Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
25-08-2023 13:02 | Güncelleme : 14-09-2023 08:59

Hep faydalı biliyorduk, ters köşe olduk! Yüzmenin akla hayale gelmeyen 12 zararı

Google News

Yüzmek sıcak yaz günlerinde serinlemenin ve ferahlamanın harika bir yoludur. Yüzerken eğleniriz, stres atarız hatta bu spor sayesinde vücudumuz mutluluk hormonu salgılar. Peki madalyonun diğer yüzü nasıl, yüzmenin hiç mi zararı, dezavantajı yok? Olmaz mı? İşte yüzmenin akla hayale gelmedik 12 zararı:

Uzun süre yüzmek vücutta dehidrasyona neden olabiliyor.
Uzun süre yüzmek vücutta dehidrasyona neden olabiliyor.

Yüzmek tüm kasları çalıştıran, en faydalı ve en sağlıklı spor dallarından. Uzmanlar da vatandaşlara haftada 2-3 gün düzenli yüzmeyi öneriyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurullah Ermiş yüzmenin kişiye sakinlik ve rahatlama hissi verdiğini, eklem ağrılarına iyi geldiğini, kasları güçlendirdiğini, vücut ısısını dengelediğini, enerjiyi artırdığını, sağlıklı ve fit bir fiziğin yüzmekten geçtiğini ifade ediyor. Tüm bu faydaların dışında maalesef yüzmenin bazı dezavantajları da söz konusu. Yüzmenin muhtemel zararları şunlardır:

YÜZMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Yüzmenin sağlık için çok faydalı olduğu hususunda doktorlar hemfikir. Fiziksel ve psikolojik anlamda yararlı bir spor olsa da yüzmek bazen çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. İşte yüzmenin bilinmeyen zararları:

SPOR KAZALARI

Yüzme her ne kadar çok sağlıklı bir spor olsa da yanlış yüzme teknikleri; omuz, tendinit ve dizde zedelenme, incinme, biseps tendiniti gibi istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu durumu önlemek için yüzmeden önce ısınma hareketleri yapmalı ve mutlaka iyi yüzen birinden eğitim almalı.

MANTAR ENFEKSİYONU

Yüzmenin en sık karşılaşılan dezavantajı kirli deniz ve havuz sularından dolayı mantar enfeksiyonu riskidir. Yüzücüler arasında yaygın bir mantar enfeksiyonu türü ayak mantarıdır; oldukça bulaşıcıdır ve hızla yayılabilir. Diğer bir risk de özellikle kadınlarda yüzme suyunun, yüksek nem ve sıcaklığın birleşiminden kaynaklanan vajinada mantar enfeksiyonuna yol açma olasılığıdır. Mantar enfeksiyonu antifungal ilaç ve kremler ile tedavi edilebilir.

GÖZ SAĞLIĞINI BOZABİLİR

Göz doktoru Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, drozguryasar web sitesinde kirli denizlerde ve hijyenik olmayan havuzlarda yüzmenin göz sağlığını riske attığını, gözün mikrop kapmasına yol açabileceğini söylüyor. Dr. Yaşar, denize yahut havuza girdikten sonra gözde kızarıklık, batma, sulanma, çapaklanma ve yanma gibi enfeksiyon belirtileri yaşayanlara yüzü bol suyla yıkamayı, siyah çayı kaynatıp ılımaya bırakmayı, temiz bir pamuğu suya batırıp göze tutmayı öneriyor. Ayrıca enfeksiyon söz konusu olduğunda eczaneden gözyaşı damlası temin edip göze en az 4 defa damlatabilirsiniz. Bu önlemler ile göz hekimimize ulaşana kadar durumun daha fazla ilerlemesini engelleyebilirsiniz.

BAKTERİYEL ENFEKSİYON

Deniz yahut havuz suyunda birçok farklı bakteri ve patojen bulunabilir. İyi klorlanmış havuzlarda bile bazı bakteriler hala hayatta kalabiliyor. Yüzücülerde ve yüzmeyi sevenlerde görülen yaygın bir bakteriyel enfeksiyon da yüzücü kulağı olarak adlandırılan bir tür kulak enfeksiyonudur. Genellikle suyun kulak kanalında uzun süre kalması sonucu gelişir. Antibiyotikler ile tedavi edilebilir.

YORGUNLUK VE HALSİZLİK

İnsanlar genellikle suda, biraz zaman geçirdikten sonra kendilerini oldukça yorgun, halsiz ve uykulu hissettiklerinden şikayet ederler. Bunun neden olduğuna dair çeşitli teoriler mevcut. Örneğin güneşe maruz kalmanın insanların yüzdükten sonra kendilerini yorgun hissetmelerinin bir nedeni olduğu düşünülüyor. Ayrıca deniz ve havuz suyunun soğuk olmasının da halsizlik yapabileceği ihtimaller arasında.

DEHİDRASYON

Dehidrasyon vücudun susuz kalması anlamına geliyor. Yüzme tüm ana kaslarımızın çalışmasını gerektiren oldukça yoğun bir egzersizdir. Sonuç olarak bu durum diğer yoğun egzersiz türlerinde olduğu gibi terlememize ve sıvı kaybetmemize neden oluyor. Suyun altında olduğumuz için terlediğinizi fark etmek ve hissetmek de zordur. Vücudumuzun sağlıklı olması için farklı elektrolitlerin (magnezyum, sodyum, potasyum ve klorür gibi) uygun bir dengede ve miktarda bulunması gereklidir. Yüzerken terlemeye bağlı sıvı kaybı bu dengeyi bozarak ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Hep faydalı biliyorduk, ters köşe olduk! Yüzmenin akla hayale gelmeyen 12 zararı

KRAMP

Yüzmenin en sık karşılaşılan riski krampa neden olabilmesidir. Yüzme sıklığınıza, yaşam tarzınıza ve yüzme şeklinize bağlı olarak; elektrolit kaybı ve dehidrasyon, çok fazla yüzmek, uygun kondisyon eksikliği gibi sebeplerden dolayı bacaklarınıza, kollarınıza kramp girebilir. Bu durum yüzmenizi güçleştirip tehlikeli sonuçlar yaşanabilir.

İDRARA BAĞLI ENFEKSİYON

Pek çok insanın havuzda veya denizde yüzerken suya işemesi yaygın görülen bir olay, bu durum astım ve diğer solunum problemleri dahil bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Havuzdaki klor belirli seviyenin altına düşerse dezenfektan özelliği kaybedip enfeksiyon riskine yol açabiliyor.

ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention) sitesinde yer alan haberde kirli sularda yüzmenin başta ishal olmak üzere ciltte döküntü, kulak ağrısı, öksürük ve  göz ağrısı gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiliyor.

DENİZLERİN KİRLİ OLMASI

Özellikle denizlerde, göllerde, nehirlerde veya okyanuslarda yüzmenin önemli bir dezavantajı, suların kirli olmasına bağlı enfeksiyon riskidir. Hayvan ve insan atıkları, çöpler, mikroplar ve daha fazlasıyla kirlenmiş sularda yüzmek cilt, göz, kulak, mide, solunum sistemi ve açık yara enfeksiyonları gibi farklı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

BOĞULMA RİSKİ

Yüzmenin bir diğer muhtemel zararı da boğulma riskine yol açabilmesidir. Özellikle yüzmeyi yeni öğrendiyseniz kolluk veya can simidi olmadan yüzmek oldukça tehlikeli olabilir.

GÜNEŞE MARUZ KALMAK

Açık havuzda veya açık sularda yüzüyorsanız muhtemelen çoğu zaman güneş altında olacaksınız. Su, cildinizin aralıksız güneş ışınlarına maruz kaldığı gerçeğini maskeleyecek bir serinletici etki sağlayacaktır. Ancak uzun süre bu şekilde yüzmek ciltte güneş yanıkları ve hatta başa güneş geçmesi gibi ciddi problemlere yol açabiliyor.

Kaynak : mavikadin.com, sportsver.com, drozguryasar.com, cdc.gov
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.