardır;

 

  1. Nöbet (kriz) geçirme
  2. Şiddetli baş ağrısı
  3. Görme bozukluğu
  4. Karında mide bölgesinde veya karaciğer bölgesinde ağrı
  5. Geçici bilinç kaybı
  6. Vücutta ödem, şişlik
  7. İdrarda protein bulunması
  8. Yüksek kan basıncı ( 140mmHg’den yüksek sistolik, 90mmHg’den yüksek diyastolik)
  9. Karın ağrısı
  10. İdrar miktarında düşüklük

Kimler Eklampsi İçin Risk Altındadır?

Preeklamsiye hastasıysanız veya daha önce şiddetli preeklampsi geçirdiyseniz eklampsi riski taşıyor olabilirsiniz.

Hamilelik sürecinde diğer eklampsi risk faktörleri:

  1. Eklampsi genellikle 35 yaşından büyük ve yüksek tansiyonlu birden çok gebelik geçirmiş,diyabet hastası veya daha farklı sağlık sorunları taşıyan(bağ doku ve böbrek hastalığı gibi) kadınlarda ortaya çıkmaktadır.
  2. Obez kadınlar normal kilodaki kadınlara göre daha yüksek eklampsi riski taşımaktadır.
  3. 35 yaşından büyük veya 20 yaşından genç olmak
  4. İlk defa hamilelik geçirmiş olmak
  5. Son gebelik ve mevcut gebelik arası uzun süre(10 yıl) farkı
  6. Anne veya kız kardeşte gebelik sürecinde preeklampsi veya eklampsi
  7. İkizleri taşıyor olmak veya çoklu gebelik
  8. Ergen yaşlarda veya hamilelik sürecinde 40 yaşından büyük olmak
  9. Öncesinde de yüksek tansiyon, böbrek hastalığı veya diyabete sahip olmak
  10. Hamilelik öncesinde vücut kütle indeksi 30’dan yüksek olma durumu yani obezite
  11. Yetersiz ve kötü beslenme
  12. Kan damarlarını etkileyen diyabet veya başka bir hastalık

Eklampsi Bebeğe Zarar Verir mi?

Preeklampsi ve eklampsi fetüse anneden besin, kan ve oksijen ulaştıran plasentayı olumsuz etkiler. Yüksek kan basıncı kalp ve damarlardaki kan akışını azalttığından dolayı plasenta görevini yerine getiremeyebilir. Bebeğin düşük kilo ile doğumuna veya diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Düşük kan hacmi ve  trombositi sayısı

Eklampsi Tedavisi

Eklampsi durumunda gebelik sürecinde eklampsiye bağlı nöbetler oluşursa acilen doktora başvurmalıdır. Doktorlar hastanın idrarındaki proteine ve hastanın kan basıncını kontrol etmeye , böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını inceler. Eklampsi teşhis edildiğinde artık amaç annenin doğru zamanda doğum yapmasını sağlamaktır. Durum oldukça ciddiyse bebek 8 hafta erken durumda prematüre olarak dünyaya gelebilir. Eklampsi şiddetli değilse, doktorlar normal planlanan doğum zamanından dört hafta erken doğum gerçekleştirilmesini planlayabilir. Ayrıca nöbet önleyici ilaçlarla daha fazla nöbet yaşanmasının önlenmesine yardım edebilirler.

Hastanın yeniden nöbet krizi yaşamasını önleyebilmek amacı ile magnezyum sülfat tedavisine başlanması planlanır. Magnezyum sülfat(bir tür mineral) eklampsinin neden olduğu nöbetlere müdahale etmek ve sonrasında yaşanabilecek nöbetleri engellemek amacıyla hastaya verilebilir. Antihipertansif ilaçlar kan basıncını düşürmek amacıyla kullanılabilir.

Eklampsi Vakasında Doğum Sonrası

Preeklampsi veya eklampsi hastası olan ve 24 saat magnezyum sülfat tedavisi uygulanan hasta yüksek nöbet riski sebebiyle 2 ila 4 gün arası yakından takip edilmelidir. Durumu kademeli olarak iyileşirse aktivitelerini artırmaları için desteklenebilir. Preeklampsi nöbetleri ve komplikasyonlarına dayalı olarak birkaç gün daha hastanede kalabilir.

Hasta eve döndükten sonra kan basıncını düşürmek amacıyla ilaçlara ihtiyaç duyabilir. Tipik olarak en az bir iki haftada bir olmak üzere ilk birkaç ay için kontrole gitmelidir. Altı ila sekiz hafta boyunca kan basıncı yüksek kalabilir.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız 

Hamilelikte Nefes Darlığı Ve Kalp Çarpıntısı, Kalbin Hızlı Atması Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...