Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Muhabbet Kuşu Kaşınması Neden Olur Nasıl Geçer?

Mavi Kadın>Yaşam>Muhabbet Kuşu Kaşınması Neden Olur Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşları, papağan grubunda yer alır ve bu türün en küçük üyeleri arasındadır. Türkiye'de son derece popüler olan muhabbet kuşları, uygun fiyatlarla tüm petshoplardan temin edilebilir. Evcil kuş türlerinin en meşhurlarından olan bu kuşlar,

Muhabbet Kuşu Kaşınması Neden Olur Nasıl Geçer?

Muhabbet Kuşu Kaşınması Neden Olur Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşları, papağan grubunda yer alır ve bu türün en küçük üyeleri arasındadır. Türkiye'de son derece popüler olan muhabbet kuşları, uygun fiyatlarla tüm petshoplardan temin edilebilir. Evcil kuş türlerinin en meşhurlarından olan bu kuşlar, son derece sıcak kanlıdırlar. Ayrıca sesleri taklit etme konusunda da gerçekten çok beceriklidirler.Muhabbet kuşlarında kaşıntı; Uyuz hastalığı, parazit, mantar hastalığı, tüy dökme gibi çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir. Muhabbet kuşunuzda sık sık kaşıntı görülüyorsa onu öncelikle veterinire götürmeli ve bu durumun nedenini tespit ettirmelisiniz. Veterinerin vereceği ilaçları kullanarak kısa sürede kaşıntı sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Muhabbet kuşunuzun yaşadığı kaşıntı sorunu, dış parazitlerden kaynaklanıyorsa, damla kullanabilirsiniz. Uyuz durumundan kaynaklanıyor ise, özel damlalardan ve uyuz ilaçlarından yardım alabilirsiniz. Mantar sebebiyle ortaya çıktıysa, bu rahatsızlığa özgü mantar ilaçlarının tercih edilmesi lazımdır.

Muhabbet Kuşlarında Kaşınma Neden Olur?

Muhabbet kuşlarında kaşıntının en sık karşılaşılan nedeni tüy dökmedir. Kuşlar tüy dökme zamanında sık sık kendilerini kaşırlar. Genel olarak her yıl sağlıklı bir muhabbet kuşunun bir veya iki defa tüy değiştirdiği gözlemlenir. Bunun bir sorun olduğu zannedilse de aslında bu tüy değişim süreci normaldir ve kuşların hasta olduklarına değil, bilakis sağlıklı olduklarına işaret eder. Her kuş, mutlaka tüy değişimine ihtiyaç duymaktadır.

Mantar hastalığı muhabbet kuşlarında sıklıkla görülen hastalıklardandır ve kuşlarda kaşınmaya neden olur.

Mantar hastalığı genellikle; stres durumuna, su verilmemesine, hijyenik olmayan açık yemlerin kullanımına, yanlış beslenme düzenine bağlıdır. Kuş kafesinin steril olarak dezenfekte edilmemesi, kursağının geç boşalıyor oluşu, travmalar, A vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonlarından kaynaklanan hasarlar da mantar hastalığına sebep olabilir. Ayrıca kuşunuza veteriner önerisi olmaksızın ve uzun müddet antibiyotik vermeniz, kuşunuzun bulunduğu yerde sigara içmeniz, ellerinizi yıkamadan ona dokunmanız, havanın nemli ve sıcak oluşu gibi faktörler de özellikle genç ve vücut direnci düşük olan kuşları etkileyerek mantara yakalanmalarına yol açmaktadır.

Muhabbet kuşunuz devamlı kaşınıyorsa, gagasıyla tüylerini sıkıştırmaya çalışıp didikliyorsa, tüylerini kabarık tutmak suretiyle devamlı silkiniyor ve vücudunu hep bir yere sürtmeye çalışıyorsa, bu durumlar bit olduğunun bir belirtisi olabilir. Bu bitleri gidermek amacıyla petshoplardan ya da eczanelerden bit spreyi satın alıp onu kullanmanız gerekmektedir. 2-3 günde bir ara vererek bu tedaviyi birkaç defa tekrarlamanız lazımdır. Bit spreyini kuşunuzun bütün gövdesine, bilhassa boyun kısmına ve kanat altlarına sıkmalısınız. Ancak asla kuşunuzun yüzüne, gözlerine ve gagasına sıkmayınız. Bunun yanı sıra pire tozu da bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Tüy dökümünün haricinde kaşıntı dış parazitlerden de kaynaklanabilir. Bir eczaneden veya petshoptan bit ilacı temin edip kuşunuzu ilaçlamanız önerilir. Kuşunuzda bit olsa da olmasa da düzenli olarak ilaçlamanız yararlıdır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...