Tiroid bezinin az çalışması ve bunun sonucunda tiroid hormonlarını az üretmesiyle kanda tiroid hormonlarının (T3 ve T4) düşük olması durumuna hipotiroidi (Hipotiroidizm) yani tiroit yetmezliği, tiroid bezinin az çalışması denir. Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkan yaygın görülen bir hastalıktır. Tiroid yetersizliği hastalığının teşhisi fiziksel muayene ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) ve tiroksin seviyesini belirlemek için kan testi yoluyla gerçekleşir.
Hashimoto hastalığı
Hashimoto hastalığı hipotiroidinin (troid yetmezliğinin, tiroid bezinin az çalışmasının) en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bu hastalık bağışıklık sistemi hastalıklarındandır ve diğer bağışıklık sitemi hastalıklarında olduğu gibi vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek istemesi ve vücut içinde bir savaş başlamasıyla meydana gelir.Hashimoto tiroiditinde de vücut tiroid bezini yok etmek ister. Bedenimiz tiroid bezini yok etmek için çok miktarda antiTPO antikoru ve antitiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezindeki tiroid hücrelerine zarar verir. Bu arada tiroid bezinde pekçok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkar. Tedavi için Endokrin uzmanına başvurmak gerekir.
Tiroidit
Tiroidit, tiroid bezinin iltihaplanmasına denir. Tiroid hormonlarının kana sızıntı yapmasına ve hipotiroidiye neden olan bir durumdur.Tiroidit, viral veya bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak meydana gelebilir veya gebelikten sonra da ortaya çıkabilir.
İlaçların yan etkisi
Bazı ilaçlar özellikle depresyon ilaçları yan etki olarak hipotiroidiye yol açabilir. Hipotiroidi hastalığınızın nedeni tespi edilemiyorsa kullandığınız ilaçları gözden geçirip size dokunan ilacı muadiliyle değiştirin.
Hipofiz bozukluğu
Pitötik bezi düzgün çalışmadığında ve yeterli miktarda tiroid bezini uyaran hormon üretmediğinde, hipotiroidizm ortaya çıkabilir. Bu duruma hipofiz bezindeki iyi huylu tümör neden olabilir.
Konjenital (doğuştan) hipotiroidi
Konjenital (doğuştan) hipotiroidizm vakalarında, bebekler düzgün çalışmayan bir tiroid beziyle doğarlar. Konjenital hipotiroidizm fiziksel ve zihinsel büyüme geriliklerine yol açabilir, ancak erken tedavi bu tür komplikasyonları önleyebilir.
Çok fazla veya çok az iyot alımı
İyot, tiroid bezinin düzgün işleyişinde çok önemli bir maddedir. Çok fazla veya çok az iyot alımı da hipotiroidizme neden olabilir.
Gebelik
Hamilelik döneminde veya hamilelikten sonra, kadın vücudunda tiroid bezlerini yok etmek için antikor üretimi hipotiroidizme neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, bu durum hem anneye hem de bebeğe zarar verir.
Tiroid ameliyatı
Tiroid bezinin bir parçasının veya tamamının ameliyatla alınması tiroid hormon üretimini azaltabilir veya tamamen durdurabilir bunun sonucunda hipotiroidizme yol açabilir.
Radyasyon tedavisi
Radyasyon terapisi kanser hastalarını tedavi etmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak radyasyon tedavisi baş veya boyun bölgesinde yapılıyorsa radyasyon tiroid hormonunun etkileyebilir, hipotiroidizme neden olabilir.
Hipotiroidizm Belirtileri
Hipotiroidi (tiroid yetmezliği) nasıl tedavi edilir?
Tiroid bezinin az çalışmasından muzdaripseniz, Endokrinoloji bölümüne başvurmalısınız. Hipotiroidizm, ilaçlarla tiroid hormonu verilerek kolayca tedavi edilebilir. Hipotiroidizm için standart tedavi, levotiroksin (Levothroid, Synthroid, diğerleri) gibi sentetik tiroid hormonu ilaçlarının günlük olarak kullanımı ile gerçekleşir. Bu ilaçlar hipotiroidinin belirtilerini giderip, troid seviyesinin normale döndürmeye yardımcı olur. Çoğu durumda, tedaviye başlanıldıktan sonraki ilk haftada hipotiroidizm belirtileri düzelmeye başlar.Tüm belirtiler genellikle birkaç ay içinde kaybolur.
Hipertiroidi Belirtileri, Nedenleri Ve En Etkili Tedavi Yöntemleri Tılayınız
Tiroid Hormonu Yüksekliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Paratiroid Nedir, Paratiroid Adenomu Belirtileri, Nedenleri Tedavisi Tıklayınız