Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kedim Çok Tüy Döküyor Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Kedilerin Tüy Dökmemesi İçin Ne Yapmalı

Mavi Kadın>Yaşam>Kedim Çok Tüy Döküyor Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Kedilerin Tüy Dökmemesi İçin Ne Yapmalı

Kedilerde en çok rastlanan durumlardan biri de alopesi yani tüy dökülmesidir. Kedilerin tüy örtüsü, bu doğal süreç ile yenilenmektedir. Bütün kedi ırklarında tüy dökülmesi vardır. Tüy dökmeyen tek bir kedi bile mevcut değildir.

Kedim Çok Tüy Döküyor Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Kedilerin Tüy Dökmemesi İçin Ne Yapmalı

Kediler Neden Tüy Döker Tüy Dökmemesi İçin Ne Yapmalı?

Kedilerde en çok rastlanan durumlardan biri de alopesi yani tüy dökülmesidir. Kedilerin tüy örtüsü, bu doğal süreç ile yenilenmektedir. Bütün kedi ırklarında tüy dökülmesi vardır. Tüy dökmeyen tek bir kedi bile mevcut değildir.

Kediler Neden Tüylerini Dökerler?

Belirli dönemlerde kediler daha fazla tüy dökerler. Bunun sebepleri ise şöyledir:

  1. Kedilerdeki B vitamini eksikliği, tüy dökümüne yol açar. Veteriner muayenesi yaptırılmalı ve gerekiyorsa kediye B vitamini takviyesinde bulunulmalıdır.
  2. Hormonal değişimler: Kediniz, stres döneminde, yavru yapma ve hamilelik süreçlerinde hormonal değişiklikler yaşar. Bu zamanlarda tüy dökülmesi olağan bir durumdur.
  3. Mama seçiminin doğru yapılmaması, dengeli beslenmenin olmayışı: Kedilerin devamlı olarak tükettikleri mama kaliteli ve yeterli değilse, ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerden yoksun kalır. Buna bağlı olarak tüyleri olumsuz etkilenir ve dökülmeye başlar. Kedinize daima onun bünyesine uygun besinleri vermeniz gerekmektedir. Eğer kaliteli olmayan gıdâlarla beslerseniz, kedinizde tüy dökme problemi görülebilir.
  4. Kediniz tüy döküyorsa ve bunun sebebini tespit edemiyorsanız, muhakkak veteniner kontrolünden geçmesi yararlı olacaktır. Çünkü sizin saptayamadığınız gizli bir rahatsızlık geçiriyor olabilir. Ayrıca periyodik aralıklarla kedi tüylerinin taranması, üdaha az tüy dökmelerini sağlar ve kedilerin tüy yumağı yutmalarını önler.
  5. İç-dış parazit: Kedilerin derilerine dışkı vasıtasıyla bulaşmış olan iç parazitler veya pire gibi dış parazitlerin, kedilerde tüy dökülme sorununa yol açtığı bilinmektedir. İç parazitler, kedi hastalıklarından biridir ve tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir.
  6. Stres: Stres, kedileri en fazla etkileyen faktörlerdendir. Tüylerini kesmeniz, evde uzun müddet tek başına bırakmanız ve buna benzer etkenler kedinizin strese girmesine sebep olur ve bunun sonucunda tüyleri dökülebilir. Elinizden geldiğince kedinizi stresten uzak tutmaya çalışın. Bilhassa yaz mevsiminde evcil hayvanların tüylerinin kesilmesi, onları büyük stres altında bırakır.
  7. Tüm bunlara ek olarak; kedilerdeki deri rahatsızlıkları, pire mücadelesinin yapılmayışı, kedinizi taramamanız ve benzeri nedenler de kedilerde tüy dökülmesine yol açmaktadır.
  8. Kediler, çiftleşme ve hamilelik zamanlarında hormonal anlamda düzensizlik yaşarlar. Bu da kedilerdeki tüy dökülmesinin diğer bir sebebidir.
  9. Kediler, ilkbahar mevsiminde ve sonbaharda tüy dökerler, bu normal bir durumdur. Yaz ve kış mevsimine hazırlanmaktadırlar. Mevsim geçişlerinde tüy dökümü sıklıkla görülür. Kış aylarına hazırlık olarak kedilerin tüyleri uzun ve sık bir biçimde çıkar. Bu yüzden yaz mevsimine geçerken bu şirin dostumuz tüylerini dökecek ve onların yerini daha ince ve kısa tüyler alacaktır. Mevsimsel tüy dökümü, bütün kediler için geçerlidir.
  10. Kedinin yoğun stres altında olması, tüy dökme reaksiyonunu beraberinde getirebilir. Bu tarz tüy dökülmeleri çoğunlukla yeni bir eve taşınırken ortaya çıkar. Kediye yeterince ilgi gösterilmemesi, yeni bir evcil hayvan edinilmesi gibi durumlar da tüy dökülmesini tetikleyebilir.
  11. Tüm bunlardan anlaşıldığı gibi, kedilerin tüy dökmesi çok sayıda faktöre bağlı gelişebilmektedir. Yani başlangıçta endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Ancak tüy dökülmesi çok fazla oluyorsa ve uzun zamandır devam ediyorsa, kanser belirtisi olma ihtimali vardır.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kedilerdeki bölgesel tüy dökümü, çeşitli nedenlerle oluşabilir. Mantar ve parazitler, bakteriyel deri enfeksiyonlarının çoğu, bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklar, endokrin sistem rahatsızlıkları, dengesiz beslenme, stres, travma ve alerjiler; kedilerde tüy dökülmesine yol açan başlıca etkenlerdendir.

