Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Safran Çiçeği Nasıl Yetiştirilir Safran Çiçeği Reçeli Tarifi

Mavikadin>Yaşam>Safran Çiçeği Nasıl Yetiştirilir Safran Çiçeği Reçeli Tarifi

Türkiye, bitki örtüsü açısından son derece zengindir. Safran çiçeği de ülkemizde yetişen en kıymetli bitkilerdendir. Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen bu bitki, Eylül ayından sonra çiçek açmaya başlar. Safran çiçeğinden reçel yapıp

Safran Çiçeği Nasıl Yetiştirilir Safran Çiçeği Reçeli Tarifi

Safran Çiçeği Nedir Safran Çiçeği Faydaları Ve Özellikleri

Türkiye, bitki örtüsü açısından son derece zengindir. Safran çiçeği de ülkemizde yetişen en kıymetli bitkilerdendir. Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen bu bitki, Eylül ayından sonra çiçek açmaya başlar. Safran çiçeğinden reçel yapıp tüketebilir, böylece safran çiçeğinin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Safran Çiçeği Reçeli Tarifi

  1. 1 lt su
  2. 1 kg şeker( oran zevke göre ayarlanabilir)
  3. 3-4 parça limon tuzu
  4. 1 çorba kaşığı safran
  5. 5-6 adet safran çiçeği

Yapılışı

Önce safranı ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakın. Karışım kaynamaya başladığı zaman şekerini ekleyin. Reçel kıvamına gelmeye başladıktan sonra limon tuzu koyun. (Kaşıktan damlatıp kıvamını test edebilirsiniz. Eğer damla halinde yavaş yavaş akıyorsa kıvamını bulmuştur.) Ardından çiçekleri tencereye atın ve 1-2 dakika daha kaynatıp ocağı söndürün. Biraz soğuyunca kavanozlara doldurun. İşte ağzınıza layık safran çiçeği reçeliniz hazır!

Safran Çiçeği Faydaları

İştahsızlığa iyi gelir. Safran çiçekleriyle hazırlanan reçelin olduğu bir sofrada, canınızın hiçbir şey istememesi mümkün değildir. Ancak safranın bu özelliğiyle kilo aldırdığı düşünülmemelidir. Bilakis safran, obeziteden korunmaya yardımcı olur. Çünkü muhtevasında çeşitli antioksidanlar mevcuttur. Bu sayede vücuttaki yağ oranını artıran ve kilo almayı teşvik eden zararlı bakterileri yok etmektedir.Bunların yanında;

  1. Regl sancılarını dindirir.
  2. Rahmi uyarıcı etkisi vardır, adet söktürücüdür. Düzensiz adet görmekten şikayetçi olanların derdine derman olur fakat gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
  3. Sinirleri yatıştırır ve enerjik olmayı sağlar.
  4. Hoş kokusuyla içimizi ferahlatır.
  5. Nezle, grip ve benzeri rahatsızlıkların iyileşme sürecini hızlandırır.
  6. Doğal bir sakinleştiricidir. Ruhsal yönden faydalıdır.
  7. İnatçı öksürüğü keser.
  8. Bu şifalı ve mor yapraklı safran çiçeğinden aynı zamanda tatlandırıcı ve gıda boyası olarak yararlanılır.
  9. Karaciğer sağlığı için çok önemlidir. Çeşitli yiyecekler, alkol ve sigara gibi çevresel etkenler karaciğerin yağlanmasına sebep olur. İşte safran, karaciğerdeki yağ birikimini kısa sürede kontrol altına alır. Safran bitkisinin faydaları arasında cildi güzelleştirmesi de sayılabilir. Akneleri ve sivilceleri gidererek sağlıklı ve bakımlı bir görünüm verir.

Fazla tüketilmesi olumsuz durumlara sebebiyet verebilir. Kontrollü olarak tüketilirse zararı olmaz, tam aksine vücudu güçlendirir.

Safran Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Safran çiçeğinin ekimi, Ağustos ayında yapılır.
  2. Çok geniş bir arazide ekilmelidir.
  3. Ekilecek arazinin aylar öncesinden temizlenmesi gerekir.
  4. Suni ve az gübre kullanılırsa verim alınamaz.
  5. Safran yetiştiriciliği yoğun bir çaba gerektirir.
  6. Bu bitki, ne çorak toprakları ne de çok sulu toprakları sever. Safran toprağı, ikisinin ortası olmalıdır.
  7. Havanın sert ve yağmurlu olduğu zamanlarda ekilmemelidir.
  8. Ekimin yapılacağı alan mutlaka güneş görmelidir.
  9. Çoğu zaman Akdeniz maki ikliminde yetiştirilir.
  10. Safran çiçeği özenli bir bakım ister. Ekiminden itibaren düzenli olarak bakım yapılır. Toplanma vakti gelince de bitkinin toprağı kazılır ve kökleri öyle çıkarılır.

Safran Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Safran; gübreli ve kumlu topraklarda büyür. Bu nedenle ekileceği bölge itinayla hazırlanıp gübrelenerek safran çiçeği için uygun bir hale getirilir. Sonbahar mevsiminde çiçeklenenlerin Mayıs-Haziran gibi, ilkbahar mevsiminde çiçeklenenlerin ise Eylül-Ekim gibi dikilmesi gerekir. Hem seralarda hem de evlerde yetiştirilebilen bu bitki, 8-10 santim derinliğinde 15-20 santim aralıklı olarak dikilmektedir. Soğanlarını saksılara dikmek, erkenden çiçek açmasını sağlayacaktır. Böyle yapılacak ise 4-5 adet soğan beraber dikilmelidir. 3-4 sene arayla sökülerek yavru soğanlar alınır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...