Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
2021-05-28 02:14:56 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:58:24

Kaslarda Güçsüzlük Ve Ağrı Neden Olur Nasıl Geçer?

Google News

Polimiyozit hastalığı kas hücrelerinin ölmesi sonucunda kişide şiddetli kas güçsüzlüğüne yol açan otoimmün bir hastalıktır.

Kaslarda Güçsüzlük Ve Ağrı Neden Olur Nasıl Geçer?

Polimiyozit hastalığı kas hücrelerinin ölmesi sonucunda kişide şiddetli kas güçsüzlüğüne yol açan otoimmün bir hastalıktır. Polimiyozit belirtileri vücudun hem sağ hem solunda kol, bacak, kalça, omuz gibi bölgelerde kas ağrısı ve kas güçsüzlüğü ile başlar. Ağrılar zaman zaman şiddetlenir ve hastanın günlük yaptığı basit eylemleri yapamamasına kadar gider. Hasta kollarını başının üzerine kaldıramayacak, merdiven çıkamayacak kadar kendini halsiz ve güçsüz hisseder. Polimiyozit belirtileri yavaş yavaş başlayıp bir anda hızlanır. Tedavisi mümkün olan polimiyozit hastalığının erken teşhisi oldukça önemlidir.

Polimiyozit (Kas Güçsüzlüğü) Nedir?

Polimiyozit hastalığı genelde kas romatizması, kas hastalığı olarak da bilinir. Polimiyozit bağışıklık sisteminin vücuttaki kas liflerine saldırmasıyla oluşur. Vücuttaki kas hücrelerinin ölmesiyle birlikte kaslar işlevini kaybeder ve bu durumun sonucunda kişide kas güçsüzlüğü ve ağrı meydana gelir. Polimiyozit genelikle yetişkinlerde ve erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülmektedir.

Polimiyozit (Kaslarda Güçsüzlük Ve Ağrı) Nedenleri Nelerdir?

Polimiyozit hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir.  Ancak uzmanlar polimiyozitin otoimmün hastalıklarla aynı özellikleri taşıdığını söylüyorlar. Otoimmün hastalık, bağışıklık sistemi hücrelerinin yanlışlıkla vücuttaki sağlıklı olan dokuya saldırmasıyla oluşur. Polimiyozit hastalığında ise bağışıklık sistemi hücreleri kas liflerine saldırır ve kaslarda iltihaplanma ve hasara yol açar.

Kaslarda güçsüzlük ve ağrının nedenleri ise şöyledir;

Fibromiyalji hastalığı

Yetersiz beslenme

D vitamini ve kalsiyum eksikliği 

Stres

MS hastalığı

Yaşlanma

Addison hastalığı

Kansızlık

Hipotiroidizm

Şeker hastalığı

Kullanılan ilaçların yan etkileri

Böbrek hastalıkları

Vücutta enfeksiyon olması

Soğuk algınlığı

Polimiyozit (Kas Güçsüzlüğü) Belirtileri Nelerdir?

Polimiyozit hastalığının ilk belirtisi kaslarda güçsüzlük yaşanmasıdır. Kişide kas güçsüzlüğü hem sağ hem sol taraftaki omuz, üst kol, kalça, sırtın üst kısmı ve boyun bölgesinde şiddetli ağrılar şeklinde görülebilir. Bacak ve kollardaki güçsüzlük belli bir süre sonra hastanın hareketlerini kısıtlamaya başlar. Kişi saçını taramak için kolunu kaldıramazken, yürüme esnasında aniden düşme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Polimiyozit belirtileri şunlardır;

  • Şiddetli kas güçsüzlüğü
  • Kas ağrıları
  • Sürekli devam eden yorgunluk
  • Eklem ağrıları
  • Nefes almada zorluk
  • Eklemlerde şişlik, yanma, hassasiyet
  • Kalp ritim bozukluğu
  • Kalp çarpıntısı
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Raynaud fenomeni görülebilir. (El veya ayak parmaklarına giden kan akışının probleminden kaynaklı el yahut ayak parmaklarının morarıp soluk renge dönmesi.)

Polimiyozit (Kas Güçsüzlüğü) Hastalığı Risk Faktörleri

Lupus, skleroderma, romatoid artrit gibi romatizmal hastalıkları olan kişiler (otoimmün hastalıklar)

HIV ve AIDS gibi viral enfeksiyon taşıyan kişiler

30 - 60 yaş arası arasında ki kişiler

Erkeklere nazaran daha çok kadınlarda görülür

Polimiyozit  (Kas Güçsüzlüğü) Teşhisi Nasıl Yapılır?

Polimiyozit belirtileri yaşıyorsanız Dahiliye bölümünden randevu almalısınız. Doktorunuz hastalığınızın durumuna göre sizi Romatoloji uzmanına yönlendirebilir.

Doktorunuz önce ne gibi belirtiler yaşadığınızı ve polimiyozit teşhisi koyabilmek için tıbbi geçmişinizi soracaktır. Polimiyozit hastalığı teşhisi zor bir hastalık olduğundan doktorlar hemen emin olamazlar ve hastalığın teşhisi için gerekli bazı testler isterler. Bunlar;

Kan Testleri:

Kaslarınızda hasar olup olmadığını tespit emek için doktorunuz kan testi isteyebilir.

EMG (Elektromiyografi):

Kasların, sinirlerin elektriksel özellikleri ölçülür. Tanı koymak için ve uygulanacak tedavi yönteminde yardımcı olur. Polimiyozit teşhisi için oldukça önemli bir testtir.

MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme):

Emar (MRI) testinde güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları ile kaslar ayrıntılı olarak görülür.

Kas Biyopsisi :

Kas dokunuzda iltihaplanma olup olmadığını anlayabilmek için dokorunuz kasınızdan küçük bir örnek alarak test yapacaktır. Bu teste biyopsi denir. Biyopsi testi sonucuna göre polimiyozit teşhisi konulur.

Polimiyozit (Kaslarda Güçsüzlük Ve Ağrı ) Nasıl Tedavi Edilir?

Kaslarda güçsüzlük ve ağrı, polimiyozit hastalığı tedavisi olan bir hastalık olup erken teşhis yapılması oldukça önemlidir. Hasta yaşadığı polimiyozit belirtilerini anlayamaz yahut göz ardı ederse hastalığı daha da şiddetlenebilir. Bununla beraber tedavi süreci de uzar. Bu hastalık için öncelikle Dahiliye doktoruna gidilir, doktor gerek görürse sizi Romatoloji doktoruna sevk eder.

Polimiyozit hastalığında tedavi, hastanın belirtilerine ve şiddetine göre değişkenlik gösterir. Genelde hastalarda ilaç tedavisiyle başlanır. Öncelikle hastaya kortizon ilaç verilir. Tedavinin başlarında kortizon yüksek dozda verilir ve bir süre bu dozda devam edilir. Doktor hastanın kaslarında düzelme olduğunu ve hastanın şikayetlerinin azaldığını gördüğünde ilacın dozunu düşürür. Kortizon tedavisi  tek başına kullanılırken yan etki yapacağından doktor ek ilaçlarla birlikte verecektir. Çünkü kortizon ilacı başka ilaçlarda olduğu gibi tek başına tedavide kullanıldığında belirli yan etkilere sebebiyet verir.

Bununla beraber doktorunuz kaslarınızın güçlenmesi için fizik tedavi uygulayabilir. Kasları güçlendiren egzersiz ve yüksek protein içeren beslenme programı ile tedaviye devam edilir. Düzenli olarak egzersiz yapılması kasların güçlenmesini sağlayacaktır.

Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.