Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Naftalin Nedir Naftalinin Zararları Nelerdir

Mavi Kadın>Yaşam>Naftalin Nedir Naftalinin Zararları Nelerdir

Naftalin pek çok alanda kullanılan bir ürün olup neredeyse her evde mutlaka bulunur. Güve oluşumunu engellediği için çekmecelere ve dolaplara yerleştirilir. Kötü kokuyu önlediğinden dolayı da lavabolara koyulur. Kıyafetlerin de güzel kokmasını sağlar

Naftalin Nedir Naftalinin Zararları Nelerdir

Naftalin pek çok alanda kullanılan bir ürün olup neredeyse her evde mutlaka bulunur. Güve oluşumunu engellediği için çekmecelere ve dolaplara yerleştirilir. Kötü kokuyu önlediğinden dolayı da lavabolara koyulur. Kıyafetlerin de güzel kokmasını sağlar. İlkbahar temizliğinin vazgeçilmezi naftalin kendine özel, keskin bir kokuya sahiptir. Uzun müddet kapalı ortamda kalacak giysiler kötü kokudan naftalin sayesinde korunur. Ancak gıdaları naftalinden uzak tutmalıdır. Ağır bir kokusu olan bu ürün beyaz renklidir ve tablet formunda satılmaktadır. Çocukların erişemeyeceği bir yerde muhafaza edilmelidir.

Naftalin Nedir?

Toz hâlinde satılan bu malzeme kimi zaman da misket kadar ufak toplar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Beyaz renkte olup geniş bir kullanım alanı vardır. Küçük bez torbalara koyularak çamaşırların arasına yerleştirilmesi buna örnektir. Fakat kendinden torbalı olarak da satılabilmektedir. Naftalin bir müddet sonra kaybolduğu için tekrar başka bir naftalin kullanmak gerekmektedir.

Naftalin Ne İşe Yarar?

Naftalin böcek ilacı olarak sınıflandırılır ve yünde ve diğer doğal lifli giysiler ve malzemelerdeki güveleri önlemek amaçlı kullanılır.

Naftalin ve tüm böcek öldürücü ürünler evdeki güvelerle etkili bir şekilde mücadele etmeyi sağlar. Giysiler (bilhassa hırkalar ve yünlü kazaklar) güve adı verilen haşereler yüzünden parçalanabilir. Bunu önlemek adına gardıroplardaki eşyaların aralarına naftalin yerleştirilir. Güveler bu kimyasaldan nefret eder. Yünlü eşyaları onlardan korumanın en iyi yolu budur.

Yarasaları uzak tutmak için naftalin kullanabilirsiniz. Yarasaların geldiği yerlere bir kaseye naftalin koyun.

Naftalin adını verdiğimiz kimyasal madde böcekleri kıyafetlerden ve eşyalardan uzak tutar. Beyaz renkteki bu madde kalıp veya toz formunda bulunabilir.

Fare kovucu olarak da işe yarar. Fareleri garajdan veya evden uzaklaştırmak için naftalin kullanabilirsiniz.

Evinizin bahçesine kedi ve köpek girmesini istemiyorsanız yine naftalinden yararlanabilirsiniz. Eski naftalinleri atmak yerine çiçek saksılarınızın diplerine ve bahçenizin muhtelif yerlerine koyabilirsiniz. Bu, kemirgenlere, kedi ve köpeklere karşı iyi bir tedbir olacaktır. Çünkü naftalin kokusu hayvanların en sevmediği kokulardandır.

Güvelenmeye ve böceklenmeye karşı kesin çözümdür.

Giderlerde oluşan kötü kokuları naftalin sayesinde bastırabilirsiniz.

Baza, depo ve çeyiz sandıklarına yerleştirebilirsiniz. Bu gibi kapalı alanlarda yer alan eşyalarınızın zarar görmesine engel olacaktır.

Yünlü eşyalarınızın arasına koyarak onları ilk günkü gibi muhafaza edebilirsiniz.

Naftalinin Zararları Nelerdir?

Naftalin, güçlü bir kokusu olan beyaz katı bir maddedir. Naftalinin solunması cilt ve gözlerde tahrişe neden olabilir; mide bulantısı, kusma, karın krampları ve ishal gibi mide-bağırsak semptomları; kafa karışıklığı, heyecan ve kasılmalar gibi nörolojik semptomlar; akut böbrek kapanması gibi böbrek sorunları; ve ikterus ve şiddetli anemi gibi sorunlara yol açabilir.

Naftalin ayrıca bir kanserojendir. Naftaline uzun süre maruz kalma da karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilir.

Naftalin Yenilirse veya Solunursa Ne Olur?

Naftalin yemek veya uzun süre naftalin solumak, hemolitik anemiye sebep olur. Küçük çocuklarda naftalin yedikten sonra ishal, ateş, karın ağrısı ve renksiz idrarla birlikte ağrılı idrara çıkma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Naftalin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

  1. Koma
  2. Bilinç bulanıklığı,
  3. Uyuşukluk
  4. Baş ağrısı
  5. Kalp atış hızında artış ( taşikardi )
  6. Düşük kan basıncı
  7. Düşük idrar çıkışı (tamamen durabilir)
  8. İdrar yaparken ağrı (idrarda kan olabilir)
  9. Nefes darlığı
  10. Deride sararma (sarılık)

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...