Karaciğer kistleri, küçük, sıvı dolu veya içi boş kese şeklinde meydana gelen birçok şekilde oluşabilen yapılardır. Bu kistler genellikle zararsız , tehlikesizdir ve kanser içermez fakat bazen büyüyüp, enfeksiyon kapabilirler. Bu yazıda, bu sorunun hem nedenleri hem de tedavi yöntemlerini açıklayacağız. Karaciğer kistleri ince duvarlara sahip, kese biçiminde oluşumlardır ve içleri boş veya sıvı ile dolu olabilir. Karaciğer kistleri 2 mm’den küçük ve 20 cm kadar büyük olabilir. Fakat genelde 2 cm’den daha büyükleri pek görülmemektedir. Karaciğer kistleri genellikle iyi huyludurlar ve karaciğer işlevini olumsuz etkilemezler. Fakat bazen boyutları büyüyüp, enfeksiyon kapabilirler. Bu durumda karaciğer kistleri karın ağrısına ve karnın sağ üst tarafında bir rahatsızlığa sebep olabilirler. İnsanların neredeyse %5’inde bu sorun olduğu bilinmektedir.
Karaciğer Kistinin Belirtileri
Karaciğer kistleri, genellikle bir belirtiye sahip değildirler ve sıklıkla iyi huylu ve küçük boyutludurlar. Fakat büyük boyuttaki karaciğerlerinin oluşumu karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlığa sebep olabilir. Karaciğer kistinin en önemli belirtileri:
Karaciğer Kistine Ne Sebep Olur?
Çoğu karaciğer kistinin oluşma nedeni bilinmemektedir. Karaciğer kistleri doğuştan bulunabilir ya da daha sonradan oluşabilir. Genellikle çok yavaş büyürler ve yetişkinliğe kadar farkedilmezler. Bazı karaciğer kistleri, dünyanın bazı yerlerinde bulunan koyunların taşıdığı ekinokok paraziti tarafından oluşabilir.
Karaciğer Kisti Nedenleri ve Risk Faktörleri
Karaciğer kistine neyin sebep olduğu hala bir araştırma ve tartışma konusudur. Karaciğer kistinin oluşma nedeni bilinmese de, doğumda meydana gelebildiği veya daha sonradan oluşabildiği bilinmektedir. Eğer doğum sırasında yoksa, daha sonradan oluşup, yavaş yavaş büyürler ve yetişkinliğe kadar farkedilmezler.
Kistin oluşma sebeplerini inceledik, aşağıda ise kistin sınıflandırılmasından bahsedeceğiz.
Basit - Anormal safra kesesi hücreleri tarafından embriyo oluşumunda meydana gelir.
Ekinokok – Hayvanlardan insanlara larva aşamasındayken geçen bir tür tenya (bağırsak kurdu) dur. Hayvan dışkılarında bulunan, parazitlerin yumurtalarını, insanlar tükettiğinde bulaşır. Bu çok nadirdir fakat görüldüğü durumlar vardır.
Polikistik karaciğer hastalığı – Nadir görülen bir genetik hastalıktır. Bu durum doğum sırasında 20 farklı karaciğer kistinin aynı anda bulunması ve daha sonradan birleşmeleri durumudur.
Kistadenom – Doğum sırasında bulunan iyi huylu kanserli tümörlerdir.
Kistodenokarsinom – Ortalama boyutları 12 cm olan, bilinmeyen bir sebep ile kanserli hale dönüşen karaciğer tümörleridir.
Karaciğer Kistinin Tedavisi
Bu sorunun tedavisi, doğru teşhise bağlıdır. Doğru teşhis olmazsa olmazdır çünkü bazen karaciğer tümörleri, kistlere çok benzemektedir. Çoğu karaciğer kistinin tedavisine gerek yoktur. Fakat, eğer kistlerin boyutu büyürse ve acı verici hale gelirlerse, cerrahi olarak alınmaları gerekebilir. Kistler ayrıca eğer safra sıvısının bağırsaklara gitmesini engelliyorlarsa da alınırlar. Eğer parazitler tespit edilirlerse tedavi etmek için antibiyotikler kullanılmalıdır.
Doktorlar genelde bu sorunu tomografi, ultrason ve biyopsi gibi yöntemlerle belirlerler. Küçük, iyi huylu, iltihaplanmayan, büyümeyen ve rahatsızlık vermeyen kistler için hiçbir operasyona gerek yoktur. Ancak eğer kist acıya veya rahatsızlığa sebep oluyor ise operasyon yapılması gerekmektedir. Genelde karaciğer kistleri cerrahi yöntem ile alınırlar. Eğer enfeksiyon kaparlar ise antibiyotik kullanımı gereklidir.
Özetlemek gerekirse karaciğer kistlerinin tedavisine, gösterdiği belirtilere ve oluşma sebebine bakarak karar verilir. Genelde bu kistler iyi huylu olsalar da bazı durumlarda enfeksiyon, safra sıvısı akışını engelleme, kanama, karaciğer büyümesi ve bazen sarılığa sebep olabilir. Bu problem en kısa süre içerisinde belirlenmeli ve ciddi bir hastalık olup olmadığı saptanmalıdır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Karaciğer Kistine Bitkisel Çözüm 1. Tarif
Malzemeler
Yapılışı
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Karaciğer Kistine Bitkisel Çözüm 2. Tarif
Karaciğerde bulunan hidadik ve basit kistler için önerimiz sabah ve öğlen keçiboynuzu akşamları lavanta kürüdür; Orta büyüklükteki keçiboynuzundan yedi tanesini 4cm uzunluğunda kırarak kaynamakta olan yarım litreye yakın klorsuz suyun içine atınız. Kısık ateşte sekiz dakika ağzı kapalı olarak kaynatınız.Soğuduktan sonra süzerek cam şişeye doldurunuz.Hergün sabah kahvaltısından ve öğlen yemeğinden önce 1 su bardağı içilir.
Aynı gün akşam lavanta bitkisi kaynamakta olan bir buçuk su bardağı klorsuz suya bir tatlı kaşığı atınız ve kısık ateşte onbeş dakika demleyiniz. Demleme işlemi tamamlandıktan sonra sıcakken süzünüz. Onbeş gün boyunca hergün akşam yemeklerinden en az iki saat sonra bir çay bardağı dolusu içiniz.İçildikten sonra hiçbir şey tüketmeyiniz.her defasında taze olarak hazırlanması şarttır.
Bu formülü onbeş gün uyguladıktan sonra bir ay ara verip tekrar onbeşgün uygulayabilirsiniz.Daha sonra hastalığın seyrine göre dönem dönem uygulayınız.
Karaciğer Kisti İçin Evde Uygulayabileceğiniz Tedavi Yöntemleri
Küçük kistleri tedavi etmek için uygulayabileceğiniz birçok basit yöntem mevcuttur. Aşağıda, bazı durumlarda karaciğer kistinizi küçültebilecek evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerini açıklayacağız.
Karaciğeri Ne Temizler Karaciğere İyi Gelen Karaciğer Dostu Meyveler Tıklayınız
Yapışkan Andız Otu Kansere Çare midir? 20 Günde Kanseri İyileştiren Ot Tıklayınız
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nedenleri Tedavisi Ve Diyeti Tıklayınız