Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Sağlık Ocağında Yapılan Testler, Hamilelikte Hangi Testler Yapılır

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelikte Sağlık Ocağında Yapılan Testler, Hamilelikte Hangi Testler Yapılır

Hamilelikte yapılan testler hem sizin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını kontrol altında tutmak için çok önemlidir. Hamilelikte yapılacak testler gebe

Hamilelikte Sağlık Ocağında Yapılan Testler, Hamilelikte Hangi Testler Yapılır

Hamilelikte yapılan testler hem sizin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını kontrol altında tutmak için çok önemlidir. Hamilelikte yapılacak testler gebe kadının yaşına, genel sağlık durumuna, kronik hastalığı olup olmadığına göre değişiklik gösterebilir. Bu makalemizde hamilelik döneminde yapılan testleri okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Sağlık Ocağında Yapılan Testler

Hamileler için sağlık ocağında yapılan testler şunlardır; bebeğin kalp atışı, kan idrar tahlilleri, kilo takibi, tansiyon ölçümü, doppler ile bebeğin kalp atışının izlenmesi

Hamilelik Testleri Neden Yapılır?

  1. Anne karnındaki bebeğin sağlığı hakkında bilgi edinmek.
  2. Normal mi sezeryan mı doğum şekline karar vermek
  3. Hamileliğin kontrolünü sağlamak,
  4. Riskli bir gebelik olup olmadığını belirlemek
  5. Erken doğum, düşük riski gibi durumları takipte kalmak
  6. Anne adayının sağlıklı olup olmadığını tespit etmek,
  7. Gebe kadının şayet varsa metabolik, kronik, genetik vb. hastalıklarını ortaya çıkarmak,
  8. Bebeğin anne karnında gelişimini, streste olup olmadığını ve anormallikleri görebilmek.

Hamilelikte Yapılan Testler Nasıl Gerçekleştirilir?

Hamilelik testleri anne adayından kan ve idrar örneği alımı yoluyla, hamile kadının karnından girilerek bebeğin kordon kanının alınması, anne karnından girilerek amniyon sıvısı alınması, yine anne karnından girilerek plansental parçaların alınması ve NST, USG cihazlarının kullanımıyla yapılır.

Hamilelik Öncesi Testler Nelerdir?

  1. Hemogram (Kan sayımı)
  2. Rutin biyokimya testleri (Demir, kolesterol, kalsiyum, klor, fosfor, potasyum, sodyum, üre, ürik asit gibi pek çok testi içerir)
  3. TORCH taraması, IGM - IGG tespiti (Bebeğin ana rahmindeyken mikroplu bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını ortaya çıkarmak için yapılan enfeksiyon testleri)
  4. Hepatit testi
  5. HIV testi
  6. Tiroit testleri
  7. Akraba evliliği ve genetik anomalili durumunda testler
  8. Varsa kronik, genetik ve cinsel hastalıkları ile ilgili testler

1. Ay

Yapılmadıysa önce hamilelik öncesi testler yapılır

Yapılan aşıların kontrolleri

Ultrason ile gebeliği takip

11. ve 14. Haftalar Arasında Yapılan Testler

Ense kalınlığı testi (NT):Gebeliğin 11. haftasında Ense Kalınlığı Testi yapılmaktadır. Bu test sonucunda bebeğin ense kalınlığı belirlemek için kan tahlili (ikili test) ile sonuçlar tespit edilir. Bebeğin ense kalınlığı testi 11. hafta ve 14. haftalar arasında yapılabilir.

3. Ay

  1. İkili test (Down sendromu olup olmadığını tespit etmek için yapılan testlerden ilkinde, bebeğin ense kalınlığı ölçümü; ikincisinde anneden kan alınarak gebelik hormonu ile gebeliğe özgü plazma proteini ölçümü yapılır.)
  2. Üçlü test (Down sendromu tespiti için anneden alınan kanda üç ayrı hormon ölçümü yapılır.)
  3. Kan sayımı testi
  4. Ultrason takibi
  5. Gereğinde CVS (Genetik hastalık tespiti için)
  6. Gerekirse amniyosentez (Down sendromu testlerinde risk saptandığı takdirde kesin tanının konulması için bebekten sıvı alınması),
  7. Gecikmiş vakalarda dörtlü test (Down sendromu tespiti için anneden kan örneği alınarak dört değişik maddedin düzeyi saptanır.)
  8. Kordosentez (genetik kan ve metabolizma hastalıklarının tespiti için ultrason kontrolü altında karın duvarından girilerek göbek kordonundan bebeğe ait kanın alınması.)

