Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Retrovert Uterus Rahimin Arkaya Dönük Olması Rahim Tersliği Nasıl Düzelir

Mavi Kadın>Anne çocuk>Retrovert Uterus Rahimin Arkaya Dönük Olması Rahim Tersliği Nasıl Düzelir

Bebeğin yerleştiği ve hamilelik boyunca büyüdüğü ve geliştiği organa rahim denir. Rahim, ters armut şeklinde bir görüntüye sahiptir ve doğumun gerçekleşmesini sağlamaktadır. Genellikle ön mesaneye eğilimli olsa da bazı kadınların rahimi arkaya eğik

Retrovert Uterus Rahimin Arkaya Dönük Olması Rahim Tersliği Nasıl Düzelir

Ters Rahim Nedir Nasıl Düzelir?

Bebeğin yerleştiği ve hamilelik boyunca büyüdüğü ve geliştiği organa rahim denir. Rahim, ters armut şeklinde bir görüntüye sahiptir ve doğumun gerçekleşmesini sağlamaktadır. Genellikle ön mesaneye eğilimli olsa da bazı kadınların rahimi arkaya eğik vaziyettedir. Bu durum, retrovert uterus (ters rahim) olarak tanımlanır.

Rahim Tersliği Nedir?

Bebeğin doğumunda rol oynayan başlıca organlardan biri de rahimdir. Rahimin yapısında bir fetusun gereksinim duyduğu bütün öğeler mevcuttur. Her on kadından birinin rahimi, olması gerekenden daha farklı olabilir ve normal bir rahim ile kıyaslandığında idrar torbasıyla temas etmediği, tam aksine yer değiştirdiği ve ters döndüğü görülebilir. Bu bozukluk, rahim tersliğini ifade etmektedir.

Ters Rahim (Rahim Dönmesi) Belirtileri Nelerdir?

  1. Ters rahimli olan kadın, cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilir.
  2. Zaman zaman bel ağrıları oluşabilir ve bu ağrılar kısa sürelidir.
  3. İdrar yolu enfeksiyonları ortaya çıkabilir.
  4. Tampon kullanımı zorlaşır.

Bütün bu şikayetlerin aksine olarak, ters rahimli kadınların bazıları ise herhangi bir belirtiyle karşılaşmayabilir. Bu duruma düzenli olarak yapılan jinekolojik değerlendirmede tanı koyulabilir. Rahim tersliği genellikle farklı bir sebeple yapılan jinekolojik muayenede tesadüfen tespit edilir ve herhangi bir probleme neden olmaz. Jinekolojik muayeneye ek olarak transvajinal ultrasonografi incelemesinin de yapılması, durumun daha net saptanmasını sağlayacaktır.

Ters Rahim (Rahim Dönmesi) Neden Olur?

Bu durum çoğunlukla doğuştandır fakat bazı kişilerde zamanla ortaya çıkabilmektedir. Rahimin arkaya dönük olmasına sebep olan en önemli faktörler şunlardır:

Hamilelik: Rahim, gebelik esnasında büyür ve bu yüzden tutucu bağlarda zayıflama ve gerileme olur. Doğumun ardından bu bağlar rahimi olması gereken pozisyonunda tutmakta zorlanabilir ve rahim tersliği meydana gelebilir. Elbette hamilelik yaşayan tüm kadınlar aynı şeye maruz kalmaz, büyük olasılıkla bu vakalarda bedensel bir eğilim mevcuttur.

Menopoz: Östrojen düzeyleri, menopoz ile beraber düşmeye başlar. Bu da rahimin yerinde durmasını sağlayan bağların gevşemesine ve rahimin ters dönmesine yol açabilmektedir.

Birtakım jinekolojik rahatsızlıklar: Çikolata kisti, ağır yumurtalık iltihabı ve benzeri kadın hastalıkları, rahimin geriye doğru devrilmesine ve ters dönmesine sebep olabilir.

Ters Rahim(Rahim Dönmesi) Tedavisi

Rahim dönmesi tedavi gerektirmez. Regl veya cinsel birliktelik sırasında çok şiddetli ağrıların oluşmasına yol açıyorsa, ağrının giderilmesi amacıyla bazı doktorlar cerrâhî düzeltme operasyonu uygulanmasını tavsiye etmektedir. Ancak çoğunlukla bu ameliyatın ne şekilde bir sonuç vereceği öngörülemediği için, yapılmaması daha doğrudur.

Ters Rahim(Rahim Dönmesi) İle Hamilelik Mümkün mü?

Ters rahim, hamileliğe engel değildir. Zîrâ gebelik ilerledikçe rahimde büyüme olur ve uterus gebelikteki normal pozisyonuna kavuşur. Bu sayede doğum, sezaryenle ya da vajinal yol ile sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Özetle hamilelikten evvel rahim tersliğinin mevcut olması, normal doğum konusunda hiçbir problem oluşturmaz.

Doğumdan sonra rahim giderek küçülecektir. Lohusalığın akabinde ise rahim tekrar eski durumuna gelecek ve ters (Retrovert) pozisyonda kalacaktır.

Ters Rahim(Rahim Dönmesi) Hamilelikte Soruna Yol Açar mı?

Çoğunlukla hamileliğin 10-12 haftalarından sonra rahimin pozisyonu düzelmektedir. Rahim tersliği, hamilelik esnasında ve doğumda hiçbir sıkıntıya sebep olmaz.

Bu itibarla, rahim dönmesi yaşayan kadınların çoğu, hamilelikte herhangi bir problemle karşılaşmaz. Seyrek de olsa bazen rahimin çok anormal bir pozisyonda olması, birtakım problemleri beraberinde getirebilir. Rahim hamilelikte leğen kemiğine sıkışabilir, karın boşluğuna doğru büyüyemez ve idrar çıkışını önleyebilir. Bu durumda hekiminiz gereken cerrâhî girişimi uygulayacak ve sorunu ortadan kaldıracaktır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...