Hastalık sinsi ilerliyor, vücudu sessizce ele geçiriyor: İşte mide kanserinin en önemli 10 belirtisi
Mide kanseri, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen ve dünya genelinde en yaygın kanser türleri arasında dördüncü sırada yer alan bir hastalık. Peki sinsice ilerleyip, vücudu ele geçiren mide kanserinin belirtileri neler? İşte merak edilen sorunun detaylı cevabı…
Mide kanseri tüm dünyada yaygın görülen bir kanser türü olmakla birlikte, Türkiye'de özellikle erkeklerde en sık görülen ikinci, kadınlarda ise dördüncü sırada yer almaktadır. Hastalığın bu derece yaygın olması ciddiye alınması gerektiğini gözler önüne seriyor. Peki sinsice ilerleyen mide kanseri belirtileri neler? Mide kanserinde tedavi yöntemleri neler? İşte cevabı…
MİDE KANSERİ ÇOK SİNSİ İLERLEYEBİLİYOR!
Türkiye'de mide kanseri vakaları genellikle midenin gövde kısmında oluşmaktadır. Erken evrede belirti göstermeden ilerleyebilen bu kanser türü, özellikle sinsi bir yapıya sahip olup, belirtiler çoğunlukla hastalığın ilerlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Tedavide kullanılan yöntemler arasında sıcak kemoterapi dikkat çekmekte olup, bu yöntem tedavi başarısını artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu, mide kanserinin nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında önemli bilgiler verdi.
TÜRKİYE’DE VAKALAR YÜKSEK
Mide kanseri, mide hücrelerinde kontrolsüz bir şekilde büyüyen kanser hücrelerinin neden olduğu bir hastalıktır ve çoğu zaman mide zarından başlayarak ilerler. Türkiye'de bu kanser türü genellikle midenin gövde kısmında gelişir. Erken teşhis edilmediğinde, kanserli hücreler mide duvarlarını aşarak çevre organlara yayılabilir ve metastaz yapabilir. 65 yaş üzeri bireylerde ve erkeklerde risk daha fazladır. Dünyada ise Doğu Asya, Güney Amerika ve Türkiye'nin doğu bölgelerinde mide kanseri vakalarına sıklıkla rastlanılmaktadır.
MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?
Mide kanseri, genellikle erken evrelerde belirti vermeden ilerler. Belirtiler ortaya çıktığında ise genellikle kanserin ilerlemiş olduğu gözlemlenir. En yaygın mide kanseri belirtileri arasında şunlar yer alır:
İştahsızlık
Yutma güçlüğü
Yorgunluk ve halsizlik
Bulantı ve kusma
Açıklanamayan kilo kaybı
Mide ekşimesi ve hazımsızlık
Siyah dışkı veya kan kusma
Yemek sonrası şişkinlik hissi
Göbek deliği üstünde mide ağrısı
Az miktarda yemek yedikten sonra tokluk hissi
MİDE KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Mide kanserinde erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Endoskopi yöntemi, mide kanserinin teşhisinde kullanılan en önemli araçlardan biridir. Tedavi planı kanserin evresine göre belirlenir. Cerrahi müdahale ile tümörün çıkarılması tedavinin ana adımlarından birini oluşturur. Eğer midenin tamamı alınırsa, bağırsaklardan yeni bir mide yapılabilir ve hastalar yaşamlarını bu şekilde sürdürebilirler.
Son yıllarda mide kanseri tedavisinde sıcak kemoterapi (Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapi - HIPEC) yöntemi sıkça kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemi, mide kanseri hücrelerinin karın içerisine yayılması durumunda başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bu uygulama ameliyat öncesi ve sonrasında yapılmaktadır. Bu durum da kanserin nüksetme riskini azaltarak tedavi sürecinde büyük bir avantaj sağlamaktadır.
MİDE KANSERİ TEDAVİSİ KAÇ AY SÜRER?
Mide kanserinin tedavi süresi genellikle birkaç ay ile bir yılı bulabilir. Bu süre, hastalığın evresine ve tedavi yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Erken teşhisle, tedavi süreçlerinde vakaların yaklaşık %60'ında gereksiz ameliyat ve tedavi gecikmeleri önlenebilir. Kanserin ileri boyutta olduğunu gösteren bir işaret karaciğere yayılmasıdır. Eğer mide kanseri karaciğere yayılmışsa ileri evre olarak kabul edilir.
Editör : Selda Haberal