Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Kasılmalar Bebeğe Zarar Verir mi, Kasılmalar Kaçıncı Haftada Başlar?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte Kasılmalar Bebeğe Zarar Verir mi, Kasılmalar Kaçıncı Haftada Başlar?

Toplumda yer etmiş birtakım söylemler yüzünden hamilelikte meydana gelen her kasılmanın erken doğuma neden olacağı sanılıyor olsa da gerçek böyle değildir. Hamilelikte kasılmalar olağandır, normal bir durumdur ve her kasılma endişeye neden olmamalıdır.

Hamilelikte Kasılmalar Bebeğe Zarar Verir mi, Kasılmalar Kaçıncı Haftada Başlar?

Hamilelikte Kasılma Nedir Kasılmalar Başladıktan Ne Kadar Zaman Sonra Doğum Olur?

Toplumda yer etmiş birtakım söylemler yüzünden hamilelikte meydana gelen her kasılmanın erken doğuma neden olacağı sanılıyor olsa da gerçek böyle değildir. Hamilelikte kasılmalar olağandır, normal bir durumdur ve her kasılma endişeye neden olmamalıdır. Doğumun doğası gereği kasılmalar zaten olmalıdır. Çünkü rahim bu kasılmalarla aslında doğuma hazırlanmaktadır. Doğum vakti geldiğinde anneye bebeği olabildiğince kolay bir şekilde rahimden dışarı itme imkânı sağlayacak olan kaslardaki bu kasılmalar ve gevşemelerdir. Doğum sancıları başladığında, kasılmalar sayesinde rahim ağzında önce 1 cm açılma olur ve bu açılma sancı eşliğinde devam ederek giderek artar. Gerektiği kadar açılma meydana gelince doğum başlar.Hamilelikte kasılmalar genellikle 22. haftadan itibaren başlar. Bu kasılmaların anneye de bebeğe de zararı yoktur.

Hamilelikte Kasılma Nedir?

  1. En açık bir tabirle kasılma rahim kaslarının kasılma ve gevşeme rutinidir. Hamilelerce bir problem gibi görülen bu kasılmalar aslında doğuma hazırlık egzersizleridir.
  2. Rahim ortalama bir armut boyunda iken doğum için gerekli seviyede genişleyerek doğuma uygun bir boyuta ulaşır doğum sonrası tekrar eski halini alır.
  3. Aslında kasılmalar doğal sürecin olabildiğince iyi işlemesi için gerçekleşmektedir kasılma sonrası ortaya çıkan rahatlama hissinin akabinde annenin çektiği ağrı süreleri kısalır ve rahim bebeğin pelvise itilmesine sağlar.
  4. Hamilelikte kasılmalar başka nedenden de kaynaklanabilir. Anne adayı uzun süre ayakta kalmış oturmuş ya da yatmış ise veya vücut susuz kalmış ise böyle durumlarda da kasılmalar yaşayabilir, bulunduğu pozisyonu değiştirmek ve bolca su tüketmek kramp tarzı kasılmaları önleyebilir.
  5. Anne adayında magnezyum eksikliği söz konusu ise kasılmalar görülür. Hatta bebek bu durumdan zarar görerek erken doğabilir.

Hamilelikte Kasılmalar Kaçıncı Ayda Başlar?

Yalancı doğum sancısı olarak adlandırılan birtakım kasılmaların normalde başlama zamanı 25 haftadır ancak nadir de olsa kimi gebeler bu kasılmaları 16. haftada hissetmeye başlayabilir gerilen karın kasları bu kasılmaların ana nedenidir. Kasılmalar daha önce de söylediğimiz gibi gayet doğaldır ve genellikle ağrı dahi yapmaz.

Hamilelikte Doğum Kasılması Nasıl Anlaşılır?

