Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Şans bambusu nedir? Şans bambusu bakımı nasıldır, nasıl çoğaltılır, kaç tane olmalı?

Mavi Kadın>Yaşam>Şans bambusu nedir? Şans bambusu bakımı nasıldır, nasıl çoğaltılır, kaç tane olmalı?

Şans bambusu son zamanların popüler dekoratif bitkilerinden… Hem bakımı kolay hem de uzun ömürlü. Çin kültüründeki inanca göre Şans bambusu, bulunduğu ortama ve o mekanda yaşayan kişiye de şans getiriyor. Şans bambusu nasıl bakılır, nasıl çoğaltılır, çiçek açar mı, kaç tane olmalı? Aklınıza gelen tüm bu sorulara makalemizde cevap bulabilirsiniz.

Şans bambusu nedir? Şans bambusu bakımı nasıldır, nasıl çoğaltılır, kaç tane olmalı?

Dracaena sanderiana olarak da bilinen Şans bambusu Orta Afrika’ya özgü tropikal bir bitki türüdür. Bambuya çok benzese de bambu türüne ait değildir, kuşkonmaz ailesindendir. Şans bambusunun kişiye şans getirdiğine inanılır. Evimizde çokça zaman geçirdiğimiz bu Korona günlerinde şans, bolluk, huzur getirdiğine inanılan bu bitkiye ofisimizde, salonumuzda, kış bahçemizde yer verebiliriz.

ŞANS BAMBUSU BAKIMI ÖNERİLERİ

  • Şans bambusunun yaşayacağı ortamın sıcaklığı normal oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Ilık ortamlarda yetişmeyi seven bambuyu sulayacağınız suyunun ılık olmasına özen göstermelisiniz.
  • Bitkiyi haftada 1 kez sulayın.
  • Kurumuş yapraklarını düzenli olarak temizleyin.
  • Çok fazla dolaylı güneş ışığı alan ancak doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde bitkiyi tutun.
  • Şans bambusu çiçeğini dilerseniz suda isterseniz de toprakta yetiştirebilirsiniz.
  • Bambunuzun yaşayacağı odanın sıcaklığının 18 derece ile 35 derece arasında olması gerekir.
  • Sulamak için musluk suyu kullanmanız bitkiniz için uygun değildir. Arıtma suyu veya hazır su tercih etmelisiniz.
  • 3 veya 4 haftada bir sıvı gübre kullanmak sizin tercihinize kalmıştır.

ŞANS BAMBUSU GERÇEKTEN ŞANS GETİRİR Mİ? ŞANS BAMBUSU KAÇ TANE OLMALI?

Çin halkının kültürüne göre şans bambusu bulunduğu mekana ve orada yaşayan kişilere şans ve Uğur getirdiğine inanılıyor. Dileğinize göre bir araya getireceğiniz farklı form ve sayıdaki bambular sayılarına göre de farklı anlamlar içeriyorlar. 2 adet iken aşkı simgeleyen şans bambusu,3 veya 5 iken mutluluğu,5 ve 7 iken sağlıklı bir yaşamı, 8 bambu serveti, 9 bambu ise iyi bir geleceği simgeler. Şans bambunuzun saplarını kurdele ile bağlayarak hem güzel bir görüntü elde edebilir hem de sapları bir arada tutabilirsiniz.

ŞANS BAMBUSUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Çinliler Şanslı Bambu'ya "fu gui zhu" derler, "fu" şans ve servet anlamına gelir, "gui" güç ve onurdur ve "zhu" bambudur. Şans bambuları Dracena adı verilen bitki cinsine aittir.

  • Şans bambuları ayda 2-2,5 cm kadar uzar.
  • Çakıl taşları kullanarak bitkinizi vazoya sabitleyebilirsiniz.
  • Şans bambusu büyürken şekil değiştirebilir düz veya bükük hale gelebilir. 
  • Şans bambusu yaprak dökmez.
  • Genellikle küçük olan şans bambuları bazen yaklaşık 100 cm yüksekliğe ulaşabilirler.
  • Oval ve mızrak olmak üzere 2 türlü yaprakları bulunur.
  • Şans bambunuzu evinizin güneydoğu köşesine koyarsanız, bambunun bu köşede refah ve zenginlik çektiğine inanılmaktadır.

Şans bambusu nedir? Şans bambusu bakımı nasıldır, nasıl çoğaltılır, kaç tane olmalı?

ŞANS BAMBUSUNA NASIL BAKILIR?

Şans bambusu bakımı en kolay bitkilerdendir. Şans bambusunda dikkat etmeniz gereken ilk nokta, sağlıklı bir şans bambusu satın almaktır. Sağlıklı bir şans bambusu olduğunu,  bitkinin sararıp sararmadığına ve tüm kısımların aynı yeşil renge sahip olup olmadığına bakarak anlayabilirsiniz. Sapından gövdesine, yapraklarına kadar her yeri yemyeşilse, yapraklarında çürüme ve sararma yoksa sağlıklı bir şans bambusu aldınız demektir.

Her koşula uyum sağlayan şans bambusunun bakımı çok kolaydır. Hem suda hem de toprakta yetiştirebileceğiniz şans bambularını ince cam vazolarda muhafaza edebilirsiniz.

SULAMA

Şans bambunuzda en dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir sulama. Haftada bir sulayacağınız şans bambusu için oda sıcaklığındaki içme suyunu kullanmalısınız. Musluk suyu yerine arıtılmış su veya hazır su kullanmak gerekir, suyun köklerini örtecek kadar olması yeterlidir. Şayet bambuyu suda değil toprakta bakıyorsanız, toprağın çok nemli ve kuru olmamasına dikkat etmelisiniz.

