Rebiülevvel ayı ne zaman başlayacak? 2024 Rebiülevvel tarihi ve yapılması gerekenler
Hicri takvimin Safer ayından sonra gelen üçüncü ayı olan Rebiülevvel'in ne zaman başlayacağı merak ediliyor. 2024 yılında Rebiülevvel ayının hangi tarihte başlayacağına dair bilgi arayan birçok kişi, aynı zamanda bu ayda yapılması gereken ibadetleri de araştırıyor. Peki, Rebiülevvel ayı ne zaman başlayacak? Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır?
Bu yıl Rebiülevvel ayının başlangıç tarihi, son günlerde dikkat çeken konular arasında yer aldı. Safer ayının sonlarına yaklaşılmasıyla birlikte araştırmalarını hızlandıran kişiler, bu ayda yapılması gereken ibadetleri de öğrenmek istiyor. İşte, 2024 Rebiülevvel tarihi...
REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN?
Hicri takvime göre Muharrem ve Safer'in ardından gelen Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi Mevlid Kandili olarak kutlanmaktadır. İslam dünyası için mühim aylardan biri olan Rebiülevvel, bu yıl 4 Eylül 2024 Çarşamba günü başlayacak.
REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?
Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisan'a rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsî yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, hicri kamerî yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların yılbaşı gecesidir. (Hilâli göremedik, yılbaşı daha sonraki gündür) diyenlere itibar etmemeli.
REBİÜLEVVEL AYI FAZİLETLERİ NELERDİR?
Mevlid gecesi bu aya tekabül etmektedir. Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiulevvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimiz nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye önem verirdi. Her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştı. Bugün de, Müslümanların bayramıdır. Neşe ve sevinç günüdür. (Mevâhib-i ledünniyye)
İslamiyet’te doğum gününü kutlamak vardır, Allahü teâlâya şükretmek olur. Mevlid kandili, Peygamber efendimizin doğum günüdür. Peygamber efendimiz, Pazartesi günü oruç tutardı. Sebebini sorduklarında, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) buyurdu. (Müslim, Ebu Davud, İ. Ahmed, Hak Sözün Vesikaları)
Mevlidi, erkek kadın karışık olmadan, çalgı ve başka haram karıştırmadan, Allah rızası için okumak, salevat-ı şerife getirmek, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehabdır. (Nimet-ül-kübra, Hadika, M. Nasihat)
Bu gece, O doğduğu için sevinenler affedilir. Bu gecede, Resulullah doğduğu zaman görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevabdır. Kendisi de anlatırdı. Eshab-ı kiram da, bir yere toplanıp anlatırlardı. (Seadet-i Ebediyye)
Mevlid gecesi, Kadir gecesinden sonra en kıymetli gecedir; hatta Mevlid gecesinin Kadir gecesinden de kıymetli olduğunu bildiren âlimler de vardır. El-mukni, El-miyar ve Tenvir-ül-kulub kitaplarında Mevlid gecesinin Kadir gecesinden kıymetli olduğu bildiriliyor. (Ed-dürer-ül-mesun)
Birkaç hadis-i şerif meali:
(Beni ana-baba, evlat ve herkesten daha çok sevmeyen, mümin olamaz.) [Buhari]
(Bir şeyi çok seven, elbette onu çok anar.) [Deylemi] (Resulullahı seven de onu çok anar.)
(Peygamberleri anmak, hatırlamak ibadettir.) [Deylemi] (Mevlid okumak da, Resulullahı hatırlamaktır. Muteber kitaplarda, Peygamberimizin de önem verdiği açıkça yazılı olan bu mübarek gecede, Peygamber efendimizi anmaya, nasıl uydurma denebilir?)
REBİÜLEVVEL AYI İBADETLERİ NELERDİR? REBİÜLEVVEL AYINDA NELER YAPILIR?
Rebiülevvel ayına özgü özel bir dua veya ibadet şekli bulunmamaktadır. Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi vessellem, yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da devam eder. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında, belalardan korunmak için günahlardan tövbe edilmeli, bolca istiğfar edilmeli, kaza namazı kılınmalıdır. Ayrıca sadaka verilmeli ve salavatlarla meşgul olunmalıdır.
Her mübarek günde olduğu gibi Rebiülevvel ayı içinde bulunan Mevlid gecesinde de bol bol istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı, salavat getirmeli, Resulullah'ı öven kasideler okuyup dinlemeli, Kuran-ı Kerim okumalı ve din bilgilerini öğrenmelidir. Bugün ayrıca ikram etmek ve sadaka vermek de iyi olur.
Editör : Sema Acar