2019-08-15 19:14:36 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:59:09

Kalça Protezi Sonrası Kasık Ağrısı Bacakta Şişlik Olur mu?

Kalça protezi;kalça ekleminin çeşitli nedenlerden dolayı işlevini yerine getiremediği durumlarda kullanılan, kalça ekleminin yerine monte edilen, vücuda uyumlu olarak metalden üretilmiş platine denir. Kalçada kireçlenme gibi sebeplerle meydana gelen

Kalça Protezi Sonrası Kasık Ağrısı Bacakta Şişlik Olur mu?

Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça protezi; kalça ekleminin çeşitli nedenlerden dolayı işlevini yerine getiremediği durumlardan kullanılan, kalça ekleminin yerine monte edilen, vücuda uyumlu olarak metalden üretilmiş platine denir.Kalçada kireçlenme gibi sebeplerle meydana gelen kırık ve kanser gibi durumlarda kalça ekleminin çıkarılması gerektiğinde kalça protezi kullanımı gerekli olabilmektedir.

Kalça Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kalça protezi ameliyatı ortalama 1,5- 2 saat sürmektedir. Ameliyat öncesinde hastanın 1 gün önce veya ameliyat sabahı hasteneye yatması gereklidir.

Kalça protezi ameliyatı esnasında hastaya epidural anestezi yapılmaktadır. Bu sayede hasta ameliyat sonrasında ağrı ve acı yaşamamakta ve rahat olmaktadır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yürüme Nasıl Olur?

Kalça protezi ameliyatı ardından hastaların yürümeye geri dönmesi çok hızlı olmaktadır. Kalçasına protez taktıran hastaların hastanede 4-5 gün kalması gereklidir. Bu süreçteki yürüme aşamaları ise şu şekildedir:

Ameliyattan sonraki ilk gün hastaların istirahat etmesi gerekmektedir. Bununla birlikte hastaların birkaç adım atması da beklenebilir. Hasta ilk gün Fizyoterapist eşliğinde birkaç adım atar.

Kalça protezi ameliyatı ardından hasta 6-8 hafta süresince destek alarak yürür. Bu dönemde kalçayı zorlamamak ve kalçaya binen basıncı azaltmak için yürüme değnekleri ya da yürüteç kullanmak önemlidir.

Kalça protezi ameliyatı olan hasta 8.haftadan itibaren rahatça yürümeye başlayabilir. Ama yine bacağın çok açılmaması iyi olacaktır. Açılan bacak zorlanacağından protez zarar görebilir. Bu yüzden hastalar dikkatli olmalı ve doktorun tavsiye ettiği hareketler dışına çıkmamalıdır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yara Bakımı

Kalça protezi ameliyatı ardından ilk yara bakımı 15.günde yapılmaktadır. Öncelikle yara bölgesi temizlenmeli ve varis çorapları çıkarılmalıdır. Hastanın kendi başına pansuman yapması gerekmez.  Ameliyat sonrasındaki 15.gününde doktor kontrolünde doktor pansuman yapacaktır. Bundan sonra yaralar da hızlı şekilde iyileşecektir. Kalça protezi ameliyatında dikiş cilt altından yapıldığından dişilerin alınması gerekmemektedir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanımı

Kalça protezi ameliyatı ardından hastalara kan sulandırıcı ilaçlar verilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar dokuda iyileşmeyi hızlandırır. Bu yüzden 1 ay boyunca düzenli kullanımı faydalıdır. Ek olaram kalça protezi ameliyatı sonrasında 15 gün varis çorabının giyilmesi de gerekmektedir.

Kalça Protezi Sonrası Banyo Yapma

Kalça protezi ameliyatından 15 gün sonra hastaların yara kontrolleri yapılır. Bu kontrol sonrasında hastalar varis çorapları ve sargılar çıkarıldıktan sonra banyo yapmaya başlayabilir.

Kalça Protezi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Kalça protezi ameliyatından sonrasındaki ilk 10 gün hastalar bacaklarını uzatarak yatabilir veya oturabilir. Yemek için ise ayak yere konularak oturulur ve tuvalet ihtiyacı için walker aracılığı ile kalkıp yürünebilir. İlk 2 haftalık bu dönemde hastalar antiembolik çorabı kesinlikle çıkarmamalıdır. Hastalar egzersizleri düzenli şekilde doktor talimatlarına uygun olarak yapmalıdır. Aynı zamanda kan sulandırıcı ilaçlar da düzenli alınmalı ve ağrı yaşandığı durumda ağrı kesici alınmalıdır.
  2. Kalça protezi ameliyatı ardından hastalar yürümede zorlamaktadır. İlk 6-8 hafta hastalar yürürken mutlaka destek almalıdır. 
  3. Kalça protez ameliyatı olan hastalar oturma pozisyonuna dikkat etmelidir. Oturma halinde kalça 80 dereceden fazla eğilmemelidir. Bu yüzden hastalar öne veya arkaya eğilmekten kaçınmalıdır. Ek olarak hastalar dizlerini yukarı doğru kaldırmamalıdır. Diz ve bacak hareketli esnasında dikkatli olunmalıdır.
  4. Kalça protezi ameliyatı olan hastalar ayağa kalkarken kollardan destek alınmalı ve vücut yükü bacaklara tamamen yüklenmemelidir.
  5. Kalça protezi ameliyatı ardındaki ilk 7-8 hafta hastalar bacak bacak üstüne atmamalıdır.
  6. Kalça protezi ameliyatı sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:
  7. Oturma pozisyonunda öne eğilip yerden bir şey alınmamalıdır.
  8. Dizler kalça hizasından yukarıya kaldırmamalıdır.
  9. Dizi zorladığından dolayı alaturka tuvaleti kullanılmamalıdır.
  10. Oturup kalkarken öne aşırı eğilmemelidir.

Kalça Protezi Sonrası Kasık Ağrısı

Kalça protezi sonrasında hastalar ağrı yaşayacaklarının farkında olmalıdır. Çünkü kalça eklemi yerine konan protez asla aslının yerini tutmaz. Protez metalden yapıldığından eklemle aynı görevi görmeyeceği bilinmelidir. Bu durumu hastalar ameliyata girmeden önce bilmeli ve farkında olmalıdır. Doktorlar bu konuda hastalarını bilgilendirmelidir. Hastalar yürümeye odaklanmalı ve ağrıyı düşünmemelidir.

Kalça protezi ameliyatının yapılma amacı hastanın kalça ağrılarını en aza indirmek veya eğer mümkünse tamamen gidermektir.

Kalça protezi ameliyatı ardından hastanın yaşadığı kasık veya ameliyat yarası yerindeki ağrı ilaçla kontrol altına alınabilen türdeki ağrılardır. Bu ağrılar da zamanla kendiliğinden geçmektedir.

Kalça Protezi Sonrası Bacakta Şişlik Olur mu?

Kalça protezi ameliyatı ardından bacakta şişlik olması normal değildir. Eğer şişlik varsa sebebi damar tıkanıklığı veya enfeksiyondur. Olası bir damar tıkanıklığını engellemek için erken hareket edilmesi, kan sulandırıcı kullanılması, elastik bandaj kullanılması ve yatarken bacağın yüksekte tutulması faydalı olacaktır.

Mavi Kadın