Makatta Kenarında Sivilce Gibi Şişlik Neden Olur Nasıl Geçer Tedavisi
Makatta anüste sivilce oluşumunun en sık nedeni kıl kökü diplerinin iltihaplanmasıdır.

Makatta anüste sivilce oluşumunun en sık nedeni kıl kökü diplerinin iltihaplanmasıdır. Bazı insanlarda sık görülen bu durum, o bölgede kaşıntı, batma, ağrı ve iltihaplanmalara yol açabiliyor. Anüsteki sivilceler bazen o kadar ağrı yapar ki otururken, yatarken, yürürken veya tuvalet ihtiyacını giderirken sorunlar çıkabiliyor. Anüsteki sivilcelerin nedenlerini teşhis etmek ve uygun tedavi yöntemi uygulanması için proktoloji bölümünden randevu alınmalıdır.
Makat Kenarlarında Anüste Sivilce Neden Olur?
Makatta anüste çıkan sivilceler bölgenin hassas olmasından dolayı ağrı yaparlar. Makat bölgesinde sivilce çıkmasının en yaygın nedeni kıl kökünün iltihap kapmasıdır. Kıl kökü iltihaplanmasına neden olan durumlar ise hatalı bir traş veya küçük bir yara sonucunda meydana gelebilir. Bir diğer neden ise makat bölgesinde yağ ve nem birikmesinden kaynaklanabilir. Bu da genelde çok sıkı iç çamaşırı giymenin sonucu olabilir. Anüste çıkan sivilce iltihaplandığında antibiyotik ilaçlarla tedavi etmek mümkündür. Ancak iltihaplanma daha kötü bir hal alırsa cerrahi yöntemle iltihabın alınması gerekir. Aksi taktirde, sivilce kendi haline bırakılırsa bir müddet sonra sivilce patlar ve fistül hastalığına dönüşme riski söz konusudur.
Makatta Anüste Sivilce Çıkmasının 12 Nedeni
- Anüste çıkan sivilceler bir hastalığın belirtisi olabilir. Şayet makatta çıkan sivilcelerin yanı sıra ishal, ateş veya kusma gibi bir durum varsa (crohn hastalığı) bağırsak hastalığının belirtisi olarak anüste sivilce çıkıyor olabilir. Eğer bu şekilde belirtiler söz konusu ise zaman kaybetmeden doktora görünmelidir.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonucunda anüs bölgesi enfeksiyon kapar ve sivilce oluşabilir.
- Kılların dibine mikrop girmesi sonucunda anüste sivilce oluşabilir.
- Küçük yağ bezlerinin iltihaplanması sonucunda makatta sivilce çıkabilir.
- Nadirde olsa bir gıdaya alerjik reaksiyon sonucunda, anüs bölgesinde sivilce çıkabilir.
- Travma sonucu yaralanmalar, anüste sivilceye neden olabilir.
- Anüste makatta çıkan sivilceler hemoroit, iyi huylu veya kötü huylu tümörlerin belirtisi olabilir.
- Cilt bütünlüğünün bozulması sonucu makatta sivilce oluşabilir.
- Anüsün üst kısmının iltihap kapmasıyla o bölgede sivilce oluşabilir.
- Anüas bölgesinde komedon yani siyah noktaların mikroplanması sivilceye yol açabilir.
- Kondilom denilen yani anüste birtakım siğillerin çıkması sonucunda o bölgede sivilce oluşur.
- Anüsten veya perianal bölgenin viral veya bakteriyel enfeksiyon kapması sonucu makatta sivilce oluşabilir. Bu duruma en sık idrar enfeksiyonu neden olur. Bu nedenle tuvalet yaptıktan sonra, makat bölgesini yıkamak ve temiz tutmak çok önemlidir.
- Makatta Anüste Sivilce Nasıl Geçer?
Makatta anüste oluşan sivilceni geçmesi için iki yöntem mevcuttur; antibiyotikler veya cerrahi yöntemdir. Anüste oluşan sivilcelerin geçmesi için öncelikle makat hastalıkları uzmanına muayene olmalıdır. Doktor sorunu teşhis ettikten sonra gerekli antibiyotik, ilaçlar veya merhem reçete edecektir. Şayet anüsteki sivilce iltihaplı ve ağrılı bir apse ise cerrahi yönteme başvuracaktır. Makattaki anüsteki sivilcenin yeniden enfeksiyon kapmaması için o bölgeyi temiz tutmaya özen göstermelidir.
Makatta Anüste Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?
Makat hastalıkları doktoru makatta oluşan sivilcenin altında yatan nedene bağlı olarak tedavi yöntemi uygulayacaktır. Doktor anüsteki sivilcenin bakteriyel bir enfeksiyon sonucunda oluştuğunu teşhis ederse, antibiyotik ilaçla tedavi eder. Bu antibiyotikler ağız yoluyla alınan ilaç yahut merhem olabilir. Doktor makatta oluşan sivilcenin durumuna göre cerrahi yöntemle, kesi açarak sivilcenin içindeki irini çıkarır ve bir daha enfeksiyon kapmaması için bölgenin temiz tutulması gerektiği hakkında hastayı bilgilendirir. Bir diğer tedavi yöntemi ise sivilce iltihaplı bir apseye dönüştüğünde, cerrahi operasyonla o bölgeye kesi açılır ve sivilcenin içindeki irin çıkarılır. Anüs bezlerinin yahut fistüllerin tıkanması sonucuyla anüste sivilce meydana gelir ve bu durumda cerrahi ameliyatla tedavi edilmesi gerekir.