2023-03-20 15:30:00 | Son Güncelleme : 2023-03-20 16:14:01

Şifalı bitki çayları ve faydaları neler? Hangi çay neye iyi geliyor? Kimler içemez? İşte bitki çaylarının yararları ve zararları hakkında merak edilenler...

Bitki çayları doğadan gelen şifa depolarıdır. Doğru ve düzenli kullanıldıklarında hastalıkların ortadan kalkmasına yardımcı olurlar. İnsan vücudunun işleyişini düzenleyen bu çaylar alternatif tıbbın en önemli temsilcileridir. Günümüzde her yaştan insanın kullandığı bitkisel çaylar mevsim fark etmeksizin tüketilebilirler. Peki, hangi bitki çayı neye iyi geliyor? Bu çayların günlük ne kadar tüketilmesi gerekiyor? Bütün detayları ile şifalı çayların devamı yazımızda…

Şifalı bitki çayları ve faydaları neler? Hangi çay neye iyi geliyor? Kimler içemez? İşte bitki çaylarının yararları ve zararları hakkında merak edilenler...

Leziz ve şifa deposu olan bitkisel çaylar, birçok hastalığın giderilmesinde etkili oluyorlar. Fakat her hastalık için farklı bir çay öneriliyor. Hal böyle olunca bitki çayları ve faydaları mutlaka herkesin bilmesi gereken konuların başında geliyor. Öyleyse bitki çayları çeşitleri neler ve bitki çayları nasıl demlenir, gelin konuya daha yakından bakalım.

BİTKİ ÇAYLARI ÇEŞİTLERİ NELER? HANGİ ÇAY NEYE İYİ GELİR?

Şifalı ürünler olarak bilinen bitki çayları birbirini destekleyen özelliklere sahip olmalarının yanı sıra her biri ayrı ayrı da etki alanlarına sahiptir. Bu nedenle çayları sınıflandırmak kolay değil. Ancak bitkisel çayları temel özelliklerine göre gruplandırabiliriz. Öyleuse bitki çayları ve faydaları hakkında detaylara bakalım.

1. BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BİTKİ ÇAYLARI

İçerisinde vitaminler, antioksidanlar ve proteinler sayesinde fayda sağlayan çaylardır. Genellikle kış aylarında tüketilirler. Karanfil, ıhlamur, yeşil çay, papatya, kuşburnu, biberiye, zencefil ve limon bu çaylara örnek olarak sayılabilir.

2. RAHATLATICI ÇAYLAR

Vücuttaki gerginliği alarak kasların gevşemesini sağlayan çaylardır. Eğer vücudunuzda gerginlik hissediyorsanız tüketmeniz gereken çaylar papatya, melisa, adaçayı, rezene, yeşil çay, sarı kantaron çaylarından birini seçebilirsiniz. Uykuya geçişte zorlanan kişiler tarafından bu çaylar tercih ediliyor.

3. AĞRI KESİCİ ÇAYLAR

Kaslarda oluşan ağrıların giderilmesinde etkilidirler. Krampları önleyen bu çaylar dinçleştirici etkiye de sahip. Kuşburnu, anason, zerdeçal, hatmi çiçeği, çörek otu çayları bunlar arasında.  

4. KANSERE İYİ GELEN ÇAYLAR

Farklı kanser tiplerine iyi gelen bazı çaylar hastalıkların tedavisini destekleyici nitelikte kabul ediliyor. Tabii ki tek başlarına kanser tedavisinde kullanılmasalar da yardımcı olarak tüketilebilirler. Örneğin ısırgan otu, dut, karahindiba, kızılcık, yeşil çay, zencefil, çörek otu, zerdeçal kanserli hastalar tarafından tüketilebilir.

FAYDALI BİTKİ ÇAYLARI NELERDİR?

Her bitki çayının kendine özgü bir faydası bulunuyor. Bu nedenle yıllardır tıbbi ürünler olarak çaylar tüketiliyor. Bitki çaylarının faydaları da genellikle kendilerine has oluyor. Bu çaylar kendi içerisinde sağladıkları faydalarla öne çıkıyorlar. Örneğin adaçayı gevşetici özelliği ile fayda sağlayan bir çay ve diğer bitki çayları arasında bu özelliğiyle yükseliyor.

