İnsülin pankreas tarafından salgılanan, şekerin kandan hücrelere geçmesinde kilit rol oynayan bir hormondur. Şeker hastalığı, insülin hormonun kanda olmaması yahut yetersiz salgılanmasına bağlı ortaya çıkan, kan şekerinin yükselmesi olarak belirti veren kısa veya uzun dönemde ciddi olumsuz sonuçlara yol açan kronik tahrip edici bir hastalıktır. Kan şekerinin sabah aç karna yapılan ölçümde 126 mg/dl yi geçmesi durumuna şeker hastalığı denir. Şeker hastalığının diğer adı diyabettir. İnsülin hormonun yetersiz salgılanması durumunda hücreler kandaki şekeri alamaz ve enerji için kullanamaz. Bunun sonucunda şeker kanda birikir ve kan şekeri düzeyleri yükselip, şeker hastalığı ortaya çıkar.
Şeker Hastalığı (Diyabet) Nasıl Meydana Gelir?
Vücudumuz için gerekli olan enerji ihtiyacını gıdalar yolluyla karşılarız. Gıdaları tükettikten sonra yiyecekler bağırsaklarda parçalanıp ufak şeker parçalarına dönüşür, ardından bağırsak tarafından emilerek kan akımı yoluyla vücudumuza dağılır. Vücudun enerji ihtiyacının karşılanması için kan şekerinin özellikle kas, karaciğer, yağ ve beyin gibi dokular olmak üzere tüm organların hücrelerine ulaşması gerekir. Kanda bulunan şekerin hücrelere dağılması insülin hormonu tarafından gerçekleştirilir. İnsülin hormonu kanda yoksa yahut kanda olduğu halde çeşitli nedenlerden dolayı hücrelerce emilemiyor ve etki gösteremiyorsa kandaki şeker hücrelere ulaşamadığından birikme yapıp şekeriniz yükselmeye başlar. Bunun sonucunda şeker hastalığı meydana gelir.
Şeker Hastalığı Belirtileri
Kaç tip diyabet (şeker hastalığı) çeşidi vardır?
1. Tip I diabetes mellitus: Çocukluk çağı diyabeti
2. Tip II diabetes mellitus: Erişkin çağı diyabeti
3. Gebeliğe bağlı diabetes mellitus
4. Bozulmuş glukoz toleransı
5. Diğer diabetes mellitus tipleri
6. İlaçlara ve pankreas hastalıklarına bağlı diyabet
Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Şeker hastalığı damardan kan alınıp, kan şekeri ölçümleri ile teşhis edilir.. Açlık kan şekeri 126 mg/dL üzerinde ise günün herhangi bir saatinde ölçülen kan şekeri 200 mg/dL üzerinde ise (2 ölçüm yapılmalıdır)Şeker yükleme testinde ikinci saat değeri 200 mg/dL üzerinde ise şeker hastalığı teşhisi koyulur.
Şeker Hastalığı Tedavisi
Şeker hastalığı tedavisinde doktor tarafından önerilen ilaçları kullanmakla birlikte, lif bakımından zengin gıdalar, meyve ve sebzeler içeren sağlıklı bir diyet uygulamalı ve düzenli olarak egzersiz yapmalıdır. Ayrıca günlük beslenme de şekerli yiyeceklerin ve hayvansal yağlarını miktarını azaltmak da önemlidir.
Tip 2 diyabet tedavisi için insülin ile birlikte sülfonilüreler, alfa-glukozidaz inhibitörleri, biguanidler, tiazolidindionlar, D-fenilalanin türevleri gibi ilaçlar önerilebilir.
Dr. Feridun Kunak’dan Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Malzemeler
Bu karışımdan her gün yemeklerden önce bir kaşık yiyin. Toz karışımını ağzı kapaklı cam kavanozda ve buzdolabında saklayın. Bu kür doğal bir şeker düşürücüdür.
Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavisi 1. Kür Tarifi
Üvez yaprağı, mersin yaprağı, kekik, acıbadem, acı baklayı eşit miktarda alın harmanlayın. Her gün bir tutam karışımdan 2 su bardağu suya atın ve 5 dakika kaynatın. 10 dakika demlensin ve süzün. Gün içerisinde için
Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavisi 2. Kür Tarifi
1 tutam taze zeytin yaprağı ile bir tutam yenidünya yaprağını kaynatın. Demlendikten sonra içine yarım limonun suyunu ekleyin. Bu karışımdan sabah-akşam 1’er bardak için. Bu detoks kürü şeker hastaları için de çok faydalıdır.
Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavisi 3. Kür Tarifi
Yarım sürahi suyun içine üç adet yaş hurma, bir adet soyulmuş avokado ve bir kâse fındık veya ceviz koyup bir gece boyunca bekletin. Sabah bu karışımı blender’dan geçirin. Ardından da kâselere bölüştürün. Üzerlerini ginseng, fındık ya da cevizle süsledikten sonra, kâseleri buzdolabına koyun. Son derece sağlıklı ve düşük kalorili olan bu tatlıyı soğuk tüketin.
Şeker Hastaları Ne Yememeli? Şeker Hastalarının Yememesi Gerekenler Tıklayınız
Evde Diyabetik Reçel Nasıl Yapılır? Çilekli Diyabetik Reçel Tarifi Tıklayınız
Nar Ve Nar Suyu Şekeri Düşürürmü? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız