Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Pırasa Kış Sebzesi mi, Sebze mi Yoksa Meyve mi?

Mavi Kadın>Yaşam>Pırasa Kış Sebzesi mi, Sebze mi Yoksa Meyve mi?

Pırasa kış mevsiminde severek tüketilen sebzelerden biridir.

Pırasa Kış Sebzesi mi, Sebze mi Yoksa Meyve mi?

Pırasa kış mevsiminde severek tüketilen sebzelerden biridir. Beyaz pırasa ve kara pırasa olarak iki çeşide ayrılan pırasa dünya genelinde en sık kullanılan sebzeler arasında yer alır. Beyaz pırasanın beyaz kısmı uzun olup daha çok yemeklerde kullanılır. Kara pırasa olarak adlandırılan pırasanın ise, beyaz kısmı az olup yeşil kısmı fazladır çoğunlukla çiğ olarak veya salatalarda kullanılır. Pırasa yemeklerde ve salatalarda çok sık kullanılan, lezzetli ve faydalı bir sebzedir. Aynı zamanda hamile kadınların pırasa tüketmesi anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir.Düzenli pırasa tüketimi anne adayının vücudundaki ödemi ve toksini atmasını sağlar. Zengin besin içeriklerine sahip pırasanın içerisinde A, C, K ve E vitaminleri, folat manganez, demir, fokil asit, magnezyum ve beta karoten bulunmaktadır.

Pırasa Hangi Mevsimde Tüketilir?

Kış mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden biri de pırasadır. Pırasa kış mevsimine yakın hasat edilir. Sonbahar mevsiminin Ekim ayında hasat edilmeye başlanan pırasa, kış mevsimi boyunca hasat işlemine devam edilir. İlk hasadı Ekim ayının sonlarına doğru yapılan pırasa Ekim ayı ile birlikte piyasaya sürülür.

Pırasa; Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında tüm market ve pazarlarda satışa sunulur. Günümüz çağında, meyve ve sebzeleri dört mevsim boyunca büyük marketlerde bulmak mümkündür. Aynı şekilde pırasa da tüm yıl boyunca bazı büyük marketlerde bulunur. Ancak her meyve sebzeyi mevsiminde tüketmek gerektiği gibi pırasayı da zamanında tüketmek gerekir. Kış ayları boyunca tazecik pırasayı marketlerden, pazar ve manav tezgahlarından satın alabilirsiniz.

Pırasanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Pırasanın içerisinde campferol adlı bir bileşen bulunur. Bu bileşen damar sağlığı için önemli bir bileşen olup, damar tıkanıklığı gibi durumların önüne geçer. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre damar hastalarının bol bol pırasa tüketmeleri gerekir. Böylece kan basıncı dengelenir ve vasküler tıkanıklığın önüne geçilir.
  • Pırasa B9 yani folat bakımından zengin bir sebzedir. B9 vitamini ise hamile kadınların ihtiyaç duyduğu çok faydalı bir vitamindir. Hamilelik süreci kış aylarına denk gelen gebe kadının kış mevsimi boyunca pırasa tüketmesi önerilir.
  • Pırasanın bir diğer önemli faydası ise ağrı kesici özelliğe sahip olmasıdır. Bilhassa kulak ve baş ağrısının dinmesinde önemli bir etkisi olan pırasa, vücuttaki birçok ağrıyı dindirir. Ağrıların tedavisi için pırasa taze olarak tüketilmelidir.
  • Pırasa aynı zamanda antibiyotik özelliğe sahiptir. Soğuk havaların etkisiyle vücut direncini kaybedebilir. Genelde boğaz ağrısı, bademcik iltihaplanması gibi durumla yaşanır. Pırasa düzenli olarak tüketildiğinde, boğaz ağrısı ve sinüzit gibi enfeksiyonları doğal olarak tedavi eder.
  • Öksürüğün neden olduğu göğüs ağrısının tedavisinde de pırasanın olumlu etkisi vardır. Pırasayı iyice haşlayıp tükettiğiniz taktirde, göğsünüz yumuşar ve öksürüğün neden olduğu göğüs ağrısı hafifler.
  • Pırasanın içerisinde kanser hücreleriyle savaşacak bileşenler bulunur. Pırasa haftada bir kere olmak üzere düzenli tüketildiğinde vücuttaki kötü huylu tümörlerin oluşmasına izin vermez. Yumurtalık, prostat ve kolon kanserinin oluşma riskini en aza indirerek, kanser hastalığına yakalanmayı önler.
  • Pırasa içerisinde yüksek miktarda K vitamini ihtiva eder. K vitamini ise kemik sağlığı ve kemik gelişimi için oldukça önemli olan bir vitamindir. En az haftada bir kez düzenli olarak pırasa tüketerek, kemik  sağlığını korumanız mümkündür. Pırasa içerisindeki K vitamini sayesinde ilerleyen yaşlarda oluşabilecek osteoporoz yani kemik erimesi gibi kemik hastalıkları da engeller.
  • Pırasanın saç sağlığına da birçok olumlu etkisi vardır. C vitamini ve demir oranının yüksek olduğu pırasa, saç köklerini güçlendirerek saç dökülmelerinin önüne geçer. Ayrıca saç dökülmesinin başlıca nedenleri arasında olan anemi yani kansızlığa da iyi gelir.
  • Göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaxanthin adlı maddeler pırasanın içerisinde bulunur. Düzenli olarak pırasa tüketimi göz sağlığını korur. Hatta yapılan araştırmalara göre pırasa tüketimi, daha çok ilerleyen yaşlarda rastlanılan katarakt riskini de en aza indirmektedir.

Pırasanın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Pırasanın sağlığa zararları yoktur. Ancak aşırı tüketildiğinde bazı yan etkilere sebep olur. Bu yan etkiler şunlardır; mide ekşimesi, gaz sancısı ve ishal.

Aynı zamanda kronik hastalarına pırasa tüketimi önerilmemektedir. Çünkü hastanın kullandığı ilaçla pırasanın içerisinde bulunan bileşenler birleştiğinde sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bunun için kronik hastalarının doktora danışmadan pırasa tüketmemeleri gerekir.


Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...