Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte tiksinmeye neden olan 15 besin, hamilelikte yiyeceklerden tiksinme nedenleri

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelikte tiksinmeye neden olan 15 besin, hamilelikte yiyeceklerden tiksinme nedenleri

Tiksinme, herhangi bir şeyden hoşlanmama, görmek, koklamak, duymak istememe anlamına gelir. Hamilelikte tiksinme sorunu sık karşılaşılan bir durumdur ve genellikle bazı yiyeceklerden tiksinme meydana gelir. Aslında nimetten tiksinme diye bahsetmek doğru olmaz. Ancak bu şekilde kullanılması yaygınlaştığı için biz de hoşlanmama anlamında tiksinme kelimesini kullanacağız. Peki hamilelikte tiksinme neden olur ve hangi yiyeceklerden tiksinme görülür?

Hamilelikte tiksinmeye neden olan 15 besin, hamilelikte yiyeceklerden tiksinme nedenleri

Hamilelikte tiksinme genellikle yiyeceklere karşı ortaya çıkar. Hormonlarda değişim, sabah bulantısı, tat ve koku duyarlılığı hamilelikte tiksinmeye yol açabilir. Hamilelikte tiksinme genellikle ilk 3 ayda meydana gelse de 9 ay boyunca da devam edebilir.

HAMİLELİKTE TİKSİNME NEDEN OLUR?

Çoğu uzman, hormonlardaki değişikliklerin hamilelik sırasında tiksinmede rol oynadığı konusunda hemfikirdir. Hamilelikte ilk üç aylık dönemde, hem östrojen hem de beta HCG (insan koryonik gonadotropin) seviyeleri yükselir. Hormonlardaki bu artış, birçok hamile kadında mide bulantısı, yiyeceklerden tiksinme, koku hassasiyete gibi sorunlara yol açar.

Sabah bulantıları: Bulantı, hamileliğin ilk aylarında daha sık görülür ve yiyeceklere tiksinmekten sorumlu olabilir. Örneğin, sadece belirli yiyeceklerin kokusu, bu yiyeceklere karşı mide bulantısına neden olabilir.

Tat ve koku duyarlılığı: Hamilelik sırasında kadınlarda tat ve koku duyarlılığı artar. Artan tat ve koku hassasiyeti, herhangi bir yiyecek yemenizi engelleyebilir. Örneğin, çay, kahve içmenizi veya çikolata yemenizi bile engelleyebilir.

Hamilelikte tiksinme genellikle erkek bebek bekleyen annelerinde görülür. Physiology & Behavior dergisinde 2015 yılında yapılan küçük bir araştırma, erkek bebek bekleyen kadınların belirli yiyeceklere karşı tiksinti duyma olasılığının kız bebek bekleyenlere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Hamilelikte tiksinmeye neden olan 15 besin, hamilelikte yiyeceklerden tiksinme nedenleri

HAMİLELİKTE HANGİ YİYECEKLERE KARŞI TİKSİNME GÖRÜLÜR?

  1. Et
  2. Tavuk
  3. Balık
  4. Kahve
  5. Baharatlı yiyecekler
  6. Yumurta
  7. Kızartmalar
  8. Süt ürünleri
  9. Güçlü kokuları olan yiyecekler
  10. Yağlı gıdalar
  11. Patlamış mısır
  12. Sarımsak
  13. Soğan
  14. Pirinç

Hamilelikte tiksinmeye neden olan 15 besin, hamilelikte yiyeceklerden tiksinme nedenleri

HAMİLELİKTE TİKSİNME NE ZAMAN OLUR?

Hormonal değişiklikler ve dalgalanmalar, hamilelik sırasında gıda isteksizliğinin, tiksinmenin ana nedenidir. İlk üç aylık dönem boyunca hamilelikte kanda beta hCG seviyeleri birkaç günde ikiye katlanır. HCG seviyeleri hamileliğin 11. haftasında zirve yapar, daha sonra stabilize olur ve bu noktadan sonra genellikle sabit kalır.

Yapılan araştırmalar, hamile kadınların %54'ünün hamileliğin erken döneminde gıda isteksizliği yaşadığını gösteriyor. Bu durum hamileliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir, ancak erken hamilelik veya ilk trimesterde daha olasıdır. Hamilelikte gıda isteksizlikleri, yiyeceklerden tiksinme genellikle gebelikte ilk üç aylık dönemde gerçekleştir. Tiksinmeye çoğu zaman bu gıdalara karşı koku hassasiyeti, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler eşlik eder.  Yiyecek isteksizliği, hamileliğin ilk yarısındayken zirveye ulaşır ve hatta bazı kadınlarda 9 ay sürebilir.

Hamilelikte tiksinmeye neden olan 15 besin, hamilelikte yiyeceklerden tiksinme nedenleri

HAMİLELİKTE TİKSİNME İLE NASIL BAŞ EDİLİR?

  1. Folat eksikliği, b12, magnezyum eksikliği gibi vitamin ve mineral eksiklikleri de hamilelikte tiksinmeyi tetikleyebilir. Kadın doğum doktoruna gidip doktorun vereceği vitamin ilaçlarını kullanın.
  2. Uzun süre aç kalmayın, azar azar ve sık sık yiyin. Uzun süre açlık mide bulantısı yapabilir ve bu da yemeklere tiksintiye yol açabilir.
  3. Belirli yiyeceklere karşı isteksizliğiniz varsa, onların yerine geçecek alternatifler yiyecekler tüketin. Örneğin ete karşı tiksinti geldiyse, protein içeriği yüksek diğer gıdaları tüketerek bu eksikliğinizi giderebilirsiniz.
  4. Midenizi rahatlatabilecek bir şeyler yiyin yahut için. Nane limon çayı, zencefil çayı midenizi yatıştırabilir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...