Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
2023-09-12 16:15:34 | Son Güncelleme : 2023-09-19 17:16:54

Hipersomnia hastalığı kolay fark edilmiyor: belirtileri nelerdir, tehlikeli midir?

Google News

Uyku hastalığı olarak bilinen Hipersomnia hastalığı sinsice ortaya çıkıyor. Yani kişi kendini hasta olarak tanımlamakta çok zorlanıyor. Eğer gün içinde çok uykunuz geliyor ve veriminiz düşüyorsa nörolojiden randevu almanızı tavsiye ediyoruz. Peki hipersomnia nedir bu hastalık belirtileri nelerdir?

Hipersomnia hastalığı kolay fark edilmiyor: belirtileri nelerdir, tehlikeli midir?

Hipersomnia kişilerin gün içerisinde aşırı uyku isteği duymalarını ve buna direnememelerini ifade eden bir tür rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler sürekli uyku eğiliminde olduklarından günlerini verimli geçirememeye başlar.

Bu kişiler bunun yanında gelen stres, kaygı ve yetersizlik hissi gibi hislere sahip olur. Gece uykusunu almalarına rağmen gündüz de uyumak isteyen bu kişilerin bedenleri normal uyku sürelerinin kat ve kat üzeri uyku ihtiyacı duyar. Belirtileri aşağı yukarı herkeste aynı olan bu rahatsızlık, kişinin hayatının normale dönmesi ve iyi bir uyku çekmesi için saptanan en yakın zamanda tedavi edilmelidir.

HİPERSOMNİA NEDİR?

Hipersomnia bir tür uyku hastalığıdır. Bu rahatsızlık kendini fazla uyuma eğilimiyle gösterir. Kişiler uyandıklarında bile kendilerini hiç uyumamış adeta yeni uykuya hazırlanıyorlarmış gibi hisseder. Gün içerisinde de devam eden bu his uyuşukluğa beraberinde de verimsizliğe neden olur. Bu uyku bozukluğu durumuna sahip olan kişilerin iş, okul ve sosyal hayatları da oldukça olumsuz yönde etkilenir.

Kişiler kendilerini zorlayarak aktivitelerde bulunmaya çalışsalar da bu durum zorunluluk ötesine geçmeyeceğinden keyif vermez. O sebeple belirtiler görüldüğü takdirde bir uzmandan yardım alınması kısa sürede teşhisi ve tedaviyi kolaylaştıracağından önemli bir adımdır.

HİPERSOMNİA NEDEN OLUR?

Uyku eğilimini ve ihtiyacını oldukça fazla hale getiren hipersomnia rahatsızlığının meydana gelmesinin altında pek çok neden yatar;

-Psikolojik rahatsızlıkları bulunan insanlarda daha sık görülebilen bu durum farklı nedenlerle de meydana gelebilir.

-Obezite, troidde meydana gelen sorunlar ve nörolojik olarak yaşanan bazı sıkıntılar hipersomnianın nedenleri arasındadır.

-Bunun yanında şiddetli anksiyete, depresyon ve bunalım yaşayan kişilerde de sıklıkla karşılaşılır.

-Aynı zamanda kişide var olan kalıtsal hasarlar da etkili olabilir.

En doğru teşhisin konması için bu noktada bir hekimden yardım alınmalıdır. Tedavi süreci en kısa zamanda başlatılmalı, uyku durumu düzene sokulmalıdır. Bu sayede problem ortadan kaldırılarak kişi hayatına enerjik ve mutlu bir şekilde devam edebilir.

HİPERSOMNİA TEHLİKELİ MİDİR?

Aşırı uyku eğilimiyle kendini gösteren hipersomnia yaşam kalitesi ile vücudu da olumsuz etkiler. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin hayati bir tehlikesi bulunmaz. O nedenle korku duyulmasına gerek yoktur. Bu rahatsızlığın tek sıkıntı verebilecek özelliği yaşam kalitesini düşürmesidir.

Yaşam kalitesinin düşmesiyle kişi kendini oldukça mutsuz ve halsiz hissedebilir. Bu da beraberinde psikolojik sorunlar getirebileceği anlamına gelir. Bu rahatsızlık tanı konup düzeltilmezse kişi günden güne daha bitik ve halsiz hissetme eğiliminde olur. Ayrıca bazı durumlarda uyku uyuyamama ve bununla beraber stres hali gözlemlenebilir.

HİPERSOMNİA NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hipersomnia teşhisi genellikle uyku alanında uzmanlığı olan doktorlar veya nörologlar tarafından gerçekleştirilir;

-Teşhis yapılırken hastanın günlük yaşantısı en önemli faktörlerden biri kabul edilir.

-Bunun yanında hastanın başka rahatsızlıklarının bulunup bulunmaması ve kalıtsal problemler de incelenir.

-Ek olarak polisomnografi gibi uzun süreli işlem gerektiren testler uygulanarak daha detaylı ve düzgün sonuçlar çıkarılabilir.

-Doktorlar tüm bu yapılan testleri ve elde ettikleri bulguları inceleyerek en doğru teşhisi koymaya çalışırlar.

-Tanı konulduktan sonra uygulanacak tedavi yöntemleri hastanın hayatına ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirlenir.

-Genel olarak değişiklikler yapılması önerilen bu durum düzen gerektiren bir hayat değişikliği ister.

-Eğer hastalık altında yatan neden psikolojik bir rahatsızlıksa bu rahatsızlık için başka tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

-Yani kişi ve hastalık tanısında önemli olan ne derecede ve ne şekilde etkileri olduğudur.

Bu şekilde tespit edilen rahatsızlığın doğru bir şekilde tedavi edilmesiyle yaşam kalitesini etkilemesi engellenir.

 

HİPERSOMNİAYA HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Bu hastalığa sahip olduğunu düşünen veya belirtilerini hisseden kişiler derhal nörolojiden randevu almalıdır. Nörologlar ve gerek görüldüğü takdirde diğer doktorların yardımıyla saptama süreci başlar ve en kısa zamanda sorun belirlenerek ortadan kaldırılır.

Hipersomnianın sebebi kişinin yaşamakta olduğu veya bilmeden yaşadığı sorunlarsa bu konuda psikologlardan yardım alınır. Psikoloji hayatın her alanıyla olduğu gibi uyku düzeniyle de yakından ilgilidir. Psikolojik nedenler veya hastalıklar hipersonmia, insomnia ve uyku apnesi gibi uyku hastalıkları doğurabilir. Bunun tespit edilmesi yönünden kişi yaşadığı sorunu ve kendisini en iyi şekilde ifade etmeli, doktora tüm bilgileri eksiksiz aktarmalıdır.

 

HİPERSOMNİA TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Genellikle önemsenmeyen Hipersomnia hastalığı tedavi edilmedikçe kişinin hayatını daha da kötüye götürecektir. Uzman Psikolog Pınar Karataş’ın verdiği bilgilere göre; sosyal hayatı olumsuz etkileyen Hipersomnia büyük ve küçük çapta ev kazalarına da davetiye çıkarıyor. Bu hastalığın bir türü olan idiopatik hipersomnia tedavi edilmekdikçe zaman içinde tehlikesini artıracaktır. Dolaylı olarak ekonomik zarara da neden olan bu hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. 

 

Kullanılan Kaynaklar

Tam makale: Hipersomni (tandfonline.com)

dergipark.org.tr

 

Kaynak : mavikadin.com
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.