Kabak çekirdeği, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi vitaminler ve manganez, demir ve çinko gibi mineraller içeren hem sağlıklı hem de kilo vermeye yardımcı bir besindir. Kabak çekirdeği bağırsakları çalıştırır, tok tutar ve zayıflatan yiyeceklerdendir.
Diyetisyen Ayşegül Bahar’ın konuyla ilgili açıklaması şöyledir;
“100 gram kabak çekirdeğinde ortalama 600 kalori bulunur. Bunun yaklaşık 450 kalorisi yağlardan gelmektedir. Kabak çekirdeğinde bulunan protein takriben 120 kaloriye, karbonhidratlar ise 40 kaloriye tekabül etmektedir."
Diyetisyen Tünay Tuğcan 1 avuç kabak çekirdeğinin 125 kalori olduğunu, 15-20 gramdan fazla yememeye dikkat etmek gerektiğini bildirmektedir.
1 adet kabak çekirdeği 5 kaloridir.
1 avuç kabak çekirdeği 125 kaloridir.
100 gram kabak çekirdeği 610 kaloridir
2 avuç kabak çekirdeği 250 kaloridir.
1 çay bardağı kabak çekirdeği 610 kaloridir.
Dyt. Tünay Tuğca’nın verdiği diğer bilgiler şöyledir;
“Kabak çekirdeğini aşırı miktarda tüketmek, günlük kalori ihtiyacının üzerine çıkmak demektir. Mesela günde 2000-2500 kalori aldığınızı düşünelim, yalnızca 200 gram kabak çekirdeği yemek bile size 1000-1500 kalori sağlayacaktır. Öte yandan kabak çekirdeği yağlı bir kuruyemiştir. Gereğinden çok tüketirseniz yağ alımı artacağından kilo sorunu yaşayanların buna dikkat etmesi gerekir. Formunuzu korumak ya da zayıflamak istiyorsanız bir günde yediğiniz kabak çekirdeği 15-20 gramdan fazla olmamalıdır. Kabak çekirdeği direkt olarak zayıflamaya yardımcı bir besin değildir ancak ölçülü tüketilirse kilo verme sürecini olumlu etkileyebilir. Zira kabak çekirdeği, bitkisel protein kaynakları içerisinde protein oranı en yüksek besinlerden biridir. 1 avuç kabak çekirdeği ortalama 5 gram protein içerir. Protein bakımından zengin tüm besinler gibi kabak çekirdeği de uzun süreli tokluk hissi verir. Özellikle egzersiz yaptıktan sonra biraz kabak çekirdeği tüketmek yağ yakımını hızlandırır.
Fakat kabak çekirdeğinin kalorisi yüksektir, bunu göz önünde bulundurmalıdır. Bir avuç kabak çekirdeği 28 grama karşılık gelir ve 125 kaloridir. Diyette olanlar günde en fazla 15-20 gram kabak çekirdeği tüketmelidir.”
Kısaca özetleyecek olursam; 100 gram ay çekirdeği 560 kalori içerir. Yani bir bütün somun ekmek kadar enerji verir. Lezzetli olduğuna bakmayın, kalori bakımından çok tehlikelidir. Diğer taraftan; "Kabak çekirdeği zayıflamaya katkı sağlar ve ay çekirdeği gibi aşırı kalori içermez." diye düşünülür. Oysa kabak çekirdeği daha büyük bir kalori kaynağıdır. 100 gram kabak çekirdeğinde 610 kalori vardır. Kabak çekirdeğinin faydaları inkar edilemez ancak günde 1 avuçtan daha çok tüketilirse işin rengi değişir, hızlı kilo almanıza yol açar.
Diyetisyen Dilan Şeker günlük kabak çekirdeği tüketimi hakkında şu bilgileri verdi:
Kabak çekirdeği son derece besleyicidir ve sağlığa çok faydalıdır. Ancak yağlı tohumlar içerisinde bulunan kabak çekirdeğinin kalorisi bir hayli fazladır. Formunuzun bozulmasını istemiyor ya da kilo vermeye çalışıyorsanız günlük tüketim miktarı bir kahve fincanını geçmemelidir.
Diyetisyen Duygu Pınarcı şu bilgileri verdi: