Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Havuç Nasıl Ekilir Havuç Tohumu Hangi Mevsimde Ekilir

Mavi Kadın>Yaşam>Havuç Nasıl Ekilir Havuç Tohumu Hangi Mevsimde Ekilir

Herkesin beslenme programında yer alması gereken havuç, lezzetiyle ve sağlığa faydalarıyla öne çıkan sebzelerdendir. Girdiği her yemeğe lezzet katan havuç, sofralarımızın süsüdür.

Havuç Nasıl Ekilir Havuç Tohumu Hangi Mevsimde Ekilir

Herkesin beslenme programında yer alması gereken havuç, lezzetiyle ve sağlığa faydalarıyla öne çıkan sebzelerdendir. Girdiği her yemeğe lezzet katan havuç, sofralarımızın süsüdür.

Havuç Ne Zaman Ekilir?

Havucun ekileceği mevsim bölgenin iklimine bağlıdır. Türkiye'de havuç ekim zamanı genellikle Şubat-Temmuz arasıdır.

Havuç Nasıl Ekilir?

  1. Havuç fidelerini hazır olarak satın almanız da, yetiştirmeniz de mümkündür. Dikim işleminden evvel bahçenin işlenmiş ve tavına gelmiş olmasına özen gösterilmelidir. Başka bir ifadeyle; topraktaki zararlıları, yabancı maddeleri temizlemek lâzımdır. Havuç fidelerini uygun bir toprağa dikmelidir. Havanın rüzgarsız ve serin olduğu bir günü tercih etmek daha doğrudur. Dikimi kuzey-güney istikametinde yaparsanız havuç daha fazla güneş ışığı alacaktır.
  2. Havuç yetiştirme tohum ile gerçekleştirilir. Havuç tohumlarının çimlenme oranı düşüktür. Bu küçük tohumlar çevre şartlarından kolayca etkilenir. O yüzden toprağı özenle hazırlanmalıdır.
  3. Havuç dikiminden önce, ekim yapılacak bölgenin toprağı bellenmeli ve tırmık yardımıyla inceltilmelidir.
  4. Toprak ne kurak ne de fazla nemli olmamalıdır. Hem kolayca ufalanabilmeli, dağılabilmelidir; hem de rutubetli olmalıdır.
  5. Havuç tohumlarının dikenleri vardır. Avuç içinde ovuşturarak birbirinden ayırmanız gerekir. Mibzerle ya da serpme ekim yapmanız lâzımdır.
  6. Tohumlar toprağa serpilir. Ardından üzeri ortalama 1 santim kadar ince bir kapak toprağı yardımıyla örtülür. Daha sonra sisleme şeklinde sulanır.
  7. Fideler çıkınca fazlalık bitkilerden en zayıf olanlarını söküp seyreltme yapın. Bu, dikim sıklığının daha düzgün olmasını sağlayacaktır.
  8. Hasat döneminin daha verimli ve uzun süreli olması için havuç tohumu ekimi Mart ayında başlatılmalıdır. 15 gün arayla yavaş yavaş gerçekleştirilmelidir.
  9. Havucu ektikten sonra belli aralıklarla sulamanız oldukça önemlidir. Bu, köklerinin gelişmesi için elzemdir. Yeteri kadar sulamazsanız havuç ince ve kısa olacaktır. Havuca düzenli bir şekilde su vermezseniz çatlamasına yol açarsınız. Bundan dolayı sulama için damlama veya yağmurlama yöntemi kullanılmalıdır.
  10. Havucun en iyi ürün verdiği topraklar yüksek oranda organik madde içeren topraklardır. Havuç geçirgen, gevşek bünyeli, derin toprakları sever.
  11. Ekimi serpme veya sıraya olarak yapmak mümkündür. Serpme ekim yaparken kumla veya toprakla karıştırmalıdır. Bu, tohumların bir araya düşmesine engel olacaktır. Sonra harçlı topraktan 1-2 cm alınıp üstlerine kapatılır. Tokmak yardımıyla biraz bastırılır. 2-3 cm ideal ekim derinliğidir. Tohum bundan daha derine düşerse çimlenmesi ve toprağın yüzeyine çıkması zor olabilir.
  12. Dekara, 5-,9 kg tohum atmalıdır. Kısa çeşitlerde ekim mesafesi 10x2 olmalıdır. Uzun çeşitlerde ise 10x8cm’dir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...