Kedilerde Tüy Dökme Nasıl Önlenir?

Eğer kedinizin tehlikeli bir hastalığı yoksa, çeşitli uygulamalarla tüy dökümünü azaltmanız ve önlemeniz mümkündür. Bu konuda yapabileceklerinizden bazıları şunlardır;

  1. B vitamini eksikliği, kedilerdeki tüy dökümünün en önemli sebeplerindendir. Veterinerin onayını almak şartıyla kedilere B vitamini desteğinin sağlanması bulunulması, tüy dökümünü belirgin şekilde hafifletebilir.
  2. Kedinizde tüy dökülmesi mevcutsa, özel kedi mamasıyla beslemeniz büyük önem taşımaktadır. Daima markalı ve kaliteli mamalar vermeniz gerekmektedir. Balık içeren yaş mamaları tercih etmeniz, kedinizdeki tüy dökülme sorununa büyük ölçüde çözüm olacaktır. Çünkü yaş mamalar, kuru mamalardan daha fazla su ve protein içerirler. Bu yüzden tüy bakımında yaş mamaların olumlu etkisi daha büyüktür. Haftada bir veya en çok iki defa kedinize yaş mama vermeniz, tüy dökülmesinin engellenmesine katkıda bulunur.
  3. Kedilerin stres altında olması, tüy dökmelerine sebep olur ve devamlı huzursuz bir halde olmalarına yol açar. Kedinizin strese girmesine neden olan faktörleri doğru tespit etmeli ve bunları ortadan kaldırmalısınız.
  4. Kedinizin tüylerini periyodik aralıklarla taramanız, vücutlarındaki cansız tüyleri giderecek ve tüy dökümünü minimum seviyeye indirecektir.
  5. Dış parazitlerden olan pireler, kedilerin tüylerine yapışmakta ve tüy sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı tüy dökümü oluşmaktadır. Öte yandan bazı deri hastalıklarına da sebep olduklarından, düzenli olarak parazit temizlemesinin ve tedavisinin yapılmasında çok fayda vardır.
  6. Susuzluk çekmeleri de kedilerin tüy dökmesine yol açmaktadır. Bilhassa yaz mevsiminde kedinizin su kabını sık aralıklarla yenilemeli, tâze suyla değiştirmelisiniz. Çünkü kediler bayat suları içmezler.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...