Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Menopozda Hamile Kalınır mı Menopoza Giren Kadın Hamilelik Olur mu

Mavi Kadın>Yaşam>Menopozda Hamile Kalınır mı Menopoza Giren Kadın Hamilelik Olur mu

Günümüz kadınlarının aldıkları eğitim ve kariyer yapma amaçları bebek sahibi olmayı ertelenmesine yol açmaktadır. En doğurgan yaş arası olan 20-30 yaş arasındaki kadınlar iş ve kariyer koşuşturması içinde olduklarından çocuk kalma fırsatı 35-40 yaşlarını bulmaktadır.

Menopozda Hamile Kalınır mı Menopoza Giren Kadın Hamilelik Olur mu

Kadınlardaki yumurta rezerv miktarları farklıdır. Ergenlik ile birlikte kadınlar her ay ortalama 1 tane yumurtlar ve yaş ilerledikçe yumurta rezervi azalır. Sadece yaş ile değil ilaç kullanımı, dengesiz beslenme, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin kullanımı da kadınlarda yumurta rezervlerinin azalmasında etkilidir. Bu gibi sebepler dolayısıyla yumurtalama problemi yaşayan kadınlarda gebe kalma ihtimalleri düşmektedir, gebelik meydana geldiğinde ise zorluklar yaşanmaktadır.

Günümüz kadınlarının aldıkları eğitim ve kariyer yapma amaçları bebek sahibi olmayı ertelenmesine yol açmaktadır. En doğurgan yaş arası olan 20-30 yaş arasındaki kadınlar iş ve kariyer koşuşturması içinde olduklarından çocuk kalma fırsatı 35-40 yaşlarını bulmaktadır.

Yaşları ilerleyen kadınlarda gebe kalma olasılığı gittikçe düşer. Gebelik için en yüksek ihtimalli dönem ergenlikten 32 yaşına kadar olan dönemdir. 32 yaşından sonraki yıllarda yavaşca azalan gebe kalma riski 37 yaşından sonra daha da hızlanmaktadır.

Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalınabilir?

Günümüz dünyasında iş dünyasında daha çok yere sahip kadınlar çocuk doğurmayı ertelemekte ve daha çok 40’lı yaşları beklemektedir. Fakat yumurtalama sayısının yaş ile birlikte azalmasına bağlı olarak gebe kalma ihtimali düşüş göstermektedir. 35 yaşından sonraki kadınlarda doğurganlık azalır ve bu azalma daha çok 40’lı yaşlarda belirginleşir. Kadınlarda 43-44 yaşından sonra gebe kalmak pek mümkün olmaz. Ancak bu yaşlardan sonra kesinlikle gebelik meydana gelmez de denilemez ancak çok nadirdir. 1000 de 1 gibi.

Birçok kadın doğurganlığın menopoz ile sona erdiğini düşünmektedir. Genel menopoz yaşı ise 48-50’dir. Birçok kadın bu yaşa kadar gebe kalacağını düşünür ancak doğurganlık menopoz başlamadan 4-5 yıl önce biter. Bu dönem perimenopoz olarak adlandırılır ve bu dönemde kadınlar regl görmeye devam etse de gebelik oluşma ihtimali oldukça düşer.

Yapılarak araştırmalara göre 2010 yılından beri ülkemizdeki 40-44 yaşındaki kadınlarda her 1000 kadından sadece 11 ila 13 kişi doğurmuştur. Yani 40-44 yaş arasındaki her yaştan 100 kadından sadece 1’i doğum yapmıştır. 45 yaş üzerindeki kadınlar için ise oran 1000 kadında 1’dir.

Menopoza Girdikten Sonra Hamile Kalınır mı?

Menopoza girilmesi regl döneminin sonlandığına işaret eder. Bu da demektir ki artık vücutta yumurtlama gerçekleşmemektedir. Bu durum da gebeliğin oluşmasını engeller. Yani menopoza giren kişilerde bir daha gebelik oluşmaz.

İleri Yaşta Hamile Kalmanın Riskleri Nelerdir?

İleri yaşta meydana gelen gebeliklerde riskler vardır. Bu risklerin sebebi ise yumurtanın yaşlanması sebebiyle döllenme esnasında kromozomların yanlış birleşmesi yapı  ve sayıca kusurlara yol açacağından bebekte kromozom kaybı, kromozom hasarı veya fazla kromozom gibi doğumsal kusurlar görülebilmektedir. Fakat diğer sebepler de düşünüldüğünde doğumsal kusurlu bebek doğurma riski genel itibariyle düşüktür.

Normal şartlarda 35 yaşına kadar meydana gelen gebeliklerde %10-15 oranında düşükle sonuçlanabilmektedir. 35 yaşındaki gebeliklerde bu oran %25’e, 45 yaşında ise %50’ye yani her 2 kadından 1’inde görülecek kadar yükselmektedir. Bu oranın bu kadar yükselmesinin nedeni ise anne yaşının büyümesiyle bebekteki kromozom anomali riskinin ciddi oranda yükselmesidir.

Genetik hastalıkları olan annelerde ise ileri yaşlarda yaşanan gebeliklerde bebeklerindeki kromozomsal anomali görülme riski çok yüksek olmaktadır. Bu durumda en çok görülen kromozom bozukluğu Down Sendromu’dur.

Kadınlarda yaş ilerlemesine bağlı olarak yumurtalıklardaki tüplerdeki hareketlilik azalır. Ayrıca geçirilen operasyonlar veya hastalıklar yumurta tüplerine zarar verebilir. Bu durumda da dış gebelik oluşma riski artar. 35 yaş üzerindeki kadınlarda dış gebelik oluşma riski genç yaştaki hamilelere göre 3 kat daha yüksektir.

Ileri yaşlarda meydana gelen gebeliklerde doğum esnası, lohusalık dönemi veya gebelik süresince anne ve bebek ölümleri daha yüksektir.

Ileri yaşta gebe olan anne adaylarında kronik hipertansiyon gibi hastalıkların yükselmesi yüksektir. Öncesinde hipertansiyon problemi olmayan 35 yaş üstü gebe kadınlarda gebelik sebebiyle hipertansiyon olma riski yükselmektedir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...