Mastit özellikle emziren kadınları etkileyen meme dokusunun enfeksiyondur. Genellikle doğumdan sonra ilk üç ay içinde ortaya çıkar, ancak emzirme döneminde herhangi bir zamanda da görülebilir. Genellikle, laktasyon mastit iki göğsü değil tek göğsü etkiler. Süt kanalını tıkar, süt memeden dışarı çıkamayıp enfeksiyon meydana gelir. Memedeki enfeksiyonun bir başka nedeni de memedeki çatlaktan memeye giren bakteridir.
Mastitin bazı belirtileri arasında meme ağrısı, şişlik, iltihaplanma, kızarıkık, hassasiyet yer alır. Diğer semptomlar da ateş ve titremedir. Bu durum anneyi bitkin hale getirip, yatağa düşürebilir.
Mastit sorunu ile karşı karşıyaysanız, emzirmeye devam etmelisiniz. Mastit iken emzirmeniz bebeğiniz için herhangi bir risk teşkil etmez. Hatta emzirmek,meme enfeksiyonundan kurtulmaya yardımcı bile olur. Emzirme çok acı veriyorsa, süt pompası kullanabilir yahut eliniz memenize hafifçe dokunarak sütü tahliye edebilirsiniz.
Lahana yaprakları
Lahana yaprakları, iltihaplanmış göğüsler için yatıştırıcı doğal bir ilaçtır. İçerisindeki kükürt bileşim iltihabı ve şişliği azaltmakta etkilidir. Ayrıca tıkanmış süt kanallarını açarak annelerin emzirmesine yardımcı olur.
Sarımsak
Mastitis için bir diğer bitkisel tedavi yöntemi de doğal antibiyotik görevi gören sarımsaktır. Enfeksiyona sebep olan bakteriden kurtulmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, bağışıklık sistemini destekler ve hızlı bir şekilde iyileşmenizi sağlar
Ekinezya
Ekinezya bitkisi, içinde bulunan flavonoidler, antibiyotik antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özleri ile vücudun enfeksiyonlara karşı savaşması için bağışıklık sistemini destekler. Ekinezya kökünün tentürünü iltihaplı bölgeye her gün 4 veya 5 kez sürün. Bebeğinizi emzirmeden bölgeyi iyice, ılık suyla temizleyin.
Not: Bu bitkinin uzun süreli kullanımından kaçının.
Elma Sirkesi
Bu rahatsızlığın bir başka ilacı da elma sirkesidir. Elma sirkesinin antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri, iltihaplanmayı azaltarak enfeksiyonla mücadele eder ve yayılmasını önler. Ayrıca enerjiyi arttırır.
Çemen otu tohumları
Çemen otu süt üreten bezleri uyarır, aynı zamanda göğüs enfeksiyonunu tedavi etmeye de yardımcı olur. Ayrıca, enfeksiyonları ve iltihapları azaltan flavonoidleri içerir.
Aloe Vera
Aloe veranın doğal iyileştirme gücü ve ağrıkesici özellikleri göğüs enfeksiyonu kaynaklı birçok rahatsızlığı azaltır. Ayrıca zarar görmüş cilt dokusunun onarılmasına ve enfekte olmuş cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Not: Bebeğinizi emzirmeden önce memenizi iyice temizleyin
Aynısafa Bitkisi
Aynı safa bitkisi, göğüs enfeksiyonunun en yaygın semptomlarından olan acı ve şişliğin tedavisinde kullanılır. Ayrıca aynısafa bitkisi antibakteriyel içeriği sayesinde enfeksiyona sebep olan bakterilerden kurtulmaya yardımcı olur.
Not: Bebeğinizi emzirmeden önce memenizi mutlaka temizleyin
C vitaminli meyveler tüketin
C vitamini meme enfeksiyonu ile mücadelede ve cilt dokusunun hasarını iyileştirmeye yardımcı olur. Üstelik, bu vitamin bağışıklık sistemini güçlendirir ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Not: Doktorunuza danışmadan hiç bir yöntemi asla denemeyin.