Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Serklaj Ameliyatı Nedir Sonrası Nelere Dikkat Etmelidir?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Serklaj Ameliyatı Nedir Sonrası Nelere Dikkat Etmelidir?

Serklaj rahim ağzına dikiş atılması, rahim ağzının dikiş ile kapatılması demektir. Gebelikte çeşitli nedenlerde dolayı rahim ağzında açılma meydana gelebilmektedir. Serklaj, rahim ağzı açıklığını gidermek, erken doğumu önlemek için rahim ağzına dikiş

Serklaj Ameliyatı Nedir Sonrası Nelere Dikkat Etmelidir?

Serklaj rahim ağzına dikiş atılması, rahim ağzının dikiş ile kapatılması demektir. Gebelikte çeşitli nedenlerde dolayı rahim ağzında açılma meydana gelebilmektedir. Serklaj, rahim ağzı açıklığını gidermek, erken doğumu önlemek için rahim ağzına dikiş atılmasıdır.

Serklaj Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

Serklaj genellikle hamileliğin 12. ve 14. haftasında yapılır. Ancak rahim ağzı erken açılırsa acil müdahale için ilerleyen haftalarda da uygulanması mümkündür. Erken doğum riski söz konusuyken gerçekleştirilen bu işlem acil serklaj olarak adlandırılır.

Serklaj Nasıl Yapılır?

Serklaj işlemi çoğu zaman spinal veya epidural anestezi verilerek uygulanmakta olup yaklaşık 5-10 dk sürmektedir. Bant şeklindeki özel bir dikiş ipliği, rahim ile rahim ağzının birleştiği en yakın noktadan çepeçevre geçirilip sıkıca bağlanarak torba gibi büzülmektedir. Ardından antiseptik bir sıvı kullanılarak rahim ağzı ile vajina temizlenmekte, rahim ağzının dikilmesiyle işlem tamamlanmaktadır. Serklaj olduktan sonra hafif kanama görülebilir. Dikişler hamileliğin 37. haftasında alınır ve doğumun başlaması beklenir. İşlem sonrası anne adayının kasılmaları ve kanaması takip edilerek gerekiyorsa kasılmaları engellemek için bazı tedaviler uygulanabilir.

Serklaj Kimlere Yapılır?

Serklaj işlemi bebeği korumak amacıyla uygulanır. Gebe kadının rahminde incelme olduysa ve serviksin uzunluğu 2,5 cm kısaysa serklaj yöntemine başvurulur. Servikal yetmezlik saptanırsa doktor bu işlemin uygulanmasına karar verecektir. Kadın çocuk sahibi olmak istiyor fakat rahim ağzı yani Servikal yetmezlik yaşıyorsa çözüm için serklaj uygulaması tercih edilebilir.

  1. Erken doğum riski varsa hamileliğin 24. haftası başlamadan önce rahim ağzı kısalabilir ve bu durumda serklaj önerilir.
  2. 2. trimesterde (Hamileliğin 4., 5. ve 6. aylarında) birkaç kez düşük yapan kadınlarda, önceki hamileliğinde rahim ağzı yetmezliği yaşayanlarda da serklaj yapılabilir.
  3. Ultrason ölçümüyle rahim ağzının kısa olduğu tespit edilirse serklaj uygulanabilir.

Serklaj neden yapılır? sorusunun cevabını rahim ağzının açılması, önceki hamileliğinde düşük veya erken doğum yapmış olmak, servikal yetmezlik tanısının koyulması diye özetleyebiliriz.

Fakat vajinal enfeksiyon veya idrar yolu eneksiyonu mevcutsa önce bunların tedavi edilmesi gerekir. Serklaj hamileliğin 13. veya 14. haftasında uygulanmaktadır.

Serklaj Kimlere Yapılamaz?

Serklaj cerrahi müdahaledir ve uygun zamanda doğru olarak yapılmalıdır. İşlemi gerçekleştirecek hekim uzmanlık seviyesinde olsa bile aşağıdaki durumlardan biri meydana geldiyse serklaj yapmak büyük risk doğurur:

  1. Amniyos suyunun gelmesi
  2. Doğumun aktif olarak başlaması
  3. Rahim içerisinden düzenli kanama gözlemlenmesi
  4. Amniyon kesesinin iltihaplanması
  5. Rahim içinin iltihaplanması
  6. Su kesesinin açılması
  7. Yaşamla ilişkisi bulunmayan fetal anomali durumlarının varlığı
  8. Fetusun ölü olması
  9. Bebekte anomali tespit edilmesi

Eğer bu durumlarda Serklaj yapılırsa annenin hayatı tehlikeye girer. Acil müdahalede bulunulmazsa anne hayatını kaybeder.

Serklaj Sonrası Neler Yapılır?

  1. Hastanın kontrol amaçlı birkaç saat gözlem altında tutulacaktır.
  2. Birkaç gününü istirahat ederek geçirmesi tavsiye edilir.
  3. Doğuma kadar cinsel ilişkise bulunmaması gerektiği bildirilir.
  4. Kanamaların birkaç gün devam edebileceği hatırlatılır.

Serklaj’ın Riskleri Nelerdir?

Bu riskler çok nadiren görülmektedir. Serklaj, doğru yapıldığı takdirde işe yaramaktadır. Bununla birlikte aşağıdaki risklerden söz edilebilir:

  1. Genel anesteziye bağlı riskler.
  2. Doğumun başlaması (Bazen serklaj, doğumun başlamasına yol açabilir. Bu, nadiren vuku bulur.)
  3. Su kesesinin yırtılması hali
  4. Servikal enfeksiyon kapma
  5. Erken kasılma
  6. Membran rüptürü (su gelmesi)
  7. Servikal enfeksiyon
  8. Servikal serklaj alınmadan doğum olursa servikste yırtık
  9. Anestezi komplikasyonları

Bu komplikasyonlar oldukça seyrek görülür.

Acil Serklaj Kimlere Yapılır?

Hamileliğin 28. hafta öncesinde veya doğum başlamadığı zaman uygulanan pelvik muayenede rahim ağzının inceldiği ve açıldığı belirlenirse derhal acil serklaj uygulanır.

Geçmişte erken doğum yapan anne adayının vajinal ultrasonografisi serviks uzunluğunun 2 cm yahut daha kısa olduğunu gösteriyorsa, hunileşme izlendiyse acil serklaj yapılması gerekir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...