Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Havuç Mevsimi Ne Zaman Havuç Kış Sebzesi mi Yaz Sebzesi midir?

Mavi Kadın>Yaşam>Havuç Mevsimi Ne Zaman Havuç Kış Sebzesi mi Yaz Sebzesi midir?

Havuç salatalarda, pişmiş yemeklerde ve meyve sularında sık tüketilen sağlıklı sebzeler arasında yer alır.

Havuç Mevsimi Ne Zaman Havuç Kış Sebzesi mi Yaz Sebzesi midir?

Havuç salatalarda, pişmiş yemeklerde ve meyve sularında sık tüketilen sağlıklı sebzeler arasında yer alır. Havuca turuncu rengini veren beta karoten pigmentini vücudumuz A vitaminine dönüştürür ve bize fayda olarak geri döner. Günde bir porsiyon havuç tüketmek günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 210’unu karşıladığı bilinmektedir. Besin değeri yüksek olan havuç içerisinde K,C, B, B6 ve E vitaminleri, protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve sodyum gibi mineraller barındırır.

Havuç Hangi Mevsimde Yetiştirilir?

Havuç hem kış hem de de yaz sebzesidir. Havucun hasat zamanı yaz mevsimi olmakla beraber Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır satışa çıkar. Lezzetli ve bir o kadar da faydalı havuç hasat edildiği aylarda piyasa sürülerek tüm sene boyunca pazar tezgahlarında ve market reyonlarının sebze bölümünde yerini alır. 

Ülkemizde bolca yetişen havuç en yoğun Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Mersin, Hatay ve Antalya havucun yetiştirildiği illerdir. Havucun ekim zamanı bölgenin sıcaklığına göre değişiklik gösterir. Ekim zamanı Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında havuç ekilir. Dört mevsim de tüketmemiz gereken havuç sağlıklı beslenme düzenimiz için oldukça önemli faydalara sahiptir.

Havucun Faydaları Nelerdir?

Bağışıklığı güçlendirir;

Havuç C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirerek vücudun direncini arttırır. Özellikle kış mevsiminde tüketilmesi gereken bir sebzedir. Çiğ tüketemeyen kişiler havuç suyu içerek de aynı vitaminleri almaları mümkündür.

Bağırsak hareketlerini aktifleştirir;

Zengin lif içeriğine sahip olan havuç, sindirim sisteminin aktif çalışmasına destek olur. Havuçta bulunan antioksidanlar sayesinde mide ve bağırsakta oluşan parazitleri temizler, bağırsakları çalıştırır.

Kolesterolü düşürür;

Havuç kolesterolü düşürerek kalp rahatsızlıklarını önler. Yüksek kolesterol çeşitli kalp hastalıklarına neden olur. Günde bir adet havuç tüketmenin kolesterolü yüzde 11 oranında düşürdüğüne dair yapılan çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle sağlıklı yaşamak için havuç tüketimi ihmal edilmemelidir.  

Toksinleri vücuttan dışarı atar;

İçerisinde yüksek lif barındıran havuç düzenli tüketildiğinde bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca A vitamini sayesinde safra ve karaciğeri temizleyerek, vücutta birikmiş toksinlerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar.

Beyin sağlığını korur;

Havuç beyin sağlığı için önemli bir sebzedir. Yaşlanmakla beraber veya darbe sonucunda zarar gören beyin hücrelerini onarılmasına yardımcı olur. Bunun için düzenli havuç tüketmelidir. 

Ağız ve diş sağlığını korur;

Havucu doğal diş fırçası olarak görebiliriz. Hem diş sağlığımıza hem de diş etlerimize faydaları olan havuç, ağzın içindeki bakterileri azaltır. Ayrıca havuç diş macunu yapımında da kullanılmaktadır. 

Cilde sağlığı için önemlidir;

Havuç zengin antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak cilt sağlığını olumlu yönde etkiler. Düzenli tüketilen havuç, saç kırıklarını giderir, tırnakları güçlendirir ve sivilce, siyah nokta gibi cilt rahatsızlıklarının oluşumunu azaltır. Ayrıca yağlı ve kuru ciltlerde etkili olan havuç, cildin daha yumuşak, pürüzsüz ve sıkı olmasını sağlar.

Göz sağlığına iyi gelir;

Havuçta bulunan A vitamini, göz hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Düzenli havuç tüketmek A vitamini alımına katkı sağlayarak ilerleyen yaşlarda katarak gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir.

Doğal antiseptiktir;

Düzenli havuç tüketmek cilt sağlığını korumak için çok önemlidir. Antiseptik özelliği sayesinde cilt enfeksiyonlarına, sivilce, kızarıklık gibi cilt problemlerine iyi gelmektedir. Ayrıca havucu direkt olarak cilde sürmek de mümkündür, cildi daha temiz ve parlak yapar.

Kanser riskini azaltır;

BHavuca turuncu rengi veren beta karoten pigmenti, vücuda girince A vitamine dönüşür. Bu sayede antioksidanlar ve beta karoten sayesinde kanser hücrelerini inhibe ederek vücudu kolon, prostat, akciğer gibi kanser hastalıklarına karşı korur ve kalkan görevi görür. Yapılan araştırmalara göre havuç suyu tüketmek, lösemi ile de mücadele edebildiğini göstermektedir.

Havucun Zararları Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi havucun da aşırı tüketim sonucunda bazı yan etkileri vardır. Bunlar;

Havuca alerjiniz olması durumunda ciltte kızarıklar ve dökülmeler meydana gelir.

Havuçta A vitamini bulunur ve sağlığımız için en önemli vitaminlerden biridir. Ancak aşırı miktarda havuç tüketmek A vitamini zehirlenmesine yol açabilir.

Aşırı havuç suyu tüketimi ciltte renk değişikliğine neden olabilir.

Yüksek lif oranına sahip olduğundan eğer aşırı miktarda havuç tüketilirse vücuda fayda yerine zarar verir ve sağlığı olumsuz etkiler.

Havuç yüksek potasyum içerdiğinden sade tüketmek veya havuç suyu olarak içmek böbrek hastaları için sakıncalı olabilir.


Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...