Kürek kemiği ağrısı sık karşılaşılan ağrı türlerindendir. Stresten, soğuk algınlığıyla birlikte kürek kemiği çevresinde görülen kas ağrısına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Omuz kemiklerinden birinde meydana gelen bu ağrı, özellikle omuzları hareket ettirirken kişiye çok rahatsızlık verebilir. Hepimizin bildiği gibi, vücudumuzun iki omuzu vardır ve her omuzda kürek kemiği olarak anılan düz bir üçgen kemik bulunur. Kürek kemiği, omzun arkasında yer alır ve kol kemiklerini kaburgalarla birleştirir. Kürek kemiği ağrısı omuz hareketlerini önemli derecede kısıtlayabilir. Genellikle aşırı fiziksel aktivite sonucu ortaya çıkar.
Kürek kemiği ağrısı kasların zorlanması, ani yanlış bir hareket yapma ve yanlış pozisyondan uyumaya kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Kürek kemiğinde ağrıya yol açan nedenler şöyledir:
Yoğun spor yapma, ağırlık kaldırma vb nedenlerden dolayı kürek kemiğinde bulunan kasların aşırı gerilmesi bu ağrının yaygın nedenlerindendir. Kas gevşetici iğne vurulmak ve ilaç kullanımı kas gerginliğine bağlı ağrının kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.
Uyandıktan sonra hissedilen kürek kemiği ağrıları genellikle yanlış uyku pozisyonundan kaynaklanır. Uyurken yoğun bir yastık kullanmak, boynu ve başı desteklediği için önemlidir. Yüzüstü veya uzun süre sırt üstü yatmak da kürek kemiğine baskı uygulayıp kürek kemiği ağrısına yol açabilir.
Tenis, badminton ve golf gibi açık hava oyunları omuz kaslarının aşırı kullanımını gerektirir. Omuzların tekrarlayan hareketine neden olan bu tarz aktiviteler kürek kemiği ağrısına neden olabilir.
Kaza veya spor yaralanması gibi travmadan kırılan kürek kemiği özellikle kol hareketleri yaparken şiddetli ağrıya neden olabilir. Yoğun ağrıların yanı sıra, etkilenen bölge şişmiş gibi ve solgun görünebilir.
Sinir sıkışması, kürek kemiği ağrısının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Omuzla sınırlı olmayan ve koldan aşağıya doğru yayılan kemik küreği ağrısı yaşıyorsanız, bu durum yüksek ihtimal boyundaki sinir sıkışmasından dolayı ortaya çıkmıştır.
Kürek kemiği bölgesinde kireçlenme de bu ağrıya neden olabilir. Genellikle yaşlı insanlarda görülen artrit, eklemlerde iltihaba yol açan ağrılı bir durumdur. Yaşla birlikte vücuttaki eklemler ve kemikler oldukça zayıflar ve kireçlenme gibi durumlara karşı savunmasız kalınır. Omuz artriti nispeten nadir olmasına rağmen kürek kemiğinde ağrıya neden olabilir.
Osteoporoz yani kemik erimesi, kemik yoğunluğunun kademeli olarak düşmesi ve sonunda kemiklerin kırılganlaşması ve kırılmalara maruz kalması ile belirti veren, yaşa bağlı gelişen bir hastalıktır. Önceleri kişi osteoporoz ağrısını hissetmeyebilir ancak zamanla kemiklerde azalmayla birlikte orta ve şiddetli ağrılar duymaya başlar. 70 yaşını aşmış ve 50 yaş üstü kadınlar omuz bölgesinde kemik kaybı, kemik erimesi riski altındadır.
Rotator manşet, omuz bölgesinde bulunan 4 adet kası belirten bir terimdir. Rotator manşet yaralanmaları omuz kemiklerini de etkiler. Rotator manşet kaslarındaki herhangi bir yaralanma, kürek kemiği ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir.
Kürek kemiği ağrısından muzdaripseniz ilk yapmanız gereken, bir Fizik tedavi doktoruna görünmek olmalıdır. Durumun nedenini teşhis etmek için kürek kemiğinin röntgeni veya MR taraması çekilir. Bu yöntemler, kas zedelenmelerini, eklemlerdeki sorunu, sinir sıkışmalarını ve artrit gibi dejeneratif hastalıkların belirtilerini tespit etmede yardımcı olabilir.
Kürek kemiği ağrısının tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Genellikle kürek kemiği ağrısı bu bölgedeki kasların zorlanması, gerilmesi dolayısı ile meydana geldiğinde birkaç gün dinlenmek, ağrı kesici ve kas gevşetici vurdurmak ağrıyı dindirecektir. Kürek kemiği ağrısının geçmesinde uygulanacak yöntemler genellikle şunlardır: