Denizde ya da tatlısuda yüzmek daha çok tatil aktivasyonu ve eğlence olarak görülse de vücuda faydaları birçok spor dalını geride bırakıyor. Yüzmek fizyolojik faydalardan psikolojik faydalara kadar vücudunuzu zinde tutmanıza yardımcı olur.
Yüzmek, insanın sağlıklı bir vücuda sahip olması için gerekli tüm aktiviteleri sağlarken, birçok rahatsızlığı da kontrol altına alır.
Uzman doktorlar beden yapısını harekete geçirmek ve zihinsel olarak sakinleşmek için sıkça yüzme tavsiyesinde bulunur.O halde hiç vakit kaybetmeden yüzme ve avantajlarıyla tanışalım.
Vücudun hastalıklardan korunması ya da güç kazanması için tercih edeceğiniz yüzme eylemi bedensel ve zihinsel olarak pek çok faydaya sahiptir. İki ana başlık üzerinden sıralanan yüzmenin faydaları;
-Fizyolojik Faydalar: Yüzmeye başladığınız andan itibaren farkına varabileceğiniz ve her yaş grubunun ilgisini çeken faydalardır. Vücudun her sistemini yakından ilgilendirir.
-Kas ve eklem dengesini korur ve kontrol eder.
-Kas ve eklemlerin korunmasını ve güçlendirilmesini sağlar.
-Kasların vücut sisteminde dengede olmasına yardımcı olur.
-Kas ve eklemlerin esnekliğini de artırır.
-Refleksleri ve verdiği tepki aralığını düzene sokar.
-Yorgunluğu azaltır ve fiziksel hareketleri tekrar yapmanıza olanak verir.
-Fiziksel yaralanmalara karşı vücudunu daha dirençli hale getirir.
-Dengeli nefes almanızı sağlar.
-Nefesinizi kontrol ettirir.
-Nefes alma kapasitenizi ve nefes tutma sürenizi uzatır.
-Solunum yolu hastalıklarında da tedavilere katkı sağlar.
-Kalp kaslarına gelen oksijen miktarını artırır.
-Kalp atım sayısından sonra kalbin normale dönmesini hızlandırır.
-Kalbin ve nabzın hacmini artırarak kalp atış sayısını da yükseltir.
-Yüzmeyen diğer insanlara göre yüzmeyi alışkanlık haline getirenlerde göğüs üzerindeki basıncın kontrolü kolaydır.
-Stres, kaygı gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır.
-Bilinçaltının ihtiyacı olan gerekli motivasyonu verir.
-Spor dallarında çalışmayı etkileyen başarma hissini verir.
-Endişeyi ortadan kaldırarak duygu geçişlerini düzenler.
Fizyolojik ve psikolojik faydaların dışında kişilerin sosyal hayatına katkılarda da bulunur. Yüzme faaliyetiyle birlikte kişinin özgüven kazanması da muhtemeldir. Ayrıca tüm faydaları etkili kullanmak için de kişinin yüzme öncesi etrafında güvenlik önlemleri alması da gereklidir.
Yüzmenin faydaları için bir haftada düzenli aralıklarla yüzme eylemini gerçekleştirmelisiniz. 1 haftada ortalama 2 veya 3 günün en az bir saatini yüzmeye ayırmalısınız. Belli bir düzende devam ettiğinizde alışkanlık haline gelecek ve size herhangi bir zorluk oluşturmayacaktır.
İnsan bedeni için suyun kaldırma kuvvetinin en verimli kullanıldığı alan yüzmedir. Bu sayede yüzmenin faydaları dış görünüşe de katkı sağlar. Gerek yüzme öncesi yapılan egzersizlerle gerek yüzmenin kendisiyle bedeninizin şekillendiği göreceksiniz. Hem ideal kilonuza ulaşmayı sağlar hem de vücut kıvrımlarınızı ortaya çıkaran bir görünüm kazandırır.
Yüzmenin faydaları ile bedeninizin dış görünüşünde, zihninizin düşünce ve odaklanma becerilerinde etkili olduğunu anlamanız kolay olur. Diğer yandan fizyolojik faydalarının etkisiyle de bazı hastalıklara karşı önlemler de alırsınız;
-Harekete bağlı kas ve eklem ağrılarını ortadan kaldırır.
-Kalp ritim bozukluğu ve kan akışı gibi rahatsızlarda vücudu destekler.
-Kolesterol hastalarının değerlerini düzenler.
-Solunum yolu rahatsızlıklarını önler.
-Fazla kilolardan kurtararak obezite endişesini yok eder.
Uzmanların önerdiği bir spor olan yüzme çeşitli faydaları ve önlediği hastalıklarla tercih edilmesi gereken bir faaliyettir. Yüzmeyi alışkanlık edinen bir kişi vücudunun sağlığını korurken daha dinç ve genç kalmasını da sağlar.
Anadolu Ajansı'na konuşan bebek yüzme antrenörü Elif Asena Kılıç da çocuklarda yüzme eğiimin faydalarını anlattı.
Yüzme eğitimine ne kadar erken başlanırsa o kadar faydalı olduğunu belirten Kılıç, "Çünkü bebeklerin kas gelişiminin, fiziksel aktivitesinin ve sosyal gelişiminin erken yaşta başlaması çok önemli. Yüzmeye erken başlayan çocuklar, yaşıtlarından her zaman bir adım önde ilerliyor" tespitinde bulundu.
Kılıç, yeme ve uyku bozukluğu olan çocuklarda da yüzmenin faydalı olduğunu ifade ederek, "Derse sürekli devam eden öğrenciler yüzmeyi belli bir rutine bindirdiği zaman bütün bu problemler de ortadan kalkabiliyor." şeklinde konuştu.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, da astım hastası çocuklar için yüzmenin önemine dikkat çekti.
Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği yönetim kurulu üyesi de olan Sapan da yüzmenin faydaları konusunda şunları söylüyor:
"Çocuklarımızı yüzme sporuna yönlendirirsek astım ilaçlarını kullanma miktarı azalır. Yüzme, astımlı çocuklarda çok önemli etkiler yapıyor. Özellikle polensiz ve kirliliğin bulunmadığı ortamda havuzlarda ve temiz denizlerde yapılan yüzme, çocukların solunum yollarının açılmasını, rahatlamalarını sağlıyor. Solunum yolları açılan ve rahatlayan çocuklar, astım ilaçlarını daha az kullanıyorlar. Bütün dünyada yüzme havuzları yapılarak çocukların yüzmeleri teşvik ediliyor."
Kullanılan Kaynaklar