Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Şubat Ayı Sebzeleri Ve Sağlığa Müthiş Faydaları Nelerdir?

Mavi Kadın>Yaşam>Şubat Ayı Sebzeleri Ve Sağlığa Müthiş Faydaları Nelerdir?

Sebzelerin sağlığımıza olan faydalarından yararlanmak için mevsiminde tüketmek gerekir.

Şubat Ayı Sebzeleri Ve Sağlığa Müthiş Faydaları Nelerdir?

Sebzelerin sağlığımıza olan faydalarından yararlanmak için mevsiminde tüketmek gerekir. Günümüz şartlarında her sebze ve meyveyi dört mevsim boyunca pazarda ve marketlerde bulmak artık mümkün hale gelmiştir. Ancak her sebzenin bir zamanı, mevsimi vardır. Mevsimi dışında marketlerde veya pazarlarda bulunan sebzeler doğal şartlarda yetişmeyen serada üretilen sebzelerdir.  

Şubat ayında piyasaya sürülen ve tazeliğini koruyan sebzeleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Bu sebzeleri özellikle Şubat ayında tüketmek kış aylarında hastalıklara yakalanma riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir. Makalemizin devamında Şubat ayında tüketilecek sebzelerden ve faydalarından detaylı bir şekilde yer verdik.

Şubat Ayı Sebzeleri Nelerdir?

  • Brokoli
  • Pazı
  • Kereviz
  • Havuç
  • Turp
  • Ispanak
  • Kabak
  • Kıvırcık
  • Pırasa
  • Pancar
  • Brüksel lahanası
  • Karnabahar
  • Hindiba
  • Defne yaprağı
  • Nane    
  • Tere
  • Maydanoz
  • Fesleğen             
  • Reyhan
  • Roka
  • Dereotu

Şubat Ayı Sebzelerinin Faydaları Nelerdir?

Pancar;

İçeriğinde A, C, E, K, B6 ve B12 vitaminleri bulunur. Yüksek lif içeriğine sahip olan pancar, fosfat, potasyum, demir, kalsiyum ve protein gibi sağlıklı besinler ile doludur. İçeriğindeki alfa-lipoik asit bileşiği sayesinde glikoz seviyelerini düşürür ve insülin direncinin dengeler.

Brüksel lahanası;

 Yüksek oranda potasyum içeren brüksel lahanası, A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Antioksidanlar sayesinde kalp krizi gibi geçirme riskini azaltır, kalp hastalıklarından korur ve yüksek tansiyonu düşürür.

Dereotu;

 İçerisinde A ve C vitaminleri, magzneyum, bakır, demir, fosfar, ve çinko barındırır. Bu vitamin ve mineraller sayesinde hazımsızlık, gaz, şişkinlik veya mide ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Aynı zamanda adet düzensizlikleri için oldukça etkili bir sebzedir.

Fesleğen;

İçerisindeki mineraller potasyum bakır, magnezyum ve manganezdir. A ve K vitaminleri açısından oldukça zengin içeriklidir. Kolon, meme, pankreas gibi kanser hastalıklarını önler. Düzenli fesleğen tüketmek yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunu düşürmede epey etkilidir.  

Reyhan;

İçerisinde omega-3 kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir mineralleri bulunur. Midenin asit oranın dengeler ve şişkinlik, hazımsızlık gibi mide şikayetlerini önler. Reyhan bitkisini kaynatıp süzülen suyu ile cilde tonik uygulamak cildin temizlenmesini sağlar. Faydalarının yanı sıra reyhanın kokusu da baş ağrısına iyi gelmektedir.

Brokoli;

Yüksek oranda potasyum ve kalsiyum içeren brokoli, A, B, C, E ve K vitaminleri içerir. Aynı zamanda demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, selenyum ve folik asit içerir. Lif içeriği sayesinde sindirim rahatsızlıklarına iyi gelen brokoli, mide, göğüs, akciğer ve prostat gibi kanser hastalıklarına karşı kalkan olur.

Havuç;

Vitamin deposu olan havuç, protein kalsiyum, fosfor potasyum tiamin, çinko, bakır, magnezyum ve sodyum gibi zengin minerallere sahiptir. Bu besin içerikleri sayesinde kan şekeri seviyesini dengeler, kanser hastalıklarını önler. A vitamini ve beta karoten içeriğiyle göz sağlığına muhteşem faydaları olan bir sebzedir.  

Ispanak;

Yüksek oranda potasyum, magnezyum, demir, folik asit ve A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin bir sebzedir. Kan yapıcı özelliği bulunur. Lif ve antioksidanlar sayesinde Alzeheimer hastalığına kalkan olur, kan dolaşımı hızlandırır, hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırır.

Kabak;

 Yüksek oranda lif içeren kabak, potasyum, kalsiyum fosfor, magnezyum ve demir açısından zengindir. Sindirime yardımcıdır. Kabak kötü kolesterol seviyesini düşür ve kalp hastalıkları risklerini azaltmaya yardımcı olur.

Kereviz;

 Bol miktarda vitamin ve mineraller içerir. Besin içeriği zengin olan kereviz, kan yapıcı özelliği bulunur. Metabolizmanın hızını arttırır böylece sık idrara çıkmayı ve kilo vermeyi sağlar.  

Kıvırcık;

 A,B,C ve D vitaminleri içeren kıvırcık, bol miktarda mineral içerir. En önemli faydalarından biri idrar söktürmesi ve sinir hastalıklarına iyi gelmesidir.

Pazı;

İçeriğinde  A, C ve K vitaminleri bulunur. Yüksek orada demir, kalsiyum ve magnezyum folik asit içerir. Bu antioksidanlar sayesinde kemik sağlığına, ağız ve diş sağlığına çok faydalıdır.

Turp;

Vitamin deposu olan turp, içeriğinde lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez mineralleri bulunur. Boğmaca, bronşit, astıma iyi gelir. Karaciğeri ve böbreği korur.

Roka;

Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Unutkanlığı giderir.

Pırasa;

Vitamin deposudur. Mineraller ve antioksidanlar bakımından zengindir. Sindirim sistemini çalıştırır, hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlığa iyi gelir.  Aynı zamanda böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur.

Karnabahar;

İçeriğinde A, B, C vitaminleri, potasyum, fosfat, kalsiyum, fosfor, ve demir minerallerini barındırır. Cinsel gücü artırır, ve kalsiyum oranı fazla olduğundan kemik ve diş sağlığına faydalıdır.

Defne yaprağı;

 Vitamin, bakır kalsiyum, potasyum ve çinko yönünden zengindir. Romatizma, migren ve baş ağrılarına iyi gelir. Kepek oluşumunu önler, solunum rahatsızlıklarına karşı etkilidir.

Taze nane;

 İçeriğinde kalsiyum, magnezyum, potasyum, folat ve omega-3 yağlarını barındırır. A vitamini bakımından zengindir. Solunum yollarını temizleyen nane iltihaplanmaları önler. Ferahlatıcı kokusu baş ağrısını alır ve mide bulantısını giderir.

Tere;

Bol antioksidanlar ve mineraller içeren tere vitamin deposudur. Tere, iştah açar mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve kansızlığı giderir.

Maydanoz;

Vitamin deposu olan maydanoz  türlü mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde karaciğeri temizler, diş ağrılarını giderir, vücudu toksinlerden arındırır. Sindirim sistemini çalıştırır, gaz ve kabızlığı giderir.

Hindiba;

A ve C vitamini ile ve türlü mineraller ve nikotinik asit yönünden besleyici ve faydalıdır. Sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelir, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürür ve kan akışına yardımcıdır.


Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...