Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

'Hamileyken yorgun hissediyorum' diyenlere enerjik hissettiren 6 yöntem

Mavikadin>Anne çocuk>'Hamileyken yorgun hissediyorum' diyenlere enerjik hissettiren 6 yöntem

Hamile kadınların en çok; sabahları mide bulantısı, bileklerde şişme, kasık ağrısı gibi durumlardan şikayetçi olduğunu çoğunuz duymuştur. Fakat, en çok duyulan ve dile getirilen şikayetlerden biri var ki, o da ‘yorgunluk hissi.’ Özellikle hamileliğin ilk üç ayında oldukça şiddetli hissedilen yorgunluk, çoğu hamile kadının çalışmasına engel oluyor. Günün her saatini uykulu geçirmesine neden olun bu durumdan kurtulmak mümkün. İşte 'hamileyken yorgun hissediyorum' diyen kadınlara 6 muhteşem çözüm.

Hamileyken yorgun hissetmemeniz için ilk şart uyku rutinine dikkat etmek.
Hamileyken yorgun hissetmemeniz için ilk şart uyku rutinine dikkat etmek.

Yorgunluk, mide bulantısıyla birlikte görülen en yaygın hamilelik belirtilerinden biridir. Hamileyken plasenta genişler, kan akışı hızlanır, bebek zamanla büyür ve bu da hamile kadınların çok fazla enerji harcamalarına neden olur. Gebeliğin erken döneminde progesteron hormonu da büyümektedir. Özellikle bu hormon, hamile kadınları sürekli uykulu hissettirebilir. Eğer karnınızda birden fazla bebek taşıyorsanız bu yorgunluk ve uyku hissi daha da artar.

2. trimester döneminde yani hamileliğin 27 – 41. haftaları arasında progesteron seviyesi sabitlenir ve gebe kadınlar yorgunluk ve uyku hissinden kurtulmaya başlar. Hatta bu dönemde enerji patlamaları dahi görülür.

3. trimester döneminde (27 – 41 haftalar arası); farklı nedenlere bağlı olarak yeniden yorgunluk başlar. Hamileliğin sonlarına doğru, yorgunluk, karın şişmesi, sırt ağrısı, kas-iskelet ağrıları ve doğru şekilde uyuyup uyumadığınız konusunda endişeler artar.
Büyüyen fetüs ve plasenta ile galonlarca amniyotik sıvınız, plazma hacmini neredeyse iki katına çıkarır. Tüm bunların taşınması için çok fazla enerji gereklidir.

HAMİLEYKEN YORGUN HİSSETMEMEK İÇİN 6 ADIM

Hamilelik sırasında bir miktar yorgunluk kaçınılmazdır. Ancak, enerji seviyenizi olabildiğince yüksek tutmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

1. Uyku saatinize ekstra bir saat ekleyin

Hamilelikte iyi uyku çok önemlidir. Özellikle 3. Trimester döneminde iyi bir uyku uyumak oldukça zor hal gelir. Bu dönemde sindirimle ilgili sorunlar yaşanır ve uyku için rahat bir pozisyon bulmanız zorlaşır. Ayrıca idrar yapmak için sık sık tuvalet için uykunuzu bölmek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden normalden bir saat fazla uyumayı planlamalısınız. Bu şekilde uykuya dalmak için ya da tuvalet ihtiyacınız için uyku saatinizden feragat etmek zorunda kalmazsınız. Tuvalet için geceleri uyanmak istemiyorsanız, reflüyü tetikleyen yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız, yatmadan birkaç saat önce akşam yemeği yemeniz, sırtüstü uyumanız ve gece geç saatlerde su içmekten kaçınmanız önerilmektedir.

Diğer taraftan iyi bir uyku için karanlık ve çok sıcak olmayan bir odada uyumanız önerilir. Yatmadan bir saat önce ekranlardan ve mavi ışıktan kaçınmanız ve öğleden sonra kafein tüketimini kesmeniz gerekmektedir.

2. Her gün kısa ve yavaş hareket edin

Yorgun olduğunuzda egzersiz yapmak kulağa mantıksız gelebilir, ancak durum tam tersidir. Düzenli hareket etmek, dayanıklılığı ve vücuttaki kan akışını artırır, bu da daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Yorgun olduğunuz için egzersiz yapmak istemiyor olsanız da, egzersizle enerjik hissedebileceğinizi unutmayın. Bazen bu, geceleri daha iyi uyumanızı sağlar.

Yürüyüş yapmak da hamilelik döneminde önemlidir. Hamileyken egzersiz yapmanın en iyi yolu yürüyüştür. Hareket ettiğinizde daha enerjik hissedeceksiniz.

3.Stres ve kaygıdan uzak durun

Hamilelik öncesinde yaşadığınız kaygının 40 katını hamileyken deneyimleyeceğinizden emin olabilirsiniz. İlk kez hamile olun ya da olmayın, vücudunuzda meydana gelen pek çok değişiklik, fetüsün gelişimi, yaklaşan doğum vs. yaşamınızla ilgili endişeli ve kaygılı düşüncelere kapılmanıza neden olabilir. Bu stres ve kaygılar, uykunuzu etkiler ve size gün boyunca daha yorgun hissettirebilir. Zihninizi stresten arındırmanın ve sakinleşmenin yollarını bulmalısınız. Bunun için tavsiye edilen en iyi yöntemler; yoga, farkındalık meditasyonları, derin nefes egzersizleri, masaj ve yürüyüş yapmaktır. Öte yandan sevdiğiniz insanlarla iletişim kurmak da size iyi gelecektir.

'Hamileyken yorgun hissediyorum' diyenlere enerjik hissettiren 6 yöntem

4. Mümkünse şekerleme yapın

Hamileyken çalışıyor veya çalışmak zorunda kalıyor olabilirsiniz. Bu yüzden her hamile kadın için mümkün olmasa da şekerleme yapmanız tavsiye edilmektedir. Evden çalışma fırsatınız varsa ya da esnek bir çalışma programına sahipseniz bu dönemden kesinlikle yararlanın. Mümkünse günde sadece 20 dakika da olsa şekerleme yapın yani uyuyun. Çalışmaya devam edemeyecek kadar yorgun hissettiğinizde, 30 dakikalık alarm kurun ve uyuyun. Emin olun, kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz.

5. İyi beslenmek için elinizden gelenin en iyisini yapın ve yeterince demir aldığınızdan emin olun.

Yiyecekler size enerji verir, bu yüzden özellikle vücudunuza yeteri kadar demir aldığınızdan emin olun. Bazen hamileliğin ilk dönemlerinde bunu yapmak zor olabilir. Çünkü uğraşmanız gereken bir mide bulantısı ve kusma vardır. Hamilelikte sizi uyuşuk biri haline getiren yiyeceklerde kaçının ve bol miktarda sebze, meyve ve protein ile beslenin. Yağsız kırmızı et, ıspanak ve kuru fasulye gibi demir açısından zengin besinleri tüketin. Hamilelikte beslenme önemlidir çünkü bu dönemde anemi olma riski fazladır. Yeteri kadar demir alamıyorsanız ve kan tahliliniz anemi olduğunuzu gösteriyorsa, doktorunuzdan içinde demir bulunan doğum öncesi bir vitamin önermesini rica edin.

6. Aşırı yorgunluk belirtileri varsa doktorunuza görünün

Yorgunluk hissiniz çok fazlaysa, altta yatan farklı sağlık sorunları da olabilir. Bundan emin olmak için doktorunuza görünmelisiniz. Örneğin, sabahları işe gitmek için kalkamıyorsanız, gün boyunca çalışamıyorsanız, kestirmek için devamlı eve gidiyor ve çevrenizdeki insanlar size her yerde uyuyakaldığınızı söylüyorsa, araba kullanmakta zorlanıyorsanız, bunlar anormal yorgunluk belirtileridir.

Hafta hafta hamilelik gelişimi 

Kaynak : Mavi Kadın
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...