2022-06-23 21:50:06 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:56:28

Hamilelikte kalp ağrısının 20 farklı nedeni, belirtileri ve tedavisi

Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Kalp ağrısı da hamilelikte yaygın olarak görülen ağrılardandır. Hamilelikte hormonlarda artış, reflü hastalığı, kaygı ve stres, kansızlık, uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar kalpte ağrıya yol açabilir.

Hamilelikte kalp ağrısının 20 farklı nedeni, belirtileri ve tedavisi

Kalp ağrısı hamileliğin yaygın belirtilerindendir. Bu sorunun temel nedeni genellikle hazımsızlık, asit reflü ve büyüyen rahmin kalp ve karın bölgesine baskı yapmasıdır. Gebelikte kalp ağrısının diğer nedenleri şöyledir:

HAMİLELİKTE KALP AĞRISI NEDEN OLUR?

Hamilelik döneminde kadının hormonlarında çeşitli değişimler meydana gelir. Bu hormonal değişim sonucunda kan hacminde artış görülür. Kan hacminde artış ise kalp ağrısı yapabilir. Gebelikte kalp ağrısının diğer nedenleri şöyledir:

Hazımsızlık: Hazımsızlık, midenizde veya göğsünüzde sıkışan gaz anlamına gelir ve kalp ağrısına yol açabilir.

Hamilelik sırasında vücut değişiklikleri: Genişleyen rahminiz diyaframınıza baskı uygulayabilir. Göğüsleriniz büyür ve göğüs kafesiniz genişler. Bu değişikliklerin her ikisi de kalp ağrısına sebep olabilir.

Sindirim problemleri: Sindirim sorunları veya asit reflü hamilelik sırasında kalp ağrısına neden olabilir.

Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi): Hamilelik sırasında omuz ağrısı ile birlikte kalp ağrısı, preeklampsi adı verilen ciddi bir komplikasyona işaret edebilir. Bu bazen hem anne hem de fetüs için tehlikeli olabilir.

Göğüslerde büyüme: Göğüsler boyut ve şekil olarak değiştikçe göğüs duvarının kaslarını ve eklemlerini zorlarlar. Bu durum ağrı ve nefes darlığına yol açar.

Reflü hastalığı: Hamilelik sırasında yüksek progesteron hormonu seviyeleri yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olarak gebe kadınlarda asit reflü riskini artırır ve ayrıca midenize baskı yapan fetüs hamilelik sırasında kalp ağrısına neden olur.

Sabah bulantıları: Sabah bulantısı, hamilelik sırasında meydana gelen mide bulantısı ve kusmadır, her ne kadar sabah bulantısı diye isimlendirilse de günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Hamilelik sırasındaki hormonal değişikliklerin sabah bulantısına neden olduğu düşünülmektedir. Ve bazen sabah bulantısı da kalp ağrısına neden olabilir.

Astım hastalığı:Astımınız varsa, hamilelik sırasında hormonlara bağlı olarak semptomlarınız şiddetlenebilir, hamilelik sırasında kalp ağrısına, nefes darlığına ve göğüste sıkışma gibi astım belirtilerine yol açabilir.

Derin ven trombozu: Derin ven trombozu, genellikle bacaklarda meydana gelen derin bir damar içinde kan pıhtıları oluştuğunda ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Kan pıhtıları bacaklardaki derin damarlardan akciğerlere gittiğinde pulmoner emboliye yol açar. Gebe kadınlarda kalp ağrısına neden olabilen hayatı tehdit eden bir sorundur.

Peripartum kardiyomiyopati: Kalp kaslarının zayıflaması ile karakterize bir kalp rahatsızlığıdır. Hamileliğin son ayında olur ve doğumdan sonra beş ay devam edebilir. Peripartum kardiyomiyopati nadir görülen bir durumdur ve kalp ağrısı, yorgunluk, nefes darlığı ve ayak bileklerinde şişme gibi hafif veya şiddetli semptomlara neden olabilir.

Miyokard enfarktüsü: Akut miyokard enfarktüsü, hamile kadınlarda görülen ve hamilelik sırasında kalp ağrısına neden olabilen nadir bir durumdur. Gebeliğin tüm aşamalarında ve doğum sonrası dönemde ortaya çıkabilir; bununla birlikte, en sık üçüncü trimesterde ortaya çıkar

Kalp krizi ve kalp hastalıkları: Kalp krizi, hamilelik sırasında kalp ağrısının nadir görülen bir nedenidir. Hamilelik sırasında, vücudunuzdaki kan hacmi, büyüyen fetüsü rahimde tutmak için artar. Bu fazla kanı doğru şekilde pompalamak için kadınların nabzı artar, bu durum da kalp krizi riskini artırabilir. Halihazırda bazı kalp hastalıkları olan kadınların hamilelik sırasında kalp krizi geçirme riski daha yüksektir.

Koroner kalp hastalığı: Koroner kalp hastalığı, kalbin atardamarlarında plak birikmesi, damarların daralmasına ve kan akışını kısıtlamasına neden olan bir durumdur. Bu kalp ağrısı, nefes darlığı ve kalp krizi gibi semptomlara yol açar.

Şu nedenler de gebelikte kalp ağrısı yapabilir:

  1. Kafeinli içecek ve yiyeceklerin sık tüketilmesi
  2. Uykusuzluk, yorgunluk
  3. Gebelikten bağımsız kalp hastalıkları
  4. Yüksek tansiyon
  5. Soğuk algınlığı
  6. Tiroid hastalığı

HAMİLELİKTE KALP AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gebelikte kalp ağrısına, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, hızlı kalp atışı, halsizlik, düşük tansiyon ve uyurken veya uzanırken nefes almada zorluk gibi belirtiler de eşlik edebilir.

HAMİLELİKTE KALP AĞRISI NASIL GEÇER?

Hamilelikte kalp ağrısının tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Doktorunuz gerek görürse ilaç reçete edecektir. Doktorunuz, hamilelik sırasında asit reflü belirtilerini önlemek için antasit ilaçlar almayı önerebilir. Bu tür ilaçlar mide asidini nötralize ederek ağrıyı giderir.

Şişkinliğe neden olan şeylerden kaçının: Gaz ve hazımsızlığa neden olabilecek alkol, kafein, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.

Yemekten hemen sonra uyumayın: Ne kadar yorgun olursanız olun yemekten hemen sonra yatmamaya çalışın.

Stresten uzak durun: Kalp ağrınız stres kaynaklıysa düzenli yürüyüş ve bol dinlenerek stresle baş etmeye çalışın. Doktorunuzun vereceği antidepresanı da kullanabilirsiniz.

Bol bol dinlenin: Kendinizi fazla yormayın. Olabildiğince dinlenin.

Mide yanmasına ve hazımsızlığa neden olan yiyeceklerden kaçının.  Mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olmak için zencefil çayı içebilirsiniz.

Uzanırken veya uyurken, ekstra ağırlığı desteklemeye yardımcı olması için hamile yastığı ile uyuyun.

Baharatlı yiyecekler yemekten kaçının.

Magnezyum, kalsiyum, vitamin ve demir açısından zengin bir beslenme programı uygulayın.

Mavi Kadın
En Çok Okunanlar
Sağlık
|
04 Haziran 2023 - 08:43
Bir türlü geçmeyen diz ağrısına kökten çözüm doğal yöntemler
Diz ağrısı menisküs, kireçlenme, romatizma, dizde sıvı bitmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebiliyor. Bu ağrıya hareket kısıtlılığı, yürürken zorlanma, dizlerde şişme gibi belirtiler de eşlik edebiliyor. Diz ağrısının geçmesi için doktorun vereceği ilaçları kullanabileceğiniz gibi aşağıdaki yöntemler ile de şifa bulabilirsiniz. Peki diz ağrısından kurtulanlar hangi doğal yöntemleri kullandı? İşte diz ağrısına kuyruk yağı, zeytinyağı, bamya tohumu vb. bitkisel, doğal yöntemler ile şifa bulanların yorumları:
Sağlık
|
01 Haziran 2023 - 14:45
Ameliyatsız, ilaçsız böbrek taşını yok ediyor! En etkili doğal yöntem
Böbrek taşları her 10 kişiden 1 kişide görülen, genellikle 30-60 yaş arasını etkileyen bir sağlık sorunu. Tek bir böbrekte meydana gelebileceği gibi böbreklerin her ikisinde de ortaya çıkabiliyor. Böbrek taşından kurtulmak için tek çözüm ameliyat değil! İşte böbrek taşından kurtulmanın doğal formülü:
Sağlık
|
05 Haziran 2023 - 09:01
Yaz aylarının sevilen meyvesi erik gaz yapar mı?
Gaz sancısı, bağırsaklarımızda gaz birikmesi yaşam kalitemizi düşüren, bizleri oldukça rahatsız eden bir sağlık sorunu. Bağırsaklarda gaz oluşumunun bir nedeni de gaz yapan yiyecekler tüketmekten geçiyor. Peki yaz aylarının sevilen meyvesi erik gaz yapan meyvelerden mi? Uzmanlar eriğin zararları ve faydaları hakkında neler diyor? İşte ayrıntılar…