Saç diplerinin acıması, baş derisinde mantar enfeksiyonundan sedef hastalığına kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelir. İşte bu durumun en sık karşılaşılan nedenleri ve tedavi yöntemleri:
Saç bakım ürünleri
Saç diplerinin acımasının en sık karşılaşılan nedeni, şampuan, saç kremi ve saç boyası gibi kimyasallara karşı cildin gösterdiği tepkidir. Sodyum laüret sülfat (SLS) içeren saç boyaları ve şampuanlar sert kimyasallar içerirler, bu ürünlerin devamlı kullanımı, saç derisini koruyan doğal yağı yok edip, saç diplerinin tahriş olmasına yol açar, bu durum da saç diplerinin acımasına neden olur.
Saç nezlesi
Uzmanlar, saç diplerinin ağrısının, acımasının en sık karşılaşılan nedeninin saç nezlesi olduğunu bildiriyor. Saçlar iyi kurutulmadığı takdirde saç nezlesi olma ihtimaliniz artar. Saç nezlesi ilerlediğinde saç dökülmesine dahi yol açabilir. Daha çok kadınlarda görülen, saç köklerinin iğne gibi batması ile belirti gösteren bir rahatsızlıktır. Kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni kadınların saçlarının daha uzun ve sık olmasıdır.
Mantar enfeksiyonu
Kafa derisinin acıması, ringworm gibi mantar enfeksiyonunun bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Saç derisinde mantar hastalığı, kafada yuvarlak, kırmızı ve kaşıntıya neden olan cilt sorunlarına sebep olabilir. Mantar, saç derisinde acıyla birlikte, iltihaba ve saç dökülmesine de yol açabilir.
Bakteriyel enfeksiyon
Mantar enfeksiyonundan başka, impetigo veya folikülit gibi bakteriyel enfeksiyonlar da saç derisinde ağrı yapabilir. Saç derisinde bakteriyel enfeksiyon ayrıca başta kızarıklıklara ve şişliklere de sebep olabilir.
Tinea mantarı
Tinea mantarı normalde çocukların baş derisinde görülen çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon baş derisinde kızarıklık, kaşıntı ve soyulma da yapar. Kaşıntıyla birlikte bölgede sekonder bakteri enfeksiyon da gelişebilir.
Sedef hastalığı
Sedef hastalığı, normalden çok daha hızlı bir şekilde cilt hücresi değişiminin görüldüğü bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bunun sonucu olarak ciltte henüz olgunlaşmamış hücreler birikip, sedef hastalığının karakteristik özelliği olan ciltte pullanma ortaya çıkar. Sedef hastalığı saç derisinde olursa, kafada ağrı, yara ve saç dökülmesi görülebilir.
Kemoterapi
Kemoterapi tedavisi görüyorsanız, kemoterapinin yan etkilerinden biri de saç dökülmesinden önce saç diplerinde meydana gelen acı hissidir. Kemoterapide saç dökülmesinden önce kadınların yaklaşık yüzde 20'sinde erkeklerin ise %10'unda saç derisinde ağrı yaşanır.
Aşırı yağlı baş derisi
Saçınız ve saçlı deri aşırı derecede yağlıysa, saç derinizde iltihaplanma ve saç diplerinin acıması ile karşılaşılabilir. Ayrıca bu durum saç diplerinin çok kaşınmasına neden olup, sekonder enfeksiyonla saç derisinde ağrıya yol açabilir.
Stres
Ağacı kurt, insanı dert yer. Stres de saç diplerinin acımasına yol açan faktörlerdendir.
Saç diplerinin acımasının diğer nedenleri
- Saç derisinde sivilce
- Saç cildi kuruluğu
- At kuyruk veya topuzla, saçların çok sıkı bir şekilde bağlanması alışkanlığı
- Saçları çok sık ve uzun süre tarama
- Saçların çok gür olması
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
Saç diplerinin acıması nasıl geçer?
Saç diplerinin acımasından muzdaripseniz en kısa sürede bir cildiye doktoruna başvurmalısınız. Doktor teşhise göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Doktorun verdiği ilaçları kullanın
Saç diplerinizdeki acı mantar veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklıysa doktorunuz size mantar önleyici cilt kremi veya şampuan reçete edecektir.Bakteriyel enfeksiyon içinse doktorunuz antibiyotik krem veya hap yazabilir.
Sls İçeren saç bakım ürünlerinden uzak durun
Sodyum laurel sülfat (SLS), saç ve kafa derisine zarar verebilecek sert kimyasallardan biridir. Şu an piyasada satılan şampuanların yaklaşık % 90'ında bulunan SLS maddesi ciltte, saç cildinde iltihaplanma ve saç uzamasının gecikmesine neden olabilir. Ayrıca saç derisinde bulunan yaraların iyileşmesini de önleyebilir. Saç diplerinin acıması hissinden kurtulmak için bir müddet saçınızı SLS içermeyen ürünlerle yıkamayı deneyin.
Doğal yağlarla masaj yapın
Aktarlardan yahut internet üzerinden satın alabileceğiniz neem yağı, çay ağacı yağı, biberiye ve lavanta uçucu yağlarının karışımı, saç dibi ağrısına neden olan yaraları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bir bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı çay ağacı yağı ile neem yağı ve 1 yemek kaşığı lavanta ile biberiye katın. İyice karıştırın ardından saçınıza ve saç derinize hafifçe masaj yapın. Yıkamadan önce 15-20 dakika bekletin. Bu yağların antiseptik etkisi saç derisindeki acıyı azaltacak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Saç Derisinde Kabuklanma, Saç Diplerinde Pullanma Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
15 Yorum
nenoş
09 Mart 2021, 22:07teşekkür ederim evladım , sayende öğrendim
Barış Tezer
31 Ocak 2021, 12:36Hangi doktor tedavi eder yok,insanin vaktini boşuna harcamayın
Sizinle işimiz olmaz
Leyla
28 Kasım 2019, 14:35Saç dibim açıyor sonra başıma ağrı yapıyor neden
Ebru Yaman
20 Eylül 2019, 10:02Benim kızım saçına hiç dokundurtmaz tarak gördümü başlar anne tarama altlara dokunma eli sürekli ben tararken saçında ne yapmam gerek
Yasin Bıçak
25 Eylül 2018, 11:42Saçımda doğuştan olan dönme yerinde biraz parmağımla bastırınca acıma oluyor ve bu bir süre devam ediyor ama saçlarımı yıkayınca geçiyor sizce bunun nedeni ne olabilir doktora başvurmak gerekiyor mu ?
tarik
09 Mart 2018, 21:29merkaba ucuncu gun oldu. kaafa derimin bir kisminda agri var saclarimin ucuna dahi dukununca hissediyorum. nedendir acaba.
Nacıye
08 Ocak 2018, 13:02Sacta kasıntı yara olması ve o yaranın kotu kokması
niloya
03 Ocak 2018, 12:50Benim boya ve röfle çok yıprattı saf keratin kullanıyorum saç dibimdeki sorunlara da iyi geldi
Melda
24 Eylül 2017, 20:21Basic çok agrjyor. Ama Ben topuz yaptigim için mi agrjyor
Banu
22 Temmuz 2017, 10:35Saç dibinde bir şişkinlik var bu hastalığın belirtiler ne olabilir