Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı, Alınır? Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı, Alınır? Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı

Hamile kadınların en çok merak ettiği sorulardan biri de hamilelikte kaç kilo alınmalı? Sorusudur. Bu konuda Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Dr. İlay Polat şu

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı, Alınır? Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı

Hamile kadınların en çok merak ettiği sorulardan biri de hamilelikte kaç kilo alınmalı? Sorusudur. Bu konuda Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Dr. İlay Polat şu bilgileri veriyor; (Gebelik döneminde hamilelikte kilo alımı kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Gebelikte annenin alması gereken kilo miktarında gebelik öncesi kilosu önemli bir faktördür. Örneğin zayıf bir anne, 18 kg alabileceği gibi şişman olan bir anne sadece toplam 6 kg aldığı halde sağlıklı bir bebek doğurabilir. Ancak normalin üstünde gazla kilo alınması yiyeceklerden aşırı kalori alınımını veya vücutta su ve tuz tutulduğuna işaret eder. Gebeliğin ilk 3 ayı beklenen kilo artışı 1-2 kilodur. Daha sonraki aylarda 0,3 ile 0,5 arasında bir kilo artışı beklenmektedir.

Gebelikte uzmanlarca tavsiye edilen kilo alım miktarı normal kilolu hamilelerde 9-14 kg, gebelik öncesi kilosu düşük gebelerde 12.5-18 kg, gebelik öncesi kilosu fazla olan hamilelerde ise 7-9 kg' dır. Bu miktarlarda kilo alanlarda gebelik kaynaklı problem yaşam ihtimali azalmaktadır. Bundan daha fazla kilo alanlarda ise bebeğin iri doğma olasılığı iki kat artmaktadır. Yine fazla kilo alımı olan hamilelerde sezaryen olasılığı da %20-30 oranında artmaktadır. Hamilelikte fazla kilo alımı sonrasında bel ağrısı, kalça ağrısı gibi yakınmalar da daha sık görülmektedir.

Şişman kadınlarda zor doğum yaşama durumuna daha sık rastlanır. Son bir haftada 1 kg' dan fazla ya da son dört haftada 4 kg' dan fazla kilo alınırsa bu durumun tansiyon yükselmesi açısından ciddi bir uyarı olabileceği akla gelmelidir. Az kilo alınması ise beslenme yetersizliğini gösterir. Böyle bir durumda bebekte gelişme geriliği riski vardır. Aşırı az kilo alınıyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.)

Normal Bir Hamilenin 12 Ayın Sonunda Ortalama Kilo Alım Durumu Şöyle Olmalıdır (Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Dr. İlay Polat Bildiriyor)

  1. Fetüs; 3400 gr
  2. Plasenta; 450gr
  3. Amniotik sıvı; 900gr
  4. Uterus; 1100 gr
  5. Meme dokusu; 1400gr
  6. Kan hacmi; 1800gr
  7. Annenin depoları; 1800-3600 gr
  8. Toplam ağırlık kazanımı; 11000-13000 gr

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Nasıl Olmalı? Kadın Doğum Uzmanı Dr. Banu Çiftçi Anlatıyor

İlk 3 aylık dönem en az kilo almanız gereken dönemdir. Bu dönemde toplam 0.5 kilo ile 2.5 kilo arası almanız normaldir. Hatta bazı hastalar, bulantı-kusma sebebiyle, kilo bile kaybedebilirler. Gebeliğin devamında ise, ortalama haftada yarım kilo almanız önerilir. Gebelik başlangıcında, aşırı kilolu veya aşırı zayıfsanız ya da ikiz gebelik taşıyorsanız, doktorunuz farklı bir düzenleme yapacaktır. Mesela, gebeliğe aşırı kilo ile başladıysanız, haftada 250 gr önerebilir. Aynı şekilde, ikiz gebelik yaşıyorsanız, kalori ihtiyacınız tek bebeklere göre daha fazla olacaktır.

