Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kestane Balı Çoçuklara Verilir mi Bebeklere Bal Neden Verilmez

Mavikadin>Anne çocuk>Kestane Balı Çoçuklara Verilir mi Bebeklere Bal Neden Verilmez

Bal, arıların çiçekten çiçeğe gezerek, büyük uğraşlar sonucunda ürettiği, bebekler için çok sağlıklı, harikulade bir besindir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürüğünü keser, hastalıklara karşı bebeğin vücut direncini artırır.

Kestane Balı Çoçuklara Verilir mi Bebeklere Bal Neden Verilmez

Balın Bebeklere Ve Çocuklara Faydaları

Bal, arıların çiçekten çiçeğe gezerek, büyük uğraşlar sonucunda ürettiği, bebekler için çok sağlıklı, harikulade bir besindir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürüğünü keser, hastalıklara karşı bebeğin vücut direncini artırır. Bebeklere ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilir. 6 aydan sonra ek gıdaya geçilmelidir.

Bebeklere Bal Ne Zaman Verilir?

Bebeklere 12 aylıktan yani 1 yaşından önce bal verilmemelidir. Bebeğe 1 yaşından önce bal yedirmek botulizm ismindeki rahatsızlığa yol açabilmektedir. Balın içinde "kolostridyum botalium" ismindeki bakteri bulunur. Bu bakterinin yetişkinlere hiç bir zararı yoktur, ancak 1 yaşından küçük bebeklerde zehirlenmeye yol açabilir. Bu zehirlenme bebeklerin sinir sistemine zarar verip bebek ölümüne kadar çeşitli istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bebeğinize 1 yaşından sonra 1 çay kaşığı bal verebilirsiniz. Bu balı bebeğin sütüne, meyvesine, muhallebesine katıp bebeğin daha kolay ve severek yemesini sağlayabilirsiniz. Bebeklere 1 yaşından önce kestane balı verilmez, çünkü bebekte alerjiye neden olabilir.

Balın Bebeklere Faydaları Nelerdir?

  1. Bal bebeklerde soğuk algınlığı, grip ve öksürükten anında rahatlama sağlar. Özellikle öksürüğü kesmekte çok etkilidir.
  2. Bal, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir
  3. Bal, tiamin, niasin, pantotenik asit, riboflavin ve piridoksin gibi zengin bir vitamin kaynağıdır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, potasyum, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineraller bakımından da zengindir. Bal ayrıca, küçük çocukların ve çocukların fiziksel gelişimi için gerekli olan amino asitleri de içerir. Tüm bu vitaminler bebeğin günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamakta etkili rol oynar.
  4. Bal, bebeğin daha rahat uyumasına yardımcı olur.
  5. Bal, bebeğin düzenli barsak hareketlerini teşvik eder ve sindirim sistemini güçlendirir. Kabızlığı önler.
  6. Bal, bebekte meydana gelebilen yaraların daha hızlı iyileşmesine vesile olan zengin antibakteriyel ve antifungal özellikler içerir.
  7. Bal bebekteki bilişsel gelişimi teşvik eder ve bebeğin psikolojisini güçlendirir
  8. Bal, fuktoz içeriği sayesinde bebeğe günlük yaşam için enerji verir. Bal, glikoz, sakaroz ve fruktoz olmak üzere üç tür şeker içerir. Glikoz ve sakaroz hızlı bir şekilde kan akışında emilirken, fruktoz sindirim sisteminde daha uzun süre kalır. Kan dolaşımına çok daha sonra girer ve böylece daha uzun süre enerji sağlar. Böylece bal yiyen bebekler ve çocuklar daha enerjik olur.
  9. Bal, bebekteki nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha çabuk atlatılmasını sağlar.
  10. Balın içinde bulunan ciholin maddesi bebeğin karaciğerini kuvvetlendirir.
  11. Bal, bebekteki kansızlığın giderilmesine yardımcıdır.
  12. Bal gözlere faydalıdır ve bebeğin daha iyi görmesi üzerine etkisi vardır.
  13. Bal bebekteki kabızlığın kısa sürede geçmesine yardımcıdır.
  14. Bal, bebekte gece ortaya çıkan kuru öksürüğün geçmesine yardımcıdır.
  15. Bal, bebekte meydana gelen ufak çaplı kesik ve yaraları tedavi etmek için de kullanılabilir, çünkü etkili bir mikrop öldürücüdür. İyileşme süresini hızlandırıp yaranın hızla iyileşmesine yardımcı olur. Hatta mikroorganizmaların çoğalmasını önler ve enfeksiyon riskini azaltır.

Bebekleri Hangi Durumda Doktora Götürmelidir?

Bebeğe bal verdikten sonra; bebekte düzelmeyen kabızlık, halsizlik, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, güçsüz ağlama, emme ve beslenmede azalma, solunum sıkıntısı vb botulizm belirtileri yaşanırsa doktorunuza bu durumu bildirin.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...