Kolajen Nedir, Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar?
Kolajen, insan vücudunda pek çok görevi olan bir proteindir. Vücutta deri, kemikler, kaslar, tendon ve bağ dokuları gibi çeşitli yapıların en önemli yapı taşı olan kolajenin kan damarları, kornea ve diş gibi vücudun farklı bölgelerinde çeşitli görevleri vardır. Vücuttaki yapıların ve bağların birbirine tutunarak bir bütün oluşturmasını sağlayan yapı taşı kolajenlerdir. Eski Yunancada yapıştırıcı anlamına gelen “kolla” kökü kolajen yapı taşının vücudun yapıştırıcısı anlamına geldiği yorumunu ortaya çıkarmıştır. Kolajen üretim seviyesi vücut yaşlandıkça azalarak kolajenin kalitesinde de azalmalar oluşur. Vücutta kolajen üretiminin azaldığının en belirgin göstergesi cildin esnekliğini kaybederek sağlamlığını yitirmeye başlamasıdır.
İnsan vücudundaki proteinin %30u kolajenden oluşmaktadır ve bu kolejen proteinlerinin yaklaşık olarak 28 farklı çeşidi bulunur. Aslına bakılacak olursa “kolajen” kelimesi yapıştırıcı anlamına gelmektedir ve bu da kolajenin vücuttaki görevi olan dokuları ve yapıları birbirine bağlamakla oldukça özleşmektedir. Kolajen içeren vitamin hapları ve kolajen içeren besinler alınarak vücuda kolajen takviyesi yapılabilir.
Kolajen Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
Cildi Güzelleştirir
Kolajen cildin temel yapı taşıdır ve bu yüzden cildin güçlenerek nem ve esneklik kazanmasında büyük rol oynar. Yaşlandıkça vücuttaki kolajen üretimi giderek azalır ve bu da cildin nemini kaybederek kırışıklar oluşmasına sebep olur. Kolajen cilt sağlığını ve esnekliğini artırarak cildin daha sıkı ve yumuşak olmasını sağlar.
Kas Kütlesini Artırır
Kas dokuları yaklaşık olarak %1 ile %10 arasında kolajenden oluşmaktadır. Bu protein ise kasların gücünü kaybetmemesi ve düzgün bir biçimde fonksiyon gösterebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Kalp Sağlığını Korur
Yapılan araştırmalara göre vücuda kolajen takviyesi yapmak kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Kolajen, atardamarın ve kalpten vücudun diğer bölgelerine kan taşıyan kan damarlarının yapısının güçlendirilmesine katkı sağlar. Vücutta yeterli oranda kolajen bulunmadığı zaman atardamar ve kan damarları güçsüzleşerek hassaslaşırlar. Yapılan bir araştırmaya göre, 31 kişiden oluşan sağlıklı yetişkin bireylere 6 ay boyunca düzenli olarak 16 gram kolajen takviyesi yapıldığında bu kişilerin bu takviyeyi olmadan önceki hallerine kıyasla atardamarlarındaki sertliğin büyük oranda azaldığını ortaya çıkmıştır.
Tırnakları Güçlendirir
Saçlar kadar tırnakların da daha sağlıklı ve sağlam olabilmesi için kolajene ihtiyacı vardır. Tırnaklarınızın güçsüzleşerek kolayca kırılmaya başladığını fark ederseniz beslenmenize kolajen içerikli besinler eklemeniz faydalı olacaktır.
Hormonları Dengeler
Vücuttaki hormon dengesizliğinin kişiye birçok farklı etkisi olabilmektedir. Vücutta salgılanan her hormonun vücudun farklı bölgelerinde farklı görevleri bulunur. Vücuttaki hormon dengesizliğinin en belirgin etkilerinden biri sivilce oluşumudur. Kolajen kişinin daha sağlıklı ve uzun bir hayat yaşayabilmesi için vücuttaki hormon dengesini sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Psikolojik Hastalıklara İyi Gelir
Giderek büyümükte olan günümüz toplumunda günlük yaşamımızda bizleri strese sokabilecek bir çok farklı sebep vardır. İş, okul, ve hayatın genel stresi anksiyete bozukluğuna yol açabilmektedir. İçeriğinde bulunun yüksek orandaki glisin sayesinde kolajenin anksiyeye oluşumunun önüne geçtiği bilinmektedir.
Kolajen İçeren Yiyecekler Nelerdir?