Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kedi tüyü yutmak akciğerde kiste ve hamilelerde düşüğe neden olabiliyor!

Mavikadin>Yaşam>Kedi tüyü yutmak akciğerde kiste ve hamilelerde düşüğe neden olabiliyor!

Evde kedi besleyen veya kedilerle haşır neşir olan kedi severlerin en merak ettiği konulardan biri de “Kedi tüyünü yutmak, kediyi severken, öperken kedi kıllarının ağzımıza girmesi tehlikeli mi? Sağlık sorunlarına yol açar mı?” Sorusudur. Bu soruya özetle cevabımız şudur: Kedinizin aşılarını, iç dış parazitlerini düzenli yaptırdığınız takdirde içiniz rahat olsun, kedi tüyü yutmak herhangi bir probleme neden olmaz. Ancak iç dış parazit yapılmamış kedinin tüyünü yutmak akciğerde kist, gebelerde düşük gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kedi tüyü yutmak akciğerde kiste ve hamilelerde düşüğe neden olabiliyor!

“Kedi tüyü kist yapar mı, akciğere yapışır mı, hamilelerde düşük yapar mı?” Bu sorular kedi sahipleri ve kedi severlerin kafasını kurcalayan cevap aradıkları konulardır. İşte bu hususta veterinerlerin verdikleri bilgiler:

KEDİ VE KÖPEK KILI, TÜYÜ AKCİĞERDE KİST YAPAR MI?

Veterinerlere en sık sorulan sorulardan biri de “Kedi tüyü yutulsa akciğerde kist yapar mı?” sualidir. Bu soruya cevabımız hem evet hem de hayırdır. Şöyle ki şayet kedilerinize ve köpeklerinize düzenli olarak iç-dış parazit yaptırırsanız kesin ve net olarak şunu diyebiliriz ki kedi, köpek tüyü kist yapmaz. Hatta kedi köpek tüyünün bizim saçımızla hiç farkı yok. Nasıl kazayla saç yutunca sorun yaşamıyorsanız iç dış paraziti düzenli olarak yapılmış kedinin tüyünü yutmak da probleme neden olmaz. Ancak kedi köpeklerinize iç dış parazit yaptırmadıysanız akciğerde kist oluşumu konusunda risk altındasınız.

Evcil hayvanların düzenli veteriner hekim kontrolü yapıldığında ve gerekli aşıları olduklarında herhangi bir hastalık veya parazit bulaştırmazlar. Ek olarak, aşılı, iç dış parazit yapılmış evcil kedi ve köpeklerin tüyleri iç organlarda tutunup bir kiste neden olmazlar. Kist oluşumuna sebep olacak en olası şey hayvanlarda bulunan bir çeşit parazittir. Fakat bu parazitler de düzenli olarak veterinere giden ve iç dış parazit aşıları yapılan kedi ve köpeklerde bulunmazlar. Bu durumda da herhangi bir kist oluşumu söz konusu olamaz. Vücutta kist oluşumuna sebep olan evcil hayvanların tüyü değil onlardan bulaşan bir çeşit parazit yumurtalarıdır. Dolayısıyla düzenli ve gerekli bakımları yapılan hayvanların vücutlarında parazit taşıma ihtimalleri de olmaz.

Kedi tüyü yutmak akciğerde kiste ve hamilelerde düşüğe neden olabiliyor!

KEDİ TÜYÜ TOKSOPOLAZMAYA NEDEN OLUR MU?

Toksoplazma bir parazit türüdür, kedilerin bağırsağında bulunur, kedilerden insana bulaşabilir ve özellikle hamilelerde düşük, ölü ve sakat doğum gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Toksoplazma insanlarda istenmeyen ciddi problemlere sebep olabilir. Bunların başında hamilelerde düşük yapma riskinin yükselmesi gelmektedir. Buna ek olarak toksoplazma vücutta kas ağrısı, kırgınlık ve lenf bezlerinde şişlik sorunlara da sebebiyet verebilmektedir.

Kedi sahibi kişiler kedisine mutlaka iki ayda bir iç parazit uygulaması (kist aşısı yada kist iğnesi) yaptırarak hayvanları toksoplazma riskine karşı koruma altına almalıdır. Düzenli aralıklarla yapılan iç parazit uygulamaları kedilerde toksoplazma riskini en aza indirmektedir.

Kedi tüyü yutmak akciğerde kiste ve hamilelerde düşüğe neden olabiliyor!

KEDİDEN BULAŞAN TOKSOPLAZMA KÖR ETTİ!

İzmir'de ikamet eden Gizem Yalçın bir gün sağ gözünün görmediğini fark eder ve aceleyle hastaneye gider.  Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderilen Yalçın'a yapılan tetkikler ve testler soncunda kedi dışkısında bulunan toksoplazma parazitinin gözde hasara sebep olduğu anlaşılır. Bu durumun sonucunda sağ gözünde görme özelliğini tamamen kaybeden Yalçın, evindeki kedi dışında sokak kedilere de baktığını ve kedilerle çok zaman geçirdiğini ifade etti:

"Sağ gözüm görmemeye başladığında hemen doktora gittim ve doktor; evcil hayvanım olup olmadını sordu. Gerçekten de bir kedim vardı ve ara ara sokak kedilerine de sahiplendirene kadar bakıyordum. Doktor, kedi dışkısında bulunan bir parazit sebebiyle görme noktamda bir iz oluştuğunu söyiedi ve şu an sağ gözümde %80 görme kaybım var. Bundan sonra gerçekten zor günler geçirdim ve çok üzüldüm. Hayvanları çok severim ve önceden kedileri hep öpüp koklardım.Evcil kedimin aşılarını her zaman düzenli yaptırırım ancak sokaktaki kedilere karşı da hep yakın oluyordum çünkü böyle riskli bir parazitten habersizdim. Bunları yaşadıktan sonra sokaktaki hayvanlara karşı çok daha temkinliyim ve sevdikten sonra ellerimi hemen yıkıyorum ve yüzüme yaklaştırmıyorum. Malesef kedimi güvendiğim birine sahiplendireceğim."

Kedi tüyü yutmak akciğerde kiste ve hamilelerde düşüğe neden olabiliyor!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Yüksel de şu bilgileri paylaştı:

"Hayvanlar her ne kadar dostumuz da olsa onlara cansız pelüş bir oyuncak gibi davranmak yanlıştır. Kedilerde bağırsaklarda tutunan toksoplazma paraziti; körlüğe ve hamilelerde de düşüğe yol açabileceği bilinmelidir. Kedi sahipleri evlerinde batıkları kedilerin mutlaka aşıların tam yaptırmalı ve bakımlarını aksatmamalı. Kedi tuvalet kabı da düzenli olarak temizlenmeli. Ek olarak mama seçiminde de dikkatli olunan evcil kediler insan sağlığı için bir tehlike oluşturmayacaktır. Yani evde kedisi olan dikkat edecek."

Kedim Çok Tüy Döküyor Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Kedilerin Tüy Dökmemesi İçin Ne Yapmalı Tıklayınız

Kedilerin Özellikleri, En Güzel Kedi Cinsleri Tıklayınız

Toksoplazma Nedir Toxoplasma Belirtileri Nedenleri Tedavisi Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...