15. Ve 19. Hafta Testleri

Amniyosentez ve kordosentez: Bu 2 yöntem, bebeğin ultrasonografi ile inceleme altına alınarak, içinde bulunduğu sudan bir miktar sıvı ya da göbek kordonundan kan alınarak yapılmaktadır. Amniyosentez, 15-19 haftalar arasında uygulanır.

5. Ve 6. Ay

  1. İkinci düzey USG (Detaylı ultrasonografi), Doppler USG (Kan damarlarında kan akımlarının ölçülmesiyle bebekte gelişim geriliği olup olmadığı ile ilgili fikir edinmeyi sağlayan ultrasonografi)
  2. OGTT (Oral glukoz tolerans testi - Gebelikte şeker hastalığı olup olmadığını tespit için yapılan şeker yükleme testi. Herhangi bir belirti vermeyen gebelik şekeri 24-28’inci gebelik haftaları arasında yapılan iki farklı testle araştırılır. Hamilelikte şeker hastalığı açısından daha yüksek risk altında olanlara 100 gram glikoz yüklemesi ile OGTT adı verilen tanı koydurucu test, riski düşük olan anne adaylarına ise 50 gram glikoz ile PPG adı verilen tarama testi uygulanır. OGTT'de birer saat aralıklarla toplam dört kez kan şekeri ölçümü yapılırken PPG'de yalnızca birinci saat tokluk kan şekeri ölçülür.)
  3. Gerektiğinde indirek coombs testi (Kan uyuşmazlığı teşhisi için yapılır.)
  4. USG (ultrason) ile takip
  5. NST takibi (Cihaz yardımı ile bebeğin hareketleri sonucu kalp atışındaki artma ve azalmaların saptanması, bunun bir kağıda yazdırılması testi)

Hamilelikte Bu Testleri Mutlaka Yaptırın!

  1. Kan Sayımı: Hamilelik döneminde demir eksikliğini önlemek  ve gerektiğinde demir takviyesi amacıyla yapılan testtir.
  2. TSH: Hamilelikten önce olmayan gebelikte ortaya çıkabilecek tiroid hastalığının tespiti için yapılan testtir.
  3. Kan Grubu: Anne ve babadan kaynaklanabilecek kan uyuşmazlıkları için gerekli önlemlerin alınmasına adına yapılan testtir.
  4. Torch Tayini: Toksoplazma ve Rubella (Kızamıkçık) gibi hamileliğin sonlandırılmasına neden olabilecek önemli ve aktif enfeksiyonların erken dönemde tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılması için yapılır.
  5. Seroloji: HIV ve özellikle ülkemizde çok sık görülen Hepatit B testleri gebelik sonrasında da bebeğin sağlığı için çok önemlidir.
  6. Tam İdrar Tahlili: Hamilelik sürecinde görülecek gizli idrar yolu enfeksiyonları erken dönem düşüklerin en sık görülen nedenidir. Bu yüzden tam idrar tahlilinin mutlaka yaptırılması gerekir.
  7. 8. Hafta: Ultrasonda kalp atışının tekrar tespiti için yapılır. Çünkü birden fazla nedenden dolayı embriyo kalp atışı durabilir.
  8. 12. Hafta: Bu haftada yapılan muayenede ense kalınlığı ölçümü ve en yüksek duyarlılığa sahip down sendromu taraması olan ikili test yapılır.
  9. 16. Hafta: Bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceğiniz dönemdir. Tercih ederseniz üçlü ya da dörtlü test uygulamalarını da bu dönemde yaptırabilirsiniz.
  10. 22. Hafta: Detaylı ultrasonografi bu haftada yapılır. Özellikle bu haftanın tercih edilmesinin nedeni kardiyak anomalilerinin bu haftadan itibaren çok daha net teşhis edilebilmesidir.
  11. 24-28. Haftalar: Gebelik diyabet taramasına yönelik 75 gr oral glikoz tolerans testi yapılır.
  12. 28. Hafta: Bu hafta itibari ile ultrason kontrolleri daha sık yapılmaya başlanır. Tercihen 30, 32, 34, 36. haftalar olarak devam edilir. Çünkü gelişme geriliği bu haftalarda başlar ve belirgin hale gelir. Gelişme geriliğinin erken tespit edilmesi, bebeğin anne karnında kaybına kadar; birçok sorundan da korumuş olur.
  13. 36. Hafta: Bu haftada bebeğinizin tahmini kilosunu ve duruş şeklini öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız

Hamilelikte Halsizlik Neden Olur Nasıl Geçer? İyi Gelen Yiyecekler Tıklayınız 


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...