Tam bir antioksidan deposu! Eylül ayının en lezzetlisi palamut faydalarıyla şaşırtıyor
Palamutun kalp sağlığı, beyin fonksiyonları ve bağışıklık sistemi üzerindeki mucizevi etkileri bulunur. Omega-3 zengini bu lezzetli balık kilo vermenize yardımcı olurken aynı zamanda enerjinizi artırır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli parçalarından biri olan palamutun faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir?
Palamut balığı, denizden çıkan şifa deposu olarak sofralarımızda önemli bir yer tutar. Lezzeti kadar sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Omega-3 ve antioksidan açısından zengin olan palamut hangi hastalıklara iyi gelir ve sağlığımıza nasıl katkıda bulunur?
Balık sezonu açılır açılmaz sofralarımızın baş tacı olan palamut, sadece lezzetiyle değil, vücuda sağladığı sayısız faydayla da gönülleri fethediyor. Özellikle tavada pişirilip takoz haliyle sunulduğunda, herkesin dört gözle beklediği bu lezzet harikası, aynı zamanda sağlık açısından da tam bir şifa kaynağı! “Palamutun faydaları neler?” diye merak ediyorsanız buyurun habere!
Tavadaki çıtırtısı, dilinizde bıraktığı lezzetli tadı bir yana, palamut vücudumuza sayısız fayda sağlıyor. Omega-3 açısından son derece zengin olan bu balık, kalp ve damar sağlığını korumanın en lezzetli yollarından biri. Üstelik protein deposu olduğu için kas gelişiminizi destekliyor, böylece kendinizi daha enerjik ve güçlü hissetmenizi sağlıyor.
İçerdiği mineraller sayesinde kemiklerinizi güçlendirirken, bağışıklık sisteminizi de adeta bir kale gibi sağlamlaştırıyor. Kilo vermek isteyenler için ise palamut tam bir kurtarıcı! Uzun süre tok tutma özelliği sayesinde diyetlerin vazgeçilmez parçası olmaya aday. Beyin fonksiyonlarınızı destekleyen bu lezzetli balık, odaklanma yeteneğinizi artırarak iş veya okul hayatınızda daha başarılı olmanıza da yardımcı oluyor.
ANTİOKSİDANLARLA DOLUP TAŞAN BESİN
Antioksidanlarla dolu olması, bağışıklık sisteminizi her daim güçlü tutarken, iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor. Üstelik depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sıkıntılara da iyi gelen palamut, stresle başa çıkmanızda en büyük yardımcınız olabilir.
Palamutun düzenli tüketimiyle birlikte vücudunuzda gözle görülür değişimler yaşanmaya başlar. Özellikle bağışıklık sistemi güçlenir, kış aylarında sıkça karşılaşılan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar çok daha hafif atlatılır. Palamut, vücut dokularını yenileyerek yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
ODAKLANMA YETENEĞİNİZİ ARTIRIN
Artan odaklanma yeteneği sayesinde hem işte hem de okulda daha başarılı olabilir, ruh halinizdeki olumlu değişimleri fark edebilirsiniz. Cildinizdeki sivilce ve akne problemlerini azaltarak daha parlak ve canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Hatta saç köklerinizi güçlendirip, saç kırıklarına karşı da kalkan oluşturur. Diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olan palamut, sizi içten dışa bir sağlık kalkanıyla donatır.
KALP VE BEYNİN DOSTU
Palamut, tam bir kalp dostudur. Kalp sağlığını destekler, kalp ritmini düzenler ve kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca Alzheimer gibi ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek hastalıklara karşı beyin fonksiyonlarınızı destekleyerek koruma sağlar. Göz sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunan palamut, görme problemleri yaşayanlar için adeta bir doğal ilaç niteliğindedir.
PALAMUTUN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Öncelikle, palamutun içindeki omega-3 yağ asitlerine şapka çıkaralım. Tam 2353 mg EPA ve DHA, yani kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar her şeyi destekleyen mucizevi bileşenler bu balıkta mevcut. Omega-3'ün yanı sıra, palamut, her biri vücuda faydalı olan birçok besin maddesiyle de dolu.
Kalori mi dediniz? Evet, 178 kaloriyle ölçülü bir enerji kaynağı. Ama asıl mucize olan, 22.4 gram protein içermesi. Kaslarınızı beslemek ve güçlendirmek için daha iyi bir yol bulamazsınız! Üstelik bu proteinin yanında 10.4 gram yağ da cabası; ama korkmayın, bu yağlar kalbinizi koruyan türden.
İçindeki vitamin ve minerallere gelirsek, palamut adeta bir besin hazinesi. 58 mg kolesterol ile dengeyi korurken, 45 mg sodyum ve 445 mg potasyum ile elektrolit dengenizi düzenler. Kalsiyum ve demir açısından da oldukça zengin; 33 mg kalsiyum kemiklerinizi güçlendirirken, 1.4 mg demir kan dolaşımınızı destekler.
Magnezyum (43 mg) ve fosfor (292 mg) gibi minerallerle enerji üretiminden kemik sağlığına kadar her şeyi düzenlerken, çinko (0.8 mg) ve selenyum (43.3 mcg) ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Vitaminlere gelince, palamut burada da harikalar yaratıyor. A vitamini (28 mcg) göz sağlığınızı korurken, D vitamini (15.9 mcg) kemiklerinizi sağlam tutar. B6 vitamini (0.46 mg) ve B12 vitamini (7.5 mcg) ise enerji üretimi ve sinir sisteminiz için vazgeçilmezdir. Folik asit (9 mcg) ise hücre yenilenmesinde önemli bir rol oynar.
Editör : Elif Demirtaş Bilir