Ramazan’da oruç nedeniyle uzun süre sigara içmeden kalabilmek, iftar sonrası da içmeme konusunda sigara tiryakileri için büyük fırsat sunuyor. Uzmanlar, Ramazan nedeniyle sigaradan zorunlu uzaklaşmanın sigarayı bırakmak için en ideal zaman olduğunu söylüyor. Ramazan ayı irademizin güçlü olduğu bir dönemdir. Araştırmalar sigara bağımlılarının büyük bir kısmının bu ayda sigarayı bıraktığını gösteriyor. İşte Ramazan ayında sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak öneriler:
Sigarayı bırakmanın ilk kuralı; başkası dedi diye değil öz iradenizle bırakmak istediğinizi kendinize söylemek. Tabii ki sadece istemekle gerçekleşmez. Ancak çabalamak, destek almak çok önemli. İşte Ramazan ayında sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak öneriler:
Ramazan ayının sigara bırakma için önemli bir motivasyon kaynağı olabileceğini belirten Prof. Dr. Dilek Toprak şu bilgileri verdi: “Ramazan ayında manevi duyguların da verdiği güçle kişiler gün boyu sigara içmedikleri için bunu devam ettirebilecekleri yönünde cesaret kazanabilir. Genellikle Ramazan’dan hemen önceki günlerde destek için gelenlerin sayısı artıyor ve bu süreci devam ettirmek istiyorlar. Bu nedenle Ramazan ayı sigara bırakmak için bir fırsattır. Bir hekim desteği ile de daha kolay ve uzun vadeli bırakılabilir. Ayrıca iftarda üst üste sigara içmemeye dikkat edilmelidir. Gün boyu kanda nikotin seviyesinin düşmesi, bilinç altında yasakların kalktığı mesajının verilmesi ile içme isteğinin yükselmesi bu davranışa neden olabilmektedir. Tıpkı iftarda az, yavaş ve bölünmüş şekilde yemek yemeyi önerdiğimiz gibi, arka arkaya ve çok miktarda sigara içilmemesi konusunda da uyarıyoruz. Çünkü bu durum çarpıntı, tansiyon yükselmesi, bulantı, baş dönmesi, midede yanma ve asit artışı gibi şikayetlerin yanı sıra kalp krizi ve beyin kanaması riskinde ciddi artışa neden olmaktadır. Ramazan vesilesiyle de sigarayı bırakmak isteyenler, ALO 171’i arayarak destek alabilir ya da kendilerine en yakın sigara bırakma merkezinden randevu alabilir”.
Sigarayı bırakmak için öncelikle neden sigara içmek istediğini ve bırakmanın önündeki engellerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Dilek Toprak, “Bundan yola çıkarak kişiye özel bir tedavi ve izlem programı yapılmalı, gerekirse kişinin ailesi ve arkadaşlarından destek istenmelidir. Ayrıca el-ağız alışkanlığı, tütün bağımlılığında oldukça önemli bir yere sahiptir ve bırakma sürecinde kimi içiciler için sigara içme dürtüsünü sürekli taze kılmaktadır. Bunu aşmak için sünger top sıkılması, el yayı kullanılması veya bir bardağın içerisine havuç ve salatalığın ince uzun doğranarak yenmesi gibi eli oyalayıcı aktiviteler önerilebilir. Ağız çalkalamak, diş fırçalamak, meyve atıştırmak ve ortam değiştirmek de önerilebilecek yöntemler arasındadır. Uygun ilaç tedavileri başarımızı artırmaktadır. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunun devlet tarafından karşılanması, yani ücretsiz bir tedavi olması sigarayı bırakmak için teşvik edici bir faktördür. Sigara bırakma başarısı üzerindeki etkili faktörlerden birkaçı da bireyin bırakmaya kararlı olması, motivasyonu, hekimin tecrübesi, kişinin önceden nüks durumunu birkaç kez yaşamış olması, eğitim düzeyinin yüksek olması, yalnız yaşamıyor olmasıdır” açıklamasında bulundu.
Malzemeler:
7 adet başak halinde karabaş otu
NASIL HAZIRLANIR?
Öncesinde bir bardak suyu kaynatın ve kaynamış suyun içerisine 7 adet karabaş otunu koyun. Tekrar 5 dakika boyunca kaynatın ve ılıtın. Karışımı süzün ve canınız her sigara istediğinde bir bardak tüketin.
Doç. Dr. Tijen Şengezer, sigaradan kurtulmanın sağlık üzerindeki etkilerini ise şöyle özetledi: