Sindirim sistemi organlarından olan midede meydana gelen kanamaya mide kanaması denir. Mide kanaması mide ülserinden aşırı strese kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu makalemizde mide kanaması geçiren hasta ne yemeli, mide kanaması öldürür mü, ölümcül müdür? Sorularınıza da cevap bulabilirsiniz. Mide kanaması geçirenler bazı belirtiler ile karşılaşır;
Mide Kanaması Belirtileri
Mide Kanaması Neden Olur?
Ülser Veya Gastrit
Mide kanamasının en sık karşılaşılan nedeni ülser veya gastrittir. Mide ülseri problemi olanlarda mide mukozası tahriş olup bu tahriş alanı büyüyüp bu durum mide damarının delinmesine neden olursa mide kanaması ortaya çıkabilir. Gastritte ise mide mukozası delinmez fakat, kanamaya neden olacak kadar midede yara bulunur. Alkol kullanımı, baharatlı acılı gıdalar tüketmek, H. pylori gibi bakteriler, Crohn hastalığı ülser veya gastrit oluşumu tetikleyip mide kanaması yaşanabilir.
Aspirin Ve Diğer İlaçların Yan Etkisi Olarak
Aspirin, ibuprofen, naproksen, romatizma ilaçları gibi iltihap giderici ilaçların, kan sulandırıcı ilaçların düzenli kullanımı mide mukozasına tahriş edip midede kanamaya neden olabilir.
Mide Kanamasının Diğer Nedenleri
Mide Kanamasının Türleri Nelerdir?
Mide kanaması süresine göre akut mide kanaması ve kronik mide kanaması diye 2'ye ayrılır.
-Akut mide kanaması: 1-6 hafta süreyle devam eden mide kanamalarıdıır.
-Kronik mide kanaması: 6 haftadan daha uzun süre devam eden mide kanamalarıdır.
Mide Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?
Mide kanamasının tanısını koyabilmek için hasta tüm yaşadığı belirtileri doktora anlatır. Hastada ağızdan taze kan gelip gelmediği, kahve telvesi şeklinde kan gelip gelmediği, hastada ani tansiyon düşüklüğü olup olmadığı, büyük abdestin siyahlaşıp siyahlaşmadığı gibi sorular hekim tarafından sorulur. Bundan sonra hastaya kan testi uygulanıp kanında düşme olup olmadığının görülmesi gerekir. Daha sonra endeskopi yöntemi ile yani hastanın midesine küçük bir kamera sarkıtılarak midenin gözlemlenmesi gerekir. Ucunda minik bir video kamera bulunan ince ve esnek bir yapıya sahip endoskop yardımıyla mide iç yüzeyinin görüntüsü elde edilerek kesin bir tanı elde edilebilir. Hastalığın kesin tanısı endeskopi ile midede kanayan lezyonun görülmesi ile mide kanaması teşhisi konulabilir.
Mide Kanaması Kimlerde Görülür?
Mide Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Mide kanamasının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Mide kanaması genellikle 2 şekilde tedavi edilir; 1- İlaç tedavisi. 2-Endeskopik yöntemler hastaya uygulanmalı. İlaç tedavisinde midedeki asidi düşürücü, asit azaltıcı ilaçlar reçete edilir. Mide kanaması yaşayan hastalara bir süre ağızdan gıda alımı kesilmelidir. Hasta damardan serumlarla beslenir. Endeskopi ile midede kanayan bir lezyon görüldüğünde, doktor tarafından lezyona uygulanan enjeksiyon müdahale ile kanama durdurulabilir. Mide kanaması mide kanserinden kaynaklanıyorsa hastaya kemoterapi, radyoterapi gibi tıbbi tedaviler başlanır.
Mide Kanaması Geçiren Hastaya İlk Müdahale Nasıl Yapılır?
Mide kanaması olan hastanın tansiyonu düşecektir. Bu nedenle hastayı hemen yatmasını sağlayıp ayaklarını yukarı doğru kaldırın. Kusma durumu söz konusuysa, kusmuk nefes borusuna kaçmasın diye o bölgenin açık olmasını sağlayın. Ardından hastaya serum takılmalıdır. Bunlar ilk yardım aşamalarıdır. Tabi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hasta doktora yetiştirilmeli, gerekirse kan takviyesi yapılmalıdır. Hastanın tansiyonu ve şuur durumuna düzeltildikten sonra endoskopi ile mide kontrol edilerek kanayan lezyon tanınmalı, uygun ise endoskopik tedavi uygulanmalıdır.
Mide Kanaması Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Mide kanaması sonrasında beslenmede mideye dokunmayan yiyeceklerle beslenilmesi gerekir. Yani bu süre zarfında kafeinli ve gazlı içeceklerden, baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Çikolata, çay, kahve, soda ve enerji veya spor içeceklerinin hepsinde kafein bulunur. Lif açısından zengin gıdaları tüketmelidir. Bu besinler dışkıyı yumuşatıp bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır, mideyi yormaz. Sebze, meyve, kuru erik, hububat ve tam tahıllı gıdaların lif oranı yüksektir.
Kanama sırasında kaybedilebileceğiniz demir depolarını yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için kan yapan, protein ve demir içeren balık, yağsız et ve kümes hayvanları gibi sağlıklı protein alımına özen gösterin.
Tahin mideyi onaran en etkili besindir. Sabah akşam aç karına 1 yemek kaşığı tahin yemeyi alışkanlık haline getirmelidir.
Mide Kanaması Öldürür mü?
Mide kanaması geçiren her 100 hastadan 80'inde kanama bir şekilde kendiliğinden durabiliyor. Geriye kalan yüzde 20'lik kısmın ise yaklaşık yüzde 80-90'ının kanaması da endoskopik tedavi ile durdurulur. Geri kalan çok az bir kısım hastada da ameliyata lüzum hasıl olur. Mide kanaması nedeni ile ölüm oranı önceki yıllara göre oldukça düşmüştür.
Mide Yanmasına, Ekşimesine Ne İyi Gelir? Kesin Çözüm Doğal Yöntemler Tıklayınız
Zeytin Çekirdeği Yutmak Yararlı mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zaraları Tıklayınız