Faydalı bitki çayları şu şekilde sayılabilir:

  • Kekik çayı: Öksürüğe iyi gelir.
  • Kimyon çayı: Gaz ve şişkinlik sorunlarında şifa kaynağıdır.
  • Papatya çayı: Dinlendirici ve strese karşı etkili çaylardan. Ağrı kesici özelliği bulunur.
  • Rezene çayı: Uykusuzluk sorunlarında kullanılır.
  • Yeşil çay: Zayıflamaya yardımcı olur, vücudun yağ yakımını destekler.
  • Beyaz çay: Sivilceleri önler ve antioksidan etkiye sahiptir.
  • Ihlamur: Soğuk algınlığını önlüyor.
  • Nane çayı: Antioksidan özelliği bulunuyor, bağışıklığı destekliyor.
  • Kuşburnu: Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Kilo vermeyi sağlar ve yaşlanmayı geciktirici etkileri bulunur.
  • Zencefil: Ağrı kesicidir.
  • Ebegümeci: Karaciğer sağlığını destekler.
  • Tarçın: Kan basıncını düşürerek kalbi korur.
  • Fesleğen: Stresi azaltmaya yardımcı olur.
  • Anason: Solunum sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
  • Lavanta çayı: Kaygı düzeyini düşürmekte etkilidir.
  • Sinameki: Kabızlığı önlemeye yardımcı olur, cilt lekelerini onarır.

HANGİ BİTKİ ÇAYI NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Bitki çaylarının zararları da tıpkı yararları kadar konuşuluyor. Hangisini ne zaman içeceğinizi bilirseniz, bu zararlardan korunabilir ve yararlarının ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Bazı çaylar yemeklerden önce tüketildiğinde vücuda daha fazla etki edebilirler. Kimi çaylarsa gece yatmadan önce tüketilirse bütün gece vücuda fayda sağlar. Bütün bu nedenlerden dolayı bitkisel çayları zamanına uygun şekilde tüketmek öneriliyor. Bitki çaylarının faydaları için şu şekilde tüketilebilir:

  • Yeşil çay: Öğlen vakitlerinde tüketilmesi daha uygundur, gece tüketilmemelidir.
  • Kuşburnu: Gün içerisinde tüketilmesi uygundur.
  • Rezene çayı: Uyku yapmasından dolayı akşamları tüketilmelidir.
  • Biberiye çayı: Enerji verdiğinden dolayı sabahları tüketilebilir.
  • Papatya çayı: Öğünlerden sonra ve yatmadan önce içilebilir.
  • Lavanta çayı: Aç karnına ve sabahları ya da akşamları yemekten sonra içilebilir.
  • Tarçın: Aç karnına ve günün her saatinde tüketilebilir.
  • Nane çayı: Günün her saatinde alınabilir.
  • Mate: Tok karnına ara öğünlerde tüketilebilir.
  • Isırgan: Sabahları aç karnına içilmelidir.
  • Sinameki: Sabah ve akşam aç karnına tüketilmelidir.
  • Kekik çayı: Sabah ve akşam aç karnına tüketilmelidir.
  • Civanperçemi: Gün içinde tüketilebilir. Regl dönemlerinde özellikle kullanılması önerilir.
  • Ihlamur: Akşamları yatmadan önce tüketilebilir.
  • Goji Berry: Sabah kahvaltı esnasında kullanılabilir.
  • Melisa çayı: Öğlenleri aç karnına tüketildiğinde fayda sağlar.
  • Kantaron: Sabahları ve akşamları aç ya da tok karnına tüketilir.
  • Aynı sefa: Kahvaltı esnasında ya da öğün aralarında kullanılabilir.
  • Ekinezya: Yemeklerden önce tüketilir.

ENERJİ VEREN BİTKİ ÇAYLARI NELER?

Yoğun ve stresli günler geçiren kişiler için ideal besinler arasında enerji veren bitki çayları yer alıyor. Vücudun daha dinç olmasını sağlayan bu içecekler aynı zamanda hastalıkları da önleyebilir. Tek başına kullanıldığında yeterli etkiyi sağlayamayan bitkisel çaylar, düzenli ve sağlıklı beslenme ile desteklenmelidir. Ayrıca bu çayları kullanan kişilerin egzersiz yapmaya da özen göstermesi gerekir.

Bitki çaylarının faydaları çok fazla. Ancak en çok günlük enerji verici ve bağışıklık güçlendirici çaylar merak konusu. En sık bu çaylar tüketiliyor. Öyleyse biz de bu çayları sıralayalım.

KUŞBURNU ÇAYI

İçerisindeki yoğun C vitamini sayesinde vücudun normalden daha dinç olmasını sağlıyor. Hücreleri destekleyerek yorgunluğun izlerini ortadan kaldıran bu çay kış aylarının vazgeçilmezi.