Hamilelikte Kaç Kilo Almalıyız? Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kenan Ertopçu Anlatıyor

Bunu şöyle hesaplayabiliriz. Doğum zamanı bebek yaklaşık 3-4 kg, amnion sıvısı 900 gr, plasenta 900 gr,rahimin ağırlığı 900 gr, göğüslerin büyümesi 1-2 kg, kan hacminin artması 1-1.5 kg ve vücut yağında öngörülebilen bir artma 1-2 kilo olursa beklenen kilo artışı 10-12 kg olacaktır. Ancak zayıf ve uzun boylu kadınların 15 kg a kadar, kilolu ve kısa boylu kadınların 8-9 kilo alması daha uygun olacaktır. Genellikle ilk 3 ay bulantı nedeniyle kilo verilebilir, ancak gebeliğin 24-25 haftasına kadar toplam 4-5 kg alınabilir, sonra haftada yarım kg dan fazla kilo alınmamalıdır. Gebelik başından itibaren haftada yarım kg kilo alınırsa bu 40 haftada toplam 20 kg a ulaşacaktır. Hamileler kendi tartılarıyla sabah, çıplak, aç olarak, idrar torbası ve bağırsaklar boş tartılmalıdır. Giysiler, dolu idrar torbası, mide ve barsakların tartıyı birkaç kilo bile yanıltabileceğini gözümüzün önünde bulundurmalıyız. Tartı , sert ve düzgün zeminde bulunmalı ve 0 ayarı yapılmalıdır.

Gebelikte kilo alımı ile ilgili Kadın Doğum Uzmanı Dr. Fatma Gençtürk Özer şu bilgileri veriyor: (Kilo almak sadece ne yediğiniz ya da ne kadar yediğinizle ilgili değildir gebelikte. Metabolizma hızı, genetik yapı, hareketliliğiniz, mide bulantısı ve kusma gibi yaşadıklarınız, nelere aşerdiğiniz gebelikte kilo alımınızı etkiler. Düzenli ve istikrarlı kilo almak derken 9 ay boyunca her ay sabit kilo alımından bahsetmiyoruz. İlk üç ay 1-2 kg almak uygun olacaktır. Ama bazen aşırı bulantı , kusma nedeniyle hiç kilo almayabilir, bazen de bundan biraz daha fazla kilo alabilirsiniz. Eğer çok kilo alırsanız hemen paniğe kapılmayın ve diyete girmeyin. Sadece hemen harekete geçip normal akışa geçin. 2. üç ayda haftada ortalama 450-700 gram arasında kilo almak uygun olacaktır. Son üç ayda ise haftada 450 gram almak idealdir. Gerçekçi olmak gerekirse kilo alımınızı günü gününe kontrol altına alamazsınız . İdeali 2 haftada bir tartılmak ve ortalama kilo alım hızına kavuşmaktır. Kilo konusunda en iyi sonucu almak için tartılmayı ihmal etmeyin .

Hamilelikte Fazla Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı? Kadın Doğum Uzmanı Doktor Caner Sönmez Anlatıyor

  1. Beyaz ekmek ve makarnaları tam buğday ekmeği ve kepekli makarnalarla değiştirin.
  2. Salatayı az yağlı yapın, hamburger-patates yerine fasulye, nohut veya barbunya tercih edebilirsiniz.
  3. Tatlı yerine dilimlenmiş meyve yeyin. Taze meyve ve sebzelerin vitamin içeriği zengin, kalori ve yağ oranı ise düşüktür. Öğün aralarında atıştırmak için taze sebze ve meyve tüketebilirsiniz.
  4. Kalsiyum ve diğer besinlerle zenginleştirilmiş meyve suları tercih edin.
  5. Az yağlı süt ürünlerini tercih edin. Örneğin kaymaksız yoğurt, az yağlı peynir veya süt.
  6. Cips, şeker, kek, kurabiye ve dondurma gibi abur cubur yiyeceklerden kaçının.
  7. Yemeklerde mümkün olduğunca az yağ kullanın.
  8. Dışarıda yemek için salata, çorba ve sebze servis eden restoranları tercih edin. Fast-food’dan kaçının.
  9. Fırın, ızgara veya haşlama daha az yağlı pişirme yöntemleridir.

Hamilelikte Diyet, Beslenme Listesi Uzman Diyetiyenlerden Örnek Listeler Tıklayınız

Erkek İsimleri Ve Anlamları En Güzel Erkek Çocuk İsimleri 2018 Listesi Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

En Yeni, Modern Kız Bebek İsimleri Ve Anlamları 2017 Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...