Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kara Lahana Mor Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Püf Noktaları Neler?

Mavikadin>Yemek tarifleri>Kara Lahana Mor Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Püf Noktaları Neler?

Lahana turşusu,lahana sebzesinin fermantasyonu yani mayalanması ile elde edilen sağlığa faydaları saymakla bitmeyen harika bir besindir.Dr. Canan Karatay lahana

Kara Lahana Mor Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Püf Noktaları Neler?

Lahana turşusu, lahana sebzesinin fermantasyonu yani mayalanması ile elde edilen sağlığa faydaları saymakla bitmeyen harika bir besindir. Dr. Canan Karatay lahana turşusunun faydaları hakkında şu bilgileri veriyor; Lahana dünyanın en faydalı, en sağlıklı besinlerindendir. Lahana turşusu sizi kanserden korur, kalp hastası olmanızı önler, lahana turşusu yiyerek alzhemier yani bunama hastalığına yakalanmazsınız, lahana turşusu karaciğerdeki fazla yağı giderir, şeker seviyenizi düzenler.

Dr. Feridun Kunak’dan Lahana Turşusu Yapımı Tarifi

Malzemeler

  1. 1 orta boy lahana
  2. 6 diş sarımsak
  3. 1 çay bardağı elma sirkesi
  4. 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  5. 1 tatlı kaşığı şeker
  6. 3 kaşık nohut
  7. 2 lt su (8 su bardağı su)

Yapılışı: Lahana elle parçalanır ve kavanoza yerleştirilir. Başka bir cam kapta 2lt suya sirke, tuz, sarımsak, şeker, nohut ilave edilip karıştırılır ve lahananın üzerine dökülür.  Kavanozun kapağını kapak ile güzelce kapatın. Kavanozu elinize alıp çalkalayın. Serin bir yerde 10 gün boyunca bekletin. 10 günün sonunda turşunuz hazır.

Dr. Feridun Kunak'dan Mor/Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi

Malzemeler

  1. 1 kilo mor veya kırmızı lahana
  2. 1 su bardağı elma sirkesi
  3. 1 su bardağı su
  4. 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  5. 1 yemek kaşığı limon suyu
  6. 2 diş sarımsak

Yapılışı: Mor lahanayı bıçakla dilimleyip büyükcene bir kaseye koyun. Üzerine 1 yemek kaşığı kaya tuzu koyun. Ellerinizi kullanarak mor lahana ile kaya tuzunu iyice karıştırıp lahananın sulanmasını sağlayın. Mor lahana ile kaya tuzunu ovmadan önce elinize plastik eldiven geçirmeniz iyi olur, böylece lahananın renginin elinize, parmaklarınıza geçmesini önlemiş olursunuz. Daha sonra bu kaseyi bir yere koyup 15 dk bekletin. Dilerseniz 1 gecede bekletebilirsiniz. Böylece lahana iyice suyunu salacaktır. Bir sürahide bir su bardağı sirke ile bir su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı limon suyunu karıştırın, içine 2 diş sarımsak katın. Kesip tuzla ovduğunuz lahanayı kavanoza doldurun. Ardından sürahideki karışımı lahananın olduğu kavanoza dökün. Yalnız şuna dikkat edin. Kavanozun dörtte üçü boş kalmalıdır çünkü lahana su salacaktır. Kavanozun kapağını kapak ile güzelce kapatın. Kavanozu elinize alıp çalkalayın. Serin bir yerde 10 gün boyunca bekletin. 10 günün sonunda turşunuz hazır.

Kırmızı Lahana Turşusu ( Lokanta Usulü Tam Ölçülü ) Tarifi 
Malzemeler

  1. 1 büyük kırmızı lahana veya 2 küçük boy
  2. 1 büyük çay bardağı üzüm sirkesi
  3. 3 büyük çay bardağı su
  4. 1 litrelik ve yarım litrelik cam kavanoz
  5. 1 yemek kaşığı iri turşuluk, kaya tuzu
  6. 1 büyük çay bardağı elma sirkesi

Yapılışı: Lahanayı ince ince kesip 1 yemek kaşığı tuz ile rengi dönüp biraz yumuşayıncaya kadar elimizle harmanlayıp kavanozlara sıkıca dolduralım üzeri için sirkeler, su ile birlikte karıştırılır. Kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp dolapta 2 gün bekletip afiyetle yiyebilirsiniz.

Mor Lahana Turşusu Tarifi 
Malzemeler

  1. 1 adet mor lahana
  2. 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  3. 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  4. 1 çay bardağı üzüm sirkesi

Yapılışı: Lahanaları şerit şeklinde doğrayın.Kestiğiniz lahanaları 1 yemek kaşığı kaya tuzu ile 5 dakika ovun.. Lahanaların rengi açılıp yumuşayacaktır.10 dakika daha bekletilerek iyice yumuşaması sağlanır. Kavanozun büyüklüğüne göre 1-2 kavanoza sıkıştırılarak doldurulur.  Sonrasında 1 çay bardağı sirke, 1 çay bardağı su olacak şekilde kavanoz dolana kadar sırasıyla eklenir. 1 kaşık kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu eklenerek kapak sıkıca kapatılır. Serin bir yerde 4-5 gün bekletilir. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmeli. 

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi
Malzemeler

  1. 1 adet orta boy beyaz lahana
  2. 1 su bardağı beyaz sirke
  3. 1 su bardağı limon suyu
  4. 1/2 su bardağı kaya tuzu
  5. 1 avuç nohut
  6. 2 adet limon (dilimlenmiş)
  7. 1 adet cam kavanoz
  8. Yeteri kadar su (dinlenmiş)
  9. 1 çay bardağı limon tuzu
  10. 9-10 diş sarımsak

Yapılışı: Bir kasede sirkeyi, kaya tuzunu, limon tuzunu ve limon suyunu katıp eriyene kadar iyicene karıştırıyoruz. Lahanaları ince ince doğruyoruz, kavanozun içine koyup erittiğimiz malzemeleri lahanaların üzerine döküyoruz. Ardından dinlenmiş suyla kavanoz tamamen dolacak şekilde suyunu tamamlıyoruz. Sarımsakları, nohutu ve dilimlenmiş limonları kavanozun arasına serpiştiriyoruz. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz. Karanlık bir yerde 10 gün kadar bekletiyoruz. 10 gün sonra turşumuz yemeye hazır hale geliyor.

Pişirilerek Yapılan Domatesli Acı Biber Turşusu Tarifi Tıklayınız

Karışık Turşu Yağlı Karışık Turşu Nasıl Yapılır?Sert Olması İçin Öneriler Tıklayınız

Yumurta Turşusu Nasıl Yapılır? Ev Yapımı Lezzetli 2 Tarif Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...