Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kediler Uyurken Neden Titrer Kedim Uyurken Titriyor Ne Yapayım

Mavikadin>Yaşam>Kediler Uyurken Neden Titrer Kedim Uyurken Titriyor Ne Yapayım

Kedilerde titreme üşüme, kan şekeri düşüklüğü, yüksek ateş, stres vb pek çok nedenden kaynaklanabilir. Genellikle geçici bir durumdur, şayet sık sık bu sorun yaşanıyorsa kedinizi mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Kediler Uyurken Neden Titrer Kedim Uyurken Titriyor Ne Yapayım

Kedilerde titreme üşüme, kan şekeri düşüklüğü, yüksek ateş, stres vb pek çok nedenden kaynaklanabilir. Genellikle geçici bir durumdur, şayet sık sık bu sorun yaşanıyorsa kedinizi mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Kediler Uykuda Neden Titrer?

Kedilerde uykuda titreme sık görülen ve normal bir durumdur. Tıpkı insanlar gibi kediler de uyurken rüya görürler. Kediniz rüya görürken refleksif bir hareketle titreyebilir. Kediniz belki de o an bir fareyi kovalamaktadır. Ancak kediniz uykuda titriyor ve kaskatı kesildiyse bu durumun nedeni epilepsi krizi geçirme ihtimali de olabilir.

Kedilerde Titreme Nedenleri Nelerdir?

Kan Şekeri Düşüklüğü (Hipoglisemi)

Kedilerde titreme nedenleri arasındaki en yaygın durumlardan biri budur. Glikoz eksikliği olarak bilinen hipoglisemi, kedinin kan şekeri oranında azalma demektir. Kedi uzun müddet aç kaldıysa kan şekeri düşer ve bu da titremesine yol açar. Kabızlık, kusma ve ishal de kan şekeri düşüklüğü meydana getirebilir. Hipoglisemi özellikle yavru kedilerde sık görülür. Zira onların vücutları henüz yeterince gelişmiş değildir ve glikozu tam olarak işlemeyi bilmemektedir. Bu yüzden yavru kedilere gün içinde belli aralıklarla yemek vermeyi ihmal etmemelidir. Ayrıca onların soğuk ortamlarda bulunmamasına dikkat etmelidir. Kedimin kan şekeri düşük mü yoksa normal mi? diye merak ediyorsanız bunun cevabını size veterineriniz söyleyecektir. Önce kedinizi muayene edecek, sonra glikoz düzeyine bakacaktır. Kan şekeri normalin altındaysa tedavi sürecini başlatacaktır.

Üşüme

Biz nasıl soğuk havalarda üşüyorsak, kediler de bundan etkilenir. Kediniz üşüdüğünden dolayı titriyorsa bulunduğu yerin ısısını yükseltin. Gerekiyorsa üzerine battaniye örtüp ısınmasını sağlayın.

Zehirlenme

Kediler oldukça meraklı hayvanlardır. Maalesef kimi zaman bu, onların başına iş açabilir! Zehirli bir kimyasal veya bitki ile temas etmesi durumunda kusma, iştahsızlık, salya akması, diş etlerinde solukluk ve titreme gibi semptomlar gösterebilir. Tüm bunlar kedinin zehirlendiğine işaret eder. Bu asla ihmale gelmeyecek önemli bir sorundur. Yapılacak tek şey hemen bir veteriner hekime başvurmaktır. Kediniz zehirli bir besin tüketmiş olabilir. Acil müdahale için onu hemen veterinere götürmeniz lâzımdır.

Psikolojik Sorunlar

Evinizde farklı bir evcil hayvan daha varsa kediniz onunla anlaşamıyor olabilir. Bu da stres, kaygı ve titreme problemini beraberinde getirir.

Korku

Hepimiz korkunca titreriz. Bu durum kediler için de geçerlidir. Kediler daha çok gök gürültülü fırtınalardan ve havai fişeklerden korkarlar. Bu tarz olaylar meydana geldiğinde kedilerin titremesi gayet doğaldır. Söz konusu durumlarda aşırı yüksek ses oluşur ve bu, kedinin korkup titremesine sebebiyet verir.

Epilepsi

Epilepsi (sara) hem insanlarda, hem de hayvanlarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Kediler de epilepsi nöbetleri yaşayabilir. Bu, istemsiz titremeye neden olur.

Stres

Kedinizi huzursuz eden bir şey varsa, rahatsızlığını titreyerek anlatmaya çalışabilir. Stres ve aşırı korku, hâliyle titremeye sebep olur. Bu durumdaki bir kedinin gözbebekleri büyür, hırlayıp saldırgan davranışlar sergiler, kendi çevresinde dönmeye başlar, hırıltılı solunum gözlemlenebilir. Kedinizde stresi çevresel bir değişiklik, fiziksel veya psikolojik bir sorun tetiklemiş olabilir. Gürültü, başka bir evcil hayvan, veteriner muayenesi de kediyi strese sokabilir.

Acı Çekmesi

Kediniz acı çekiyorsa titreyerek belirti verebilir.Uyuşukluk, mırıldanma, nabız yüksekliği, kaşınma, ısırma gibi belirtiler de kedinin acı çektiğine işaret eder.

Hipertermi

Kedilerde titreme neden olur? sorusunun bir diğer cevabı hipertermidir. Kedinin vücut sıcaklığı normalin üzerine çıkarak 41 dereceye geldiğinde hipertermi ortaya çıkar. Vücudu, normal sıcaklığa ulaşabilmek için refleks olarak titremeye başlar.

Tümör

Sinir sistemini baskı altında bırakan tümörler kedilerde titreme yapar.

Kedilerde Titremenin Diğer Nedenleri

  1. Travma veya yaralanma
  2. İlaçların yan etkisi olarak
  3. Enfeksiyon
  4. Karaciğer veya böbrek hastalığı dahil olmak üzere metabolik bozukluklar
  5. Anormal kan şekeri, kalsiyum, potasyum veya diğer metabolit seviyeleri
  6. Enflamasyon veya şiddetli ağrı
  7. Sinir sistemini ilgilendiren hastalık
  8. İdiyopatik (bilinmeyen neden)

Kedilerde Titreme Nasıl Geçer?

Kediniz sık sık titriyorsa onu Veterinere götürmelisiniz. Bu durumun tedavisi sorunun nedenine göre değişir. Örneğin enfeksiyon bu duruma neden olduysa antibiyotik reçete eder, tümör varsa veteriner ameliyatla tümörü alabilir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...