07 Temmuz 2022, Perşembe 13:30

Shea yağının cilde, saça ve sağlığa 12 muhteşem faydası

Shea yağının cilde, saça ve sağlığa 12 muhteşem faydası

Shea yağı, Batı Afrika'ya özgü bir bitki olan Shea ağacının fındıklarından elde edilen bir yağdır. Saç ve cilt bakım ürünlerinin vazgeçilmezi olan shea yağının sağlığa, cilde ve saçlara faydalarını bu makalemizde okuyabilirsiniz.

Shea yağı, shea ağacının fındıklarından elde edilen yağdır. Shea yağının ana bileşenleri arasında oleik asit, stearik asit, linoleik asit vb. maddeler bulunur. Shea yağını saç ve cilt bakımı için güvenle kullanabilirsiniz. Cildi nemlendirir, ciltteki lekelere iyi gelir, yaşlanmayla savaşır, yıpranmış saçları onarır.

SHEA YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Afrika'ya özgü shea ağacının ( Vitellaria paradoxa ) fındıklarından elde edilen shea yağı, oda sıcaklığında katı halde bulunan, kozmetik ürünlerinde sıkça kullanılan bir yağ çeşitidir. Shea yağının ana bileşenleri arasında oleik asit, stearik asit, linoleik asit vb. bulunur.Shea yağının faydaları ve kullanımı alanları şöyledir:

CİLDİ NEMLENDİRİR

Shea yağındaki doğal vitamin ve yağ asitleri cildi nemlendirmeye ve beslemeye yardımcı olur. Nemi cilde hapseder ve cilt kuruluğunu önler. Her gece yatmadan yüzünüze, cildinize ve ellerinize shea yağı sürebilirsiniz.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLER

Shea yağının içeriğinde yer alan yağ asitleri saç derisini ve saçı besler. Shea yağında hem saç derisini hem de saç sağlığını iyileştiren birçok temel besin sağlar. Bunlar da saç köklerinizi güçlendirir, saç dökülmesine iyi gelir.

KAS AĞRILARINA İYİ GELİR

Kas ağrısı genellikle ani ters hareket, kasların zorlanması veya kasla ilgili sorunlar nedeniyle bölgedeki iltihaplanmadan kaynaklanır. Shea yağı Afrika'da kas ağrılarını gidermek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kasları gevşetir, kas ağrılarını dindirir.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Shea yağı yemeklere eklenebilen bir yağdır, yiyerek de tüketilebilir.  Shea yağı kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Shea yağı American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir çalışmada kolesterol seviyelerini düşürdüğü ispatlanmış bir tür doymuş yağ asidi olan stearik asit açısından zengindir.

BÖCEK ISIRIKLARINI İYİLEŞTİRİR

Shea yağındaki yüksek A vitamini içeriği sayesinde ciltte dezenfeksiyonu destekler, zehirli sarmaşık ve böcek ısırıkları, arı sokması gibi cilt alerjilerini yatıştırır.  Antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile iyileşme sürecini hızlandırır.

DERMATİT, SEDEF HASTALIĞI ve EGZAMAYA ŞİFADIR

Dermatit, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıkları cildin kurumasına, pul pul dökülmesine ve kaşınmasına neden olur. Tüm bu sorunları tedavi etmek için cildi derinlemesine nemlendiren, iltihap giderici bir krem kullanılmalıdır. Shea yağı tam da buna uygun bir maddedir. Ciltteki iltihabı giderir, sedef, egzama ve dermatit gibi cilt problemlerine iyi gelir.

ANTİ-İNFLAMATUAR ÖZELLİKTEDİR

Shea yağı anti-inflamatuar özellikleri sayesinde  hafif güneş yanıklarına, arı sokmalarına, böcek ısırıklarına ve kas ağrılarına iyi gelir.

CİLTTEKİ ÇATLAKLARI GEÇİRİR

Shea yağı genellikle kozmetikçilerde çatlak tedavisi için satılan kremlerde baz olarak kullanılır. Hamilelik, kilo alıp verme gibi nedenlerden dolayı ciltte çatlaklar meydana gelir.  Bu izler, cilt elastik kapasitesini aştığında oluşur. Shea yağı cildin doğal elastikiyetini geri kazandırır ayrıca kolajen üretimini destekler. Doğal bir yumuşatıcıdır. Etkilenen bölgeye bu yağı her gün düzenli kullanmak çatlak görünümünü hafifletecektir.

DUDAKLARI NEMLENDİRİR

Shea yağı, en kuru cildi bile derinlemesine nemlendirme yeteneği ile bilinir. Bu özelliği ile dudaklardaki kuruluğu giderir. Shea yağı mükemmel bir nemlendirici ve besleyici bir yağ olduğundan, çatlamış ve kuru dudakları çok hızlı bir şekilde iyileştirir.

CİLTTEKİ YAŞLANMA ETKİLERİYLE SAVAŞIR

Shea yağı, cilt için en iyi yaşlanma karşıtı maddelerden biri olarak kabul edilir. Ciltteki genç yapı iskelesi proteini olan kolajen üretimini uyarır. A ve E vitamini içeriği ile cildi esnek ve parlak tutar. Düzenli kullanıldığında kırışıklıkları azaltır. Yaşlanma karşıtı özellikleri ile, ciltte kan dolaşımını artırır,  hücre yenilenmesini destekler.

ROMATİZMAYA İYİ GELİR

Romatizma, eklem ağrısı, iltihaplanma ve eklemlerde sertlik gibi belirtilere neden olan bir hastalıktır. Ağrı ve şişlik sadece kaslarda veya fibröz dokuda da olabilir. Vücudun romatizmadan etkilenen bölgelerinde şişlik ve ağrıyı gidermek için shea yağı, masaj yağı olarak kullanılabilir. Romatizma temelde inflamatuar bir hastalık olduğundan, shea yağının anti-inflamatuar özellikleri burada kilit öneme sahiptir. Romatizma ağrılarına şifa olabilir.

SİVİLCE İZLERİNİ YOK EDER

Sivilce tedavisi sonrası sivilce izi yaygın görülen bir cilt sorunudur.  Shea yağı, iyileştirici özellikleri ile bilinen oleik, palmitik, stearik ve linolenik asitler gibi yağ asitlerini içerir. Bu yağ asitleri sivilce izlerini giderir, pürüzsüz bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur.

SHEA YAĞI NASIL KULLANILIR?

  1. Shea yağını yatmadan önce yüzünüze, cildinize uygulayabilirsiniz.
  2. Haftada 1 kez 1-2 yemek kaşığı shea yağını saçlarınıza sürün. En az 1 saat bekleyin ve saçlarınızı şampuanlayın, yıkayın.
  3. Shea yağını yemeklere ve smoothielere ekleyip de tüketebilirsiniz.
 

YORUM YAPIN

Bu makaleye bir yorum yapın.

 
 
KAPAT