Doğum yapmadan önce rahim boynu, doğuma hazır olabilmek için büyümeye ihtiyaç duyar. Bu da rahim boynunun 2-3cm kadar büyümesi demektir. Bunu da birkaç düzensiz ve yoğun kasılma ile yapar. Şayet hissedilen doğum kasılması ise 20 dakika ya da 30 dakika boyunca, her 5 dakikada 1, kasılma hissedebilirsiniz. Daha sonra 1 saat boyunca (hatta bazen 1 gün) kasılma hissetmeyip sonra tekrar kasılma hissedebilirsiniz.

Hamilelikte gerçek doğum kasılması ve Braxton Hicks (yalancı doğum kasılması)nasıl ayırt edilir?

  1. Diğer bir adıyla Braxton-Hicks kasılmaları gerçeğini andıran ama yalancı diye bilinen doğum sancılarıdır. Yalancı doğum sancılarının görevi Uterusu gerçek doğum sancılarına hazırlamaktır ve endişeyi gerektirmez. Genelde hamileliğin yedinci ayından itibaren başlar.
  2. Hamilelikte gerçek doğum kasılması ile yalancı doğum kasılmalarını ayırt etmek için bu farkları bilmek gerekir;
  3. En belirgin fark sancı düzenidir. Gerçek doğum sancıları düzenli ve aynı sürede gerçekleşirken, yalancı doğum sancıları düzensiz olarak gerçekleşmektedir. Mesela bir günde 10 defa olabilir ve süresinin de bir kararı yoktur. Bir sancı 10 saniye sürerken bir sonraki sancı 60 saniye sürebilir ve yalancı sancının belli bir düzeni olmadığından ne zaman hissedileceği de belli değildir.
  4. Gerçek doğum sancısının aksine yalancı doğum sancısı zamanla şiddetlenmez. Buradan da bu sancının gerçek doğum sancısı olmadığı anlaşılabilir.
  5. Anne adayı sancı hissettiğinde bulunduğu pozisyonu değiştirir ve sancı geçerse bu yalancı doğum sancısıdır. Çünkü gerçek doğum sancısı pozisyon değiştirildiğinde geçmeyecektir.
  6. Gerçeğine göre yalancı doğum sancılarının devam etme süresi oldukça kısadır. Gerçek doğum sancısı yarım veya 1 dakika civarında sürerken yalancı doğum sancısı 15 saniye civarı sürer.
  7. Yukarıda da bahsetmiştik. Normalde 24. haftadan sonraki vakitlerde başlayan yalancı doğum kasılmaları 16.haftada da başlayabilir. Ağrıya neden olmayan yalancı doğum sancıları sadece anneye bir çeşit rahatsızlık hissi verir. Fakat gerçek doğum sancısı ağrıya neden olmaktadır. Bilhassa bel bölgesinde ağrı hissedilir.

Hamilelikte Kasılmalar İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmek gerekir. Yaklaşan doğumla birlikte kasılmalar şiddetlenir. Doğumun başladığını anlamak ancak doktorun rahim ağzı muayenesi ile mümkündür. Eğer gerçek doğum sancısı başlamış ise, ortalama 24 ile 48 saat içerisinde doğum gerçekleşir.

Hamilelikte kasılma olunca ne zaman hemen doktora gitmeli?

Kasılmalar ciddi sancılarla beraber seyrediyorsa ve endişelenmenize sebep olmuşsa mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Eğer var ise, erken doğum şüphenizi de doktorla paylaşmalısınız. Doktora başvurmanızı gerekli kılan diğer durumlar şunlardır;

  1. Kasılmalarının 5 ila 10 dakikada bir meydana gelmeye başlamışsa
  2. Vajinadan doğum suyu gelmişse
  3. Kanama görülmüşse
  4. Göbek kordonu rahim ağzına kadar inmişse
  5. Kasılmalar yürümenize engel olacak kadar artmışsa
  6. Bebek ve kendi sağlığınız konusunda şüphelenmeye başlamışsanız, mutlaka doktora başvurmalısınız.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...