ALOE VERA ÇAYI

Protein, B vitamini ve aminoasit içeriklerinden dolayı kasları besleyen bu çay vücudun gerginliğini alıyor. Stresli olan kişilerde rahatlamaya yardımcıdır.

NANE ÇAYI

Uyuklama halinde olan kişileri uyandıracak etkiye sahip bir çay. Vücuda doping etkisi yapan bu çay hafızayı güçlendiriyor ve zihni berraklaştırıyor.

BİBERİYE ÇAYI

Vücudun dinamik bir hal almasını sağlayan bu çay aynı zamanda zihni uyararak uykuyu kaçırıyor. Antioksidan özelliklere sahip olan biberiye çayı bedensel ve zihinsel performansı artırır.

GİNSENG ÇAYI

Performans artırıcı etkisinden dolayı tercih ediliyor. Sporcular tarafından sıkça tüketilen bu çay zihinsel performansı da iki katına çıkarıyor.

BİTKİ ÇAYINI KİMLER İÇEMEZ?

Bitki çayları içerisinde bulunan bileşenler ve uçucu yağlar nedeniyle bazı kişilerin kullanıma uygun değildir. Hamilelik döneminde olan kadınlarda bitki çayı tüketimi nedeniyle rahim kaslarında kasılmaya bağlı olarak düşükler görülebilir. Bu nedenle gebelik sürecinde tüketilmemesi tavsiye edilir.

Tansiyon ve kalp sorunu yaşayan kişilerde bu çayların tüketilmesine bağlı olarak kalp atış hızında yükselmeler görülebilir. Özellikle düzenli ilaç kullanan kişilerde bu tür çayları tüketmek kalp krizi, inme gibi durumlara neden olabilir.

Böbrek hastalarının bitki çayı tüketmesi durumunda rahatsızlıkları artabilir. Bazı durumlarda bitki çayının böbreklerden süzülememesi hastalığı ileri seviyeye taşıyabilir. Bütün bu nedenlerden dolayı eğer böbrek hastasıysanız tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Alerjik sorunları olan kişilerin bitki çayları kullanırken alerjik reaksiyon gösterip göstermediklerine dikkat etmeleri gerekiyor. Bu tür sorunları olan kişiler mutlaka doktor kontrolünde tüketim yapmalılar. Aksi takdirde bitki çaylarının zararları ortaya çıkarak sağlık sorunlarınız tetikleyebilir.

Mavi Kadın
En Çok Okunanlar
Sağlık
|
09 Haziran 2023 - 07:30
Kayısı severlerin aklındaki soru! Kayısı gaz yapar mı?
Gaz sancısı ve şişkinlik hayat kalitesini düşüren can sıkıcı bir sağlık problemi. Gaz sancısının en önemli nedenlerinden biri de gaz yapan meyvelerin tüketilmesi. Peki hangi yiyecekler gaz yapıyor? Sevilen besin kayısı gaz yapar mı? İşte ayrıntılar:
Sağlık
|
04 Haziran 2023 - 08:43
Bir türlü geçmeyen diz ağrısına kökten çözüm doğal yöntemler
Diz ağrısı menisküs, kireçlenme, romatizma, dizde sıvı bitmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebiliyor. Bu ağrıya hareket kısıtlılığı, yürürken zorlanma, dizlerde şişme gibi belirtiler de eşlik edebiliyor. Diz ağrısının geçmesi için doktorun vereceği ilaçları kullanabileceğiniz gibi aşağıdaki yöntemler ile de şifa bulabilirsiniz. Peki diz ağrısından kurtulanlar hangi doğal yöntemleri kullandı? İşte diz ağrısına kuyruk yağı, zeytinyağı, bamya tohumu vb. bitkisel, doğal yöntemler ile şifa bulanların yorumları:
Sağlık
|
05 Haziran 2023 - 09:01
Yaz aylarının sevilen meyvesi erik gaz yapar mı?
Gaz sancısı, bağırsaklarımızda gaz birikmesi yaşam kalitemizi düşüren, bizleri oldukça rahatsız eden bir sağlık sorunu. Bağırsaklarda gaz oluşumunun bir nedeni de gaz yapan yiyecekler tüketmekten geçiyor. Peki yaz aylarının sevilen meyvesi erik gaz yapan meyvelerden mi? Uzmanlar eriğin zararları ve faydaları hakkında neler diyor? İşte ayrıntılar…