Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte karın guruldaması, mideden ses gelmesinin 20 farklı nedeni ve bitkisel tedavisi

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelikte karın guruldaması, mideden ses gelmesinin 20 farklı nedeni ve bitkisel tedavisi

Hamilelikte mide guruldamasının ana nedeni gebelikte progesteron hormonundaki artıştır. Progesteron hormonu fazla miktarda salgılandığında karın guruldaması, gaz, kabızlık dahil mide bağırsak sisteminde sorunlar meydana gelebilir.

Hamilelikte hormonlarda değişim mideden ses gelmesine neden oluyor!
Hamilelikte hormonlarda değişim mideden ses gelmesine neden oluyor!

Hamilelikte mideden ses gelmesi yani mide guruldaması hamileliğin ilk aylarından gebeliğin son aylarına kadar devam edebilen, genellikle hamilelikte hormonal değişime bağlı gerçekleşen bir durumdur. Ancak hamilelikte hormonal değişim hariç karında guruldamaya sebep olan şeyler şöyledir:

HAMİLELİKTE KARINDAN GURULDAMA SESİ GELMESİ NEDEN OLUR?

  • Hormonlarda değişim: Hamilelikte progesteron hormonunda artış meydana gelir. Bu durum gastrointestinal sistemde yavaşlamaya, gaz sancısına neden olur. Hamilelikte hormonal değişim, progesteronda artış mide guruldamasının ana nedenidir. Mideden ses gelmesinin diğer nedenleri şöyledir:
  • Helikobakter Pilori mide mikrobu demektir. Midede Helikobakteri Pilori bakterisi bulunması da midede guruldama yapabilir.
  • Kuru fasulye, nohut,mercimek, asitli içecekler gibi gaz yapan yiyeceklerin tüketimi midede guruldamaya yol açabilir.
  • Karnın aç olması: Karnınız açken mide guruldaması yaşamanız gayet doğaldır.
  • Midede gaz olması.
  • Çok hızlı yemek yeme alışkanlığı.
  • Bağırsak enfeksiyonu.
  • SIBO hastalığı. (İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi)
  • Gazlı ve asitli içecekler içmek.
  • Aşırı yemek yeme.
  • Laktoz intoleransı: Süt ve süt ürünlerinde bulunan şeker laktoz olarak adlandırılmaktadır. Laktoz intoleransı ise kişinin laktoz içeren besinler tüketmesi halinde vücunda mide guruldaması, karın ağrısı, şişlik ve ishal gibi şikayetler yaşamasıdır.
  • Crohn hastalığı
  • İlaç yan etkileri
  • İshal: İshal olunduğunda midede guruldamalar hissedilmesi çok doğaldır.
  • Tropical Sprue (bir malabsorpsiyon hastalığı) ve Whipple Hastalığı (eklemleri ve sindirim sistemini etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon)
  • Hirschsprung Hastalığı gibi konjenital bozukluklar
  • Gıda alerjileri (çölyak hastalığı veya laktoz intoleransı gibi)
  • Anksiyete ve stres.
  • Alkol kullanımı:Alkollü içecekler tüketmek mide-bağırsak sistemini tahriş eder iltihap oluşumna yol açar ve buna bağlı olarak midede guruldamaya yol açabilir.
  • Bağırsak tıkanıklığı.
  • Fıtık: Bağırsağın ufak bir bölümünün karın duvarından dışarı çıkması fıtık olarak adlandırılır. Fıtık sebepli kişi mide guruldaması, kabızlık, mide ağrısı, şişlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler yaşayabilmektedir.

Hamilelikte karın guruldaması, mideden ses gelmesinin 20 farklı nedeni ve bitkisel tedavisi

MİDE GURULDAMASI (BAĞIRSAK GURULDAMASI) NASIL GEÇER?

Hamilelikte mide guruldaması genellikle hormonal değişimlerden kaynaklandığı için geçici bir durumdur, normal kabul edilir, hamilelikten sonra geçecektir. Ancak bu durum sık yaşanıyor ve sizi rahatsız ediyorsa Dahiliye doktoruna gidebilirsiniz.

Hastalığın teşhisi için doktor hastanın midesini detaylı şekilde incelemek için endoskopi ve ultrason yöntemlerini kullanır. Bu yöntemler sonucunda teşhis edilen duruma uygun olarak tedaviye başlanır. Örneğin eğer hastanıın midesinde Helikobakter Pilori mikrobu var olduğu anlaşılmışsa doktor hamilelikte kullanımı güvenli olan birtakım antibiyotik ve ilaçlar reçete edebilir.

Hamilelikte mide guruldamasının geçmesi için aşağıdaki doğal yöntemleri de kullanabilirsiniz:

Hamilelikte karın guruldaması, mideden ses gelmesinin 20 farklı nedeni ve bitkisel tedavisi

KARIN (MİDE, BAĞIRSAK) GURULDAMASINA BİTKİSEL VE DOĞAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

BOL SU İÇİN

Mide guruldaması problemi yaşayan kişiler bu durumdan kurtulmak için yapması gereken ilk şey bol su tüketmek olmalıdır. Çünkü su sayesinde sindirim sistemindeki toksinler temizlenir. Bunun için günde 2-3 litre su tüketilmesi alışkanlık haline getirilmelidir.

NANE

Mide guruldamasına karşı nanenin çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Çok eski zamanlardan beri nane Asya ülkelerinde hazımsızlık için kullanılan geleneksel bi tedavi yöntemidir. Nanenin içeriğinde bulunan mentol, mideyi sakinleştirir, hazımsızlık problemlerini azaltır ve mide gurultusunu giderir.  Ek olarak nane bağırsakta kas spazmını engeller.

Nane çayı hazırlamak için 1 bardak sıcak suyun içinde 1 tatlı kaşığı kurutulmuş naneyi kaynatmanız yeterli olacaktır. Bu çayı güne 1-2 defa içerek mide guruldamasından kurtulacaksınız. Ek olarak, salatalarınızdan da naneyi eksik etmemelisiniz.

Hamilelikte karın guruldaması, mideden ses gelmesinin 20 farklı nedeni ve bitkisel tedavisi

ZENCEFİL

Zencefilde bulunan  Gingerol ve shogaol gibi kimyasalların çok eski dönemlerden beri mide guruldaması soğuk algınlığı, öksürük, mide bulantısı, kusma ve ağrılar için faydalı olduğu bilinmektedir. Bunun için 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı toz zencefil veya 1-2 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil atıp kaynatıp zencefil çayı hazırlayın. Çay kaynadıktan sonra ocaktan alıp içine isteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı bal ve biraz limon suyu katabilirsiniz.

MUZ

Muzda bulunan vitaminler, folat ve potasyum mide asitlerini azalltığı için mide guruldamasını önlemede etkilidir. Bunun için günde 1 adet muz yiyerek mide gurultusundan kurtulabilirsiniz.

Hamilelikte karın guruldaması, mideden ses gelmesinin 20 farklı nedeni ve bitkisel tedavisi

YAVAŞ YİYİN VE ÇOK ÇİĞNEYİN

Mide gurultusundan kurtulmak için mutlaka besinleri yavaş yiyip çok çiğnemelisiniz. Bu sayede besinlerin sindirimleri çok daha kolay ve iyi olur ve bu da gurultuyu engeller.

YÜRÜYÜŞE ÇIKIN

Yemek yedikten sonra hareket etmemek bağırsaklara fazla baskı uygulayıp sıkışmasını sağlar ve bağırsakta sıkışan faz midede guruldamaya yol açar. Bunu engellemek için her yemek sonrasında bol bol yürüyüş yapmalısınız. Bu hem midenin daha kolay ve hızlı boşalmasını sağlar hem de sağlığınıza daha birçok yarar sağlar. Düzenli olarak yemeklerden 15 dakika sonra 20 dakikalık hafif tempo yürüyüşler yapmayı alışkanlık hale getirmelisiniz.

Hamilelikte karın guruldaması, mideden ses gelmesinin 20 farklı nedeni ve bitkisel tedavisi

PROBİYOTİK KULLANIN

Bağırsaktaki faydalı bakteriler probiyotikler sayesinde artabilir. Bunun için reçetesiz olarak satılan probiyotiklerden kullanabilir veya yoğurt, ayran ve elma sirkesi gibi doğal probiyotik olan besinleri tüketebilirsiniz. Bağırsak sağlığı için düzenli olarak probiyotik tüketilmesi önemlidir.

SİZE DOKUNAN BESİNDEN UZAK DURUN

Bazı bünyeler süt ürünleri, buğday veya yumurta gibi belirli bir besine karşı hassasiyet geliştirebilir ve bunun sonucunda da mide veya bağırsakta şikayetler baş gösterebilir. Bu yüzden size kötü gelen besinleri tespit etmeli ve bu besinlerden uzak durmalısınız.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...