Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hünnap evde nasıl kurutulur? Hünnapın faydaları nelerdir?

Mavi Kadın>Keşfet>Hünnap evde nasıl kurutulur? Hünnapın faydaları nelerdir?

Hünnap en sağlıklı meyvelerdendir. Bağışıklığı güçlendirir, uykusuzluğa iyi gelir, kabızlığa şifadır… Hünnapı taze meyve olarak yiyecebileceğiniz gibi kurutarak da bu harika meyveyi tüketebilirsiniz. Hünnap nasıl kurutulur? Hünnapın sağlığa faydaları nelerdir? İşte ayrıntılar…

Hünnap evde nasıl kurutulur? Hünnapın faydaları nelerdir?

Hünnap meyvesi kalsiyum, potasyum, saponinler, flavonoidler, betulinik asit, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Hünnapın en az 3000 yıl önce Suriye ve Kuzey Afrika'dan geldiği düşünülmektedir. Daha sonra doğuya, güney Asya'ya ve nihayetinde hala yaygın olarak yetiştirildiği Çin'e kadar üretimi uzandı. Ülkemizde de hünnap Marmara, Batı ve Güney Anadolu'da üretilmektedir.

HÜNNAP NASIL KURUTULUR?

Hünnap, olgunlaştığında tadı hurma gibi olan Afrika'ya özgü bir meyvedir. Kalsiyum, potasyum, flavonoidler ve vitaminler açısından zengin olan hünnapın sağlığa pek çok faydası vardır. Hünnap taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da yenilebilir. İşte evde hünnap kurutma yöntemi...              

  1. Hünnap çoğunlukla toplandıktan sonra taze taze tüketilir. Hünnap yılın belirli zamanlarında taze olarak bulunan bir bitkidir.Hünnapın hasat zamanı eylülün sonudur. Ancak yılın her zamanında tüketebilmek için kurutabilir ve kurumuş hünnabı yıl boyu tüketebilirsiniz..
  2. Olgunlaşmamış hünnapları toplayıp kurutursanız hem besin değeri düşük olur hem de lezzeti az olur. Bu nedenle hünnap bitkisinden elde edilen hünnap meyvesini toplamak için tamamen olgunlaşması beklenir. Daha sonra toplanılan taze hünnapları temiz bir beze serip güneşte 1 hafta kadar kurutabilirsiniz. Bu süre sonunda kuruyan hünnapları temiz bir torba içine veya cam bir kavanozdakuru ve gölge bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Hünnapları nemli bir bölgede saklamanız hünnapların küflenmesine sebep olacaktır.
  3. Hazırlanan hünnap kuruları çay ile birlikte çerez olarak tüketilebilir, çay olarak demlenip hazırlanabilir veya kek, kurabiye gibi tatlıların içine eklenebilir.
  4. Hünnapları taze olarak kullanmak için kurutmadan lezzetli reçeller yapabilirsiniz.

Hünnap evde nasıl kurutulur? Hünnapın faydaları nelerdir?

HÜNNAPIN FAYDALARI NELERDİR?

  1. Hünnap meyvesi kalorisi düşük, lif, vitamin ve mineral içeriği ise yüksek çok sağlıklı bir besindir.
  2. Hünnap başta flavonoidler, polisakkaritler ve triterpenik asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir, bağışıklığı güçlendirir, hastalıklarla savaşır.
  3. Hünnap, geleneksel Çin tıbbında uyku kalitesini yükseltmek ve uykusuzluğu tedavi etmek için kullanılmıştır. Meyve, yatıştırıcı ve hipnotik etkiye sahip saponinler içerir, uykusuzluğa şifa olabilir.
  4. Hünnap meyvesi, kronik kabızlığı önlemeye yardımcı olan çok fazla lif içeriğine sahiptir. Diyet lifi, bağırsak hareketini kolaylaştıran etkili bir müshil olarak çalışır. İsrail'deki Meir Tıp Merkezi tarafından yürütülen bir araştırma, hünnap özlerinin tüketilmesinin yalnızca kronik kabızlık semptomlarını hafifletmekle kalmayıp aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini de iyileştirdiğini tespit etti.
  5. Hünnap meyvesi mükemmel bir yaşlanma karşıtı ajandır. Bu meyve yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden kırışıklıkları, ciltte melanin birikimini ve pigmentasyonu önler, yaşlanma etkileriyle savaşır.
  6. Kalp sağlığına iyi gelir. Hünnap potasyum oranı yüksek sodyum oranı ise düşük bir meyvedir. Potasyum kan damarlarınızı gevşetir ve kan basıncı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, kalp sağlığını destekler.
  7. Stres ve kaygıyı azaltabilir. Geleneksel olarak hünnap stres, anksiyete ve depresyon semptomlarını tedavi etmek için kullanılagelmiştir. Meyvenin zihin ve beden üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, hünnapın düşük dozlarda alındığında kaygıyı azalttığını ve yüksek dozlarda alındığında ise sinirlerde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.
  8. Hünnap zayıflatan meyvelerdendir. Kalorisi düşüktür ve kesinlikle yağ içermez. Ek olarak, yüksek lif ve protein içeriğine sahiptir. Protein ve lif bakımından zengin gıdaların tokluğu arttırdığı ve potansiyel olarak kilonun korunmasına/kilo kaybına yardımcı olduğu bilinmektedir.
  9. Kanın temizlenmesinde etkilidir.  Hünnap, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir bu özelliği ile kanın detoksifikasyonuna yardımcı olabilir.
  10. Beyin hasarına karşı korur. Beyin hücreleri yaşla birlikte dejenere olmaya başlar. Bu durum, bir dizi nörolojik bozukluk riskini artırır. Yapılan araştırmalar hünnapın beyin sağlığına iyi geldiğini göstermekte.
  11. Anne sütündeki toksinleri gidermeye yardımcı olabilir. İran'da yapılan bir araştırmada, emziren annelere, hünnapın anne sütündeki kurşun ve kadmiyum seviyelerine etkisini test etmek için iki ay boyunca günde 15 gram taze hünnap yemeleri sağlandı. Denemenin sonunda, hünnap yemiş kadınların sütlerinde bu toksik elementlerin kontrol grubuna göre daha düşük seviyelerde olduğu görüldü.
  12. Saçların daha hızlı uzamasında etkilidir. Tıraşlı farelere 21 gün boyunca hünnap esansiyel yağı uygulanması, kontrol grubuna kıyasla tüylerinin daha uzun ve daha kalın çıkmasına sağladı.
  13. Hünnap meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendiren fitokimyasallar açısından zengin olduğu için enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Hünnapta bulunan flavonoidlerin güçlü antimikrobiyal ajanlar olduğu kanıtlanmıştır.
  14. Hünnapın anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri akne, leke ve yara izlerinin tedavisinde yardımcı olabilir.

Hünnap evde nasıl kurutulur? Hünnapın faydaları nelerdir?

HÜNNAPIN ZARARLARI NELERDİR?

  1. Anekdot niteliğindeki kanıtlara göre, fazla miktarda hünnap tüketmek halsizliğe, ishale, iştah azalmasına, kabızlığa ve şişkinliğe neden olabilir.
  2. Hünnapın karbonhidrat içeriği kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Bu nedenle şeker hastalarına önerilmez.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...