IŞIK

Şans bambunuzun sağlıklı ve mutlu büyümesi için bazı çevresel koşulları sağlamanız gerekir. Yağmur ormanlarında yaşayan, Orta Afrika’nın tropikal iklimine ve Güneydoğu bölgesine alışkın olan şans bambusuna evinizde uygun bir ortam hazırladığınız zaman sorun çıkmadan sağlıklı ve mutlu büyüyecektir.

Doğrudan gün ışığı alan şans bambusu sararıp zarar göreceğinden, bambuyu direk pencere önüne koymak yerine gün ışığı alan bir odada masa veya sehpa üzerine koyabilirsiniz.

SAKSI-VAZO SEÇİMİ

Şans bambularını cam vazolara koyabilirsiniz. Cam vazoda hem daha şık durur hem de kökten uca güneş alır. Kökler büyüdüğünde kap dar geleceğinden bitkiyi daha geniş vazoya alabilirsiniz.

TOPRAK SEÇİMİ

Hem suda hem de toprakta yetişen şans bambusunu toprağa da dikebilirsiniz. Bambunuzu toprağa dikerken seramik saksı tercih etmeli ve saksınızın delikli olmasına özen göstermelisiniz. Eşit miktarlarda kum, genel amaçlı torf ve peat moss(turba yosunu) karışımından oluşan toprağa dikeceğiniz bambunuz için ara ara gübre de kullanabilirsiniz. Şans bambunuzu haftada bir sulamanız yeterli olacaktır. Toprağınızın hafif nemli olması gerekir. Eğer fazla sularsanız çürümeye başlayacaktır. Hızlı büyümesi için gübre ekleyebilirsiniz. Ama fazla vereceğiniz gübre hiç vermemekten daha kötüdür. Bu yüzden dikkat etmek gerekir.

Benim fikrimi sorarsanız eğer; ben suda bakmak derim. Çünkü hem çok şık duruyor hem de köklerinin büyüdüğünü gün be gün şahit olma imkanı var.

BUDAMASI

Şans bambunuzu budamak için özel bir zamanı beklemenize gerek yok. Çünkü öyle bir zaman yok. Eğer artık kontrol edemiyorsanız ve dalları çok uzadıysa beklemeden budama işlemini yapabilirsiniz. Keskin ve sterilize edilmiş bir makas ile uzun ve yamuk görünen yapraklı kısımları az miktarda, 2-3 cm kadar budayabilirsiniz ama bunu yaparken bu bölgelerden yeni dallar büyümeyeceğini unutmamalısınız.

Şans bambusu nedir? Şans bambusu bakımı nasıldır, nasıl çoğaltılır, kaç tane olmalı?

ŞANS BAMBUSU NASIL ÇOĞALIR?

Şans bambunuzu çoğaltmak istiyorsanız bambunuzdan keseceğiniz dalı suda köklendirebilirsiniz. Ya da gövde üzerinden çıkan yaprakları 7cm’e ulaştığında kırabilir ve bu yaprakları da yine suya batırarak çoğaltabilirsiniz.

ŞANS BAMBUSU ZEHİRLİ MİDİR?

İnsanlar üzerinde etkisi olmayan şans bambusunun yutulduğunda kedi ve köpekler için zehirli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden evcil hayvanınızı şans bambunuzdan uzak tutmalı, yapraklarını çiğnememesine dikkat etmelidir. Şayet evcil hayvanınız bambunuzu çiğnediyse, halsizlik, kusma, ishal, karın ağrısı, koordinasyon bozukluğu, genişlemiş göz bebekleri(kedilerde) gibi belirtiler varsa ivedilikle veterinere götürmelisiniz.

ŞANS BAMBUSU SUDA NASIL BAKILIR?

Şans bambusu hem suda hem de toprakta yetiştirilebilir. Suda bakımında püf noktaları şunlardır:

Vazonun dibine koyacağınız çakıl taşları veya küçük kayaçlar ile bambunuzun saplarını bir arada tutabilirsiniz.

Şans bambusunu vazoya ya da uygun bir kaba koyduktan sonra köklerini tamamen kaplayacak şekilde su doldurmanız yeterli. Bu suyu ayda bir ya da iki ayda bir değiştirebilirsiniz. Zaten suyun rengi değişip kötü kokmaya başladığında değişme zamanının geldiğini görmüş olacaksınız.

Bambunuzu suda yetiştiriyorsanız kökleri tabanı tamamen kaplamalı. Suyunu haftada bir kez değiştirerek bambunuzun çürümesini engelleyebilirsiniz. Suyunu değiştirirken vazo, çakıl taşları ve ekinleri de durulayabilirsiniz.

ŞANS BAMBUSU YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Şans bambunuzun sararmasının birden fazla sebebi olabilir. Mesela; bambunuz yeteri kadar su almıyor olabilir. Çok fazla toprak veya gübre koymuş olabilirsiniz ya da çok fazla güneş ışığına maruz kalmış olabilir. Bambunuzun yaprakları ölmüş ve sararmışsa bunları kesebilirsiniz ya da tüm yaprağı çıkarabilirsiniz.

ŞANS BAMBUSU ÇİÇEK AÇAR MI?

Evde yetiştirdiğiniz şans bambusunun, iç mekan koşulları nedeniyle çiçek açması pek mümkün değildir. Ancak bu bitki kendi doğal ortamında olduğunda sonbahar ve kış mevsimlerinde küçük beyaz tomurcuklar eşliğinde çiçek açmaktadır.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...