Derin nefes alırken yahut normal nefes alırken sırt ağrısı soğuk algınlığı, sırt kaslarını zorlayıcı hareketler yapmak, kalp ve akciğer hastalıkları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu sorunun tedavisi için Fizik Tedavi doktoruna gitmelidir. Fizik tedavi uzmanı kesin teşhisten sonra problemin sebebine göre ilaç reçete edebilir yahut fizik tedavi önerebilir.
Nefes Alırken Sırt Ağrısı Ve Batma Neden Olur?
Sırt bölgesindeki kaslarda gerginlik varsa bu durum nefes alırken sırtınızda ağrıya neden olabilir. Kaburgalarımızın arasında solunum kaslarımız yer alır. Kaburgaların olduğu yerde ve sırtta irili ufaklı birçok kas mevcuttur. Aşırı egzersiz, çok ağır kaldırma ve benzeri yoğun efor sarf ettiren aktiviteler, ânî hareketler kasları zorlayarak kaslarda gerilmeye sebebiyet verebilir. Gerginliğin derecesine bağlı olarak, bu kaslar omurilikte ve sırtta bulunan sinir kümelerine baskı uygulayabilir. Bunun sonucunda kişi nefes alırken sırtında ağrı ve batma hisseder. Kas gerginliği çoğunlukla birkaç günlük istirahat ile kendiliğinden iyileşir.
Kas gevşetici iğne ve kremler kullanmak da soruna çözüm olabilir. Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutmak da ağrıyı gidermekte etkili olabilir.
Bel fıtığı olan kişilerde nefes alırken sırt ağrısı görülebilir. Bel fıtığı için Ortopedi doktoruna gidilmelidir.
Kilonuz normalin üzerindeyse bu durum sırt, boyun ve karın bölgelerinizde ekstra ağırlık oluşmasına yol açacaktır. Bunun sonucunda kas gruplarına ve sinir kümelerine binen yük, nefes alma esnasında rahatsızlık, sırtın sağ veya sol bölgesinde batma ve ağrı meydana getirecektir.
Kalbinizle ilgili bir problem varsa nefes alırken göğsünüzde ağrı ortaya çıkabilir. Genellikle bu ağrı omuzlara ve boyun bölgesine doğru yayılım gösterir.
Ailesinde kalp hastası bulunanlar, kolesterol veya tansiyon yüksekliği olanlar kalp hastalığı için daha yüksek risk taşır.
Nefes aldığınız sırada hem sırtınızda ağrı oluyor hem de şu belirtilerden biri veya birkaçını gözlemliyorsanız bunlar kalp krizine işaret ediyor olabilir. Derhal en yakınızdaki bir hastanenin acil servisine başvurmalısınız:
Göğüs boşluğuna 'plevra' denir. Plevrayı ve akciğerleri saran ince bir doku tabakası mevcuttur. Bunun iltihaplanmasına 'Plörezi' adı verilir. Söz konusu rahatsızlık göğüste ağrıya sebep olur. Öksürünce veya nefes alınca daha da keskinleşir, hasta bunu 'sanki bıçak saplanıyormuş gibi' diye tanımlar. Omuzlarda ve sırtın üst bölümünde de ağrı görülebilir.
Amerikan Kanser Topluluğu'nun yaptığı açıklamaya göre, akciğer kanseri başlangıçta herhangi bir belirti vermiyor. Ancak ilerleyen evrelerde çeşitli semptomlar gözlemlenmektedir ve bunlardan en yaygın olanı öksürürken veya derin nefes alırken şiddetlenen göğüs ve sırt ağrısıdır. Akciğerinizdeki bir tümör omurga sinirlerini baskı altında bırakıyorsa nefes aldığınızda sırtınızın sağ ya da sol tarafı ağrıyabilir, batma hissi yaşanabilir.
Kanserin farklı organlara sıçraması durumunda kalça veya sırt bölgesinde kemik ağrısı yaşanabilir.
Bu hastalığa çoğunlukla ergenlik döneminde rastlanır. Omurganın sağa veya sola doğru kıvrılması (kavislenmesi) nedeniyle gelişir. Skolyoz omurga eğriliği diye tanımlanabilir. Önemli iskelet sorunlarından biri olan skolyoz; birdenbire başlayan sırt ağrısına yol açar. Sırt bölgesinde batma hissi olur ve hasta nefes almada zorluk çeker.
Diğer skolyoz belirtileri şöyledir: Dik durmakta güçlük, el ve ayaklarda uyuşma-güçsüzlük, yürüme problemleri.
Skolyozun tedavisinde uygulanacak yöntem, omurgadaki eğriliğin derecesine bağlıdır. Hafif veya orta düzeyde ise, hastanın sırt desteği kullanması yeterli olabilir. Fakat daha ciddi vakalarda omurga cerrahi yöntemle düzeltilebilir.
Skolyozlu insanların omurgası ve göğüs kafesi akciğerlerine baskı yapar. Bu da nefes alıp verirken sırtın sağ veya sol tarafta batma, ağrı hissine neden olur.
Zatürre, grip yahut soğuk algınlığından sonra ortaya çıkabilen akciğer enfeksiyonudur. Pnömoni diye de isimlendirilir. Akciğerlerde bulunan hava keselerinin iltihaplanmasına, sıvıyla dolmasına sebebiyet verir. Bu durum nefes almayı zorlaştırarak, öksürürken ve soluk alıp-verirken sırtta ağrı oluşturur.
Akciğerlerde meydana gelen kan pıhtısına 'Pulmoner Emboli' denir. Bunlar kan ve fibrin hücreleri olup jel benzeri bir yapıya sahiptir. Akciğerlerde kan akışını sekteye uğratır.
Tedavi, problemin sebebi doğrultusunda planlanır. Kas gerginliğine bağlıysa o bölgeye masaj yapmak ve sıcak su torbası tutmak ağrının geçmesine yardımcı olabilir.
Sıcak su torbanız yoksa temiz bir atleti ütüleyip bunu sırtınıza sarmak da ağrıyı önlemeye yardımcı olacaktır.
Fizik Tedavi
Ağrı Kesici
Masaj
Sigarayı